آغاز جام جهانی والیبال زنگ خطر جدی را در آستانه مسابقات مهم و حساس انتخابی المپیک به صدا در آورد.

به گزارش خبرنگار مهر، چهاردهمین دوره رقابت‌های جام جهانی والیبال از روز سه‌شنبه ۹ مهرماه با حضور تیم‌های ایران، روسیه، مصر، کانادا، استرالیا، برزیل، آمریکا، تونس، آرژانتین، ژاپن، ایتالیا و لهستان به میزبانی ژاپن آغاز شد.

با تصمیم کادرفنی تیم ملی باز هم شاهد اعزام تیم اصلی به رقابت‌ها بودیم و علی رغم اینکه کارشناسان والیبال و اهالی رسانه بارها از خستگی و افزایش احتمال آسیب دیدگی بازیکنان اصلی در آستانه رویداد مهم انتخابی المپیک هشدار دادند اما سرمربی مونته نگرویی بر تصمیم خود اصرار و تیم اصلی را راهی ژاپن کرد.

تیم ملی در حالی با ترکیب اصلی عازم چهاردهمین دوره مسابقات جام جهانی شد که از شهریور ماه سال گذشته در ۵ رویداد سنگین حضور داشته است و دی ماه نیز مسابقات مهم و حساس انتخابی المپیک را در پیش دارد.

بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا نخستین باری بود که خبر اعزام ترکیب اصلی به رقابت‌ها علامت سوال بزرگی را ایجاد کرد. سوال این بود در حالیکه تیم «ب» با هدایت سید عباسی تشکیل و اردوهای آن نیز در حال برگزاری بود چرا باید به یک باره تصمیم تغییر کند و تیم اصلی برای مسابقات اعزام شود، مسابقاتی که با توجه به سال پرترافیک والیبال در الویت چندم قرار دارد و تیم «ب» نیز توانایی کسب مدال را داشت. خبر اعزام تیم اصلی به مسابقات نخستین بار توسط محمدرضا، معاون ورزش قهرمانی مطرح شد.

داورزنی در حالی این تصمیم را در رسانه اعلام کرد که احمد ضیایی، رئیس وقت فدراسیون بارها در رسانه اعلام کرده بود که با توجه به سال پرفشار و پرترافیک والیبال( بازی‌های آسیایی، قهرمانی جهان، لیگ ملت‌ها، انتخابی المپیک و جام جهانی) هدف گذاری فدراسیون بلند مدت است و تمرکز تیم اصلی بر روی مسابقات مهم و حساس است اما داورزنی به یک باره در رسانه خبر اعزام تیم اصلی به بازی‌های آسیایی را اعلام کرد و فدراسیون به طبع از آن پیروی و تیم اصلی راهی بازی‌های آسیایی شد.

قهرمانی در جاکارتا

تیم ملی موفق شد در بازی های آسیایی بدون از دست دادن حتی یک ست از دست رفته عنوان قهرمانی را کسب کند. بیست و یکمین طلا برای کاروان ایران توسط والیبال رقم خورد، مدالی که با توجه به پتانسیل والیبال ایران با تیم «ب» نیز دست یافتنی بود.

به فاصله چند روز پس از بازی‌های آسیایی تیم ملی عازم مسابقات قهرمانی جهان شد. ملی پوشان در مسابقات قهرمانی جهان ناکام ماندند و عنوانی بهتر از سیزدهمی به دست نیاورند. مقام سیزدهم در حالی برای ایران کسب شد که در دوره گذشته مسابقات تیم ملی با هدایت کواچ عنوان ششمی(بهترین مقام ایران در قهرمانی جهان) را به دست آورد.

سپس تیم ملی تیرماه ۹۸ باز هم با ترکیب اصلی در مسابقات پرفشار لیگ ملت‌ها شرکت کرد