به گزارش خبرنگار مهر، سازمان جهانی هواشناسی در گزارشی که روی سایت رسمی این نهاد بینالمللی منتشر شده اعلام کرد: انجام ارزیابی های علمی و جامع در زمینه ارتباط بین پدیده تغییر اقلیم و زمین که توسط هیأت بین الدول تغییر اقلیم (IPCC) انجام می شود، نقش بسیار مهمی در مهار انتشار گازهای گلخانه ای جهت مقابله با اثر گرمایش زمین و حفظ امنیت غذایی دارد.
گزارش ویژه هیات بین الدول تغییر اقلیم در خصوص مسئله زمین و تغییر اقلیم نتیجه دو سال پژوهش بیش از صد دانشمند در سراسر دنیا می باشد که تخصص خود را به عنوان نویسنده و داور بکار می گیرند. بنا به گفته دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی، گزارش ویژه تغییر اقلیم و زمین سهم عمده ای در رفع اثرات متقابل پدیده هایی مانند تغییر اقلیم، بیابان زدایی، تخریب زمین، مدیریت پایدار زمین، امنیت غذایی و نوسانات گازهای گلخانهای در اکوسیستم زمین دارد.
سازمان جهانی هواشناسی WMO و برنامه زیست محیطی سازمان ملل (UNEP) که از سازمان های تشکیل دهنده هیات بین الدول تغییر اقلیم(IPCC) به شمار می روند، جایگاه مهمی در عرصه تخصص های علمی بین المللی دارند. نویسندگان این دو سازمان با فعالیت های داوطلبانه خود در هیأت بین الدول تغییراقلیم، مقالات علمی فراوانی را درباره وضعیت اقلیم، خطرات اقلیمی، هزینه های ناشی از عدم فعالیت در این زمینه و راه حل های احتمالی آن، به رشته تحریر درآورده اند.
در این گزارش تأکید شده است، کاربری های مختلف از اراضی زمین اعم از کشاورزی، جنگلداری و غیره موجب انتشار ۲۳٪ از گازهای گلخانه ای می شود که ناشی از دخالت های مستقیم و غیر مستقیم انسان است. قابل ذکر است، زمین در وضعیت طبیعی و مدیریت شده، تقریباً یک سوم دی اکسید کربن حاصل از سوخت های فسیلی و صنعتی را جذب می کند.
یکی از فعالیت های مهم سازمان جهانی هواشناسی، نظارت کلی بر گازهای گلخانه ای موجود در اتمسفر است. در این راستا برنامه نظارت جهانی بر اتمسفر با ارائه داده های مربوطه، به بهداشت، بهره وری کشاورزی و امنیت غذایی افراد کمک می کند. در این برنامه، مشاهدات میزان غلظت گاز دی اکسید کربن و سایر گازهای جذب کننده گرما، در بولتن سالیانه گازهای گلخانه ای منتشر می شود که همانند دیگر گزارش های هیأت بین الدول تغییر اقلیم، تصمیم گیرندگان سازمان ملل متحد را در مذاکرات مربوط به مسئله تغییر اقلیم یاری می رساند.
سازمان جهانی هواشناسی از پیشگامان سیستم جهانی اطلاعات جامع گلخانه ای (به اختصار IG۳IS) به شمار می آید. دانش و سیاست گذاری های مربوط به انتشار گازهای گلخانه ای و همچنین شناسایی و تعیین چاهک های جذب کننده گازهای گلخانه ای به عهده این سازمان است.
طبق اظهارات دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی، آگاهی از سیستم زمین و اثرات متقابل و پیچیده مابین اتمسفر، اقیانوس، زمین، کرایوسفر، زیست کره و فعالیت های بشری، در مقیاس های مختلف زمانی و مکانی از وظایف اصلی سازمان جهانی هواشناسی می باشد. ترکیب مدلهای پیش بینی جو، اقیانوس، زمین و کرایوسفر جهت بهبود پیش بینی های دقیق و ارائه خدمات گسترده در زمینه حفظ معاش، سلامت، تامین مواد غذایی و منابع آب حائز اهمیت است.
گزارش ویژه تغییر اقلیم و زمین پس از تصویب آن توسط اعضای هیأت بین الدول تغییر اقلیم در هفتم ماه اوت منتشر شد. نتایج این گزارش حاکی از این واقعیت است که زمین به شدت تحت تاثیر دستاوردهای بشری قرار گرفته و مسئله تغییر اقلیم نیز بر مشکلات آن افزوده است که این امر مدیریت بهینه کره زمین را می طلبد.
