به گزارش خبرنگار مهر، رضا علیزاده صبح شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه استان گفت: متاسفانه شهرستان ورزقان جزو مناطق محروم کشور محسوب می شود که البته اتفاقات اخیر نشان می دهد که این شهرستان مسیر تبدیل به یک شهرستان سرآمد را طی می کند و هم اکنون در حال گذر از مراحل دشوار است.
وی در ابتدا در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص طرح های توسعه مس سونگون گفت: طرح های توسعه مس سونگون شامل زنجیره ای از کارخانجات است که می تواند کنسانتره ای که ۲۵ درصد خلوص دارد را تبدیل به شمشی با میزان خلوص بالای ۹۹ درصد کند.
علیزاده افزود: تکنولوژی و صنعت تولید کاتد در دنیا یکی از صنایع سنگین است و برای اینکه مواد معدنی را به شکل خام به کشور و استان دیگر نفرستیم باید این زنجیره ایجاد شود تا مس تولیدی تبدیل به شمش شود.
وی با بیان اینکه حتی نباید به فکر صادرات این نوع مس بود، گفت: در این زنجیره باید انواع کارخانجات نیز ایجاد شود تا مس تولیدی را تبدیل به مصنوعات مسی کند و به این ترتیب، ارزش افزوده آن بالاتر رود.
نماینده مردم ورزقان عملیات احداث طرح توسعه مس سونگون را مربوط به سال ۸۹ دانسته و گفت: در آن زمان برای ایجاد زنجیره نیاز به سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری بود که با کارهای انجام شده سرانجام میزان پیشرفت آن به ۱۰ درصد رسیده و کارخانه ذوب، اسید سولفوریک و پالایشگاه کلید زده شد.
دلایل توقف پروژه های توسعه مس سونگون غیرکارشناسی بود
وی ادامه داد: پس از آن، سیاست شرکت مس منجر به توقف طرح های توسعه ای شد، آن هم زمانی که دلار تنها یک هزار تومان بود اما حالا باید ببینیم چقدر به میزان هزینه ها اضافه شده است در حالی که دلایل توقف طرح کاملا غیرکارشناسی بود.
علیزاده افزود: سرانجام با پیگیری های صورت گرفته، این پروژه متوقف شده از سال ۹۵ دوباره آغاز شد و ۱۱ یا ۱۲ شرکت که صاحب فناوری بزرگ مس بودند، در مناقصه مربوط به ایجاد طرح های توسعه ای شرکت کرده و شرکت چینی با تعهد بر اجرای فناوری های پیشرفته، برنده این مناقصه شد تا کارخانه ذوب، اسید سولفوریک و ملحقات را اجرایی کند.
وی ادامه داد: برای تولید کنسانتره فاز ۳، ۱۴۰ تریلی از تجهیزات وارد محل کارخانه شده است؛ پیمانکار طرح پالایشگاه نیز به زودی مشخص می شود و عملیات ایجاد کارخانه ذوب که تکنولوژی آن از خارج از کشور وارد می شود در حال انجام است.
پیش بینی اتمام جاده خواجه – ورزقان تا پایان ۹۹
نماینده مردم ورزقان در مجلس در خصوص بزرگراه خواجه – ورزقان نیز گفت: این پروژه سال ۹۰ تصویب شده و سال ۹۱ به پیمانکار داده شد که تا سال ۹۵ میزان پیشرفت آن زیر ۱۰ درصد بود و یکسری اختلافات بین شرکت و پیمانکار وجود داشت اما از اواسط سال ۹۶، مس سونگون نیز تعهد خود نسبت به اجرایی کردن بخشی از بزرگراه را اجرایی کرد و بدین ترتیب پروژه سرعت گرفت.
وی ادامه داد: پیش بینی می کنیم که جاده خواجه – ورزقان تا پایان سال ۹۹ تکمیل شده و اگر مقداری از آن باقی بماند مربوط به ۲۰ درصد از قطعه یک خواهد بود.
صنایع بسته بندی و فرآوری عدس در ورزقان ایجاد شده است
علیزاده با اشاره ای به ظرفیت های ویژه شهرستان همچون محصول عدس گفت: در سال های گذشته و در خرید عدس توسط دولت کوتاهی هایی شد اما حالا امکان خرید تضمینی فراهم شده و صنایع بسته بندی و فرآوری عدس نیز در ورزقان آماده شده و چند روز آینده کار خود را شروع خواهند کرد.
وی ادامه داد: در زمینه کشاورزی، مشکل آب داریم ولی در حوزه خاروانا از سد حاجیلر چای، تخصیصی برای بخش کشاورزی در نظر گرفته ایم و از سویی نیز ایجاد هزار هکتار کشت گلخانه ای در نظر گرفته شده که اگر اجرایی شود بزرگترین کشت گلخانه ای کشور را می توانیم در این منطقه عملیاتی کنیم.
نماینده ورزقان در مجلس شورای اسلامی افزود: در هر هکتار از این گلخانه شاید اشتغال زایی برای هفت الی هشت نفر خواهیم بود که اگر تمامی هزار هکتار اجرایی شود شاهد تحول عظیم در بخش اقتصاد و اشتغال زایی منطقه خواهیم بود.
وی در ادامه با اشاره ای به عملیات احداث سد حاجیلرچای نیز گفت: سد حاجیلر چای در مسیر رودخانه مرزی واقع شده و ۴۳ میلیون مترمکعب آب خالص قابل برداشت دارد که عملیات آن ۱۰۰ درصد تمام شده و هم اکنون در مرحله آب گیری قرار گرفته است.
برخورداری شهر و روستاهای ورزقان از آب شرب سالم تا حداکثر دو سال آینده
علیزاده با اشاره ای به مشکل آب شرب و کشاورزی در شهرستان ورزقان گفت: برای مصارف آب شرب، سه میلیون مترمکعب از سد تخصیص گرفته ایم، از سوی دیگر یک پروژه آبرسانی نیز تعریف شده و ردیف بودجه جدید برای آن باز شده است.
وی ادامه داد: طی این پروژه، ظرف حداکثر یک و نیم تا دو سال، ورزقان و ۶۵ روستا از نعمت آب شرب سالم و پایدار برخوردار خواهند شد.
سیمای شهری ورزقان باید تغییر یابد
علیزاده با اشاره ای به چهره شهرستان ورزقان نیز گفت: برای زیباسازی سیمای ورزقان باید زیرساخت هایی ایجاد شود تا مهاجرت پذیر شده و جمعیت بیشتر در خود اسکان دهد که از سویی نیز لازمه توسعه شهرستان، ایجاد شهرک صنعتی و شهرک های مسکونی است.
وی در خصوص بافت فرسوده شهر نیز گفت: بیشتر ساختمان های شهر بعد از زلزله بازسازی و نوسازی شدند و به این دلیل کمترین میزان بافت فرسوده را داریم و هم اکنون شهر ورزقان و روستاهای اطراف قریب به ۹۰ الی ۱۰۰ درصد نوسازی شده و ساختمان هایشان ضدزلزله هستند.