در پی اهداف توافق نامه پاریس در سال ۲۰۱۵، دولتها موفق شدند جهت تقویت واکنش بین المللی به مسئله تغییر اقلیم، افزایش دمای متوسط جهانی را به میزان ۲ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن ثابت نمایند و تلاش خود را برای رساندن این میزان به ۱.۵ درجه سانتیگراد دنبال کردند. طبق گزارش هیأت بین الدول تغییر اقلیم، ثابت نگه داشتن گرمایش جهانی به میزان پایینتر از ۲ درجه سانتیگراد - در صورت عدم امکان دستیابی به ۱.۵ درجه سانتیگراد - تنها با کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از همه بخشها از جمله زمین و غذا قابل دسترسی خواهد بود. با توجه به روند رو به رشد جمعیت و اثرات منفی تغییر اقلیم بر افزایش پوشش گیاهی، حفظ زمین های زراعی حاصلخیزی آن برای تامین مواد غذایی حائز اهمیت است. زمین برای مقابله با حل مشکل تغییر اقلیم، مانند کشت محصولات زراعی مولد انرژی و جنگل زایی دچار محدودیت هایی است، از طرفی ذخیره سازی موثر کربن در بهره وری درخت و خاک نیز زمانبر خواهد بود. جلوگیری از خطر امنیت غذایی، تنوع زیستی و تخریب زمین، نیازمند مدیریت زیست شناختی دقیق است. به عنوان مثال، با تخریب زمین های زراعی و بروز پدیده بیابانزایی، بارش های شدید موجب فرسایش خاک و کاهش میزان حاصلخیزی و روند رو به رشد گیاهان شده و توانایی خاک را در جذب کربن کاهش می دهد. این امر موجب تشدید پدیده تغییر اقلیم و کاهش امنیت تولید مواد غذایی خواهد شد، در حالی که تغییر اقلیم به نوبه خود از بسیاری جهات باعث تخریب زمین نیز می شود.
حدود ۵۰۰ میلیون نفر در مناطقی زندگی می کنند که بیابان زایی را تجربه می کنند. این مناطق در برابر پدیده تغییر اقلیم و حوادث حاد از جمله خشکسالی، امواج گرمایی و طوفان گرد و غبار نیز آسیب پذیر هستند که با توجه به افزایش رو به رشد جمعیت جهانی این آسیب پذیری افزایش خواهد یافت. کمک به کشورها برای آماده سازی در مقابل افزایش این گونه بلایای طبیعی و مقابله با اثرات آنها، بخش مهمی از فعالیتهای سازمان جهانی هواشناسی را در بر می گیرد.
سازمان جهانی هواشناسی با استفاده از برنامه هایی مانند سیستم مشاوره و ارزیابی اخطار طوفان شن و گرد و غبار، برنامه جامع مدیریت خشکسالی و خدمات اقلیمی دیگر به مقابله با چالش هایی همانند مسائل کشاورزی، آب و بهداشت می پردازد.
به دنبال گزارش ویژه هیآت بین الدول تغییر اقلیم درمورد افزایش ۱.۵ (یک و نیم) درجه ای دمای کره زمین، دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی اظهار داشت، این سازمان به تلاش خود برای کمک به افزایش دانش و ساختن زنجیره های علمی و همچنین ارائه راهکارهای مورد نیاز ادامه خواهد داد.
ارزیابی سالیانه سازمان جهانی هواشناسی در خصوص موضوع تغییر اقلیم، مانند اعلام شاخص وضعیت اقلیم، از جمله فعالیت های هیأت بین الدول تغییر اقلیم به شمار می آید. در ماه ژوئن، هجدهمین کنگره جهانی هواشناسی تصمیمات مهمی را در مورد حمایت بیشتر این سازمان از ارزیابی های هیأت بینالدول تغییراقلیم اتخاذ نمود. تا با همکاری سازمان جهانی هواشناسی و کمیسیون بینالدول اقیانوسشناسی (IOC) و همچنین شورای بینالمللی علوم هماهنگی بیشتر فعالیتهای این هیأت را با برنامه های تحقیقات جهانی آب و هوا فراهم آورد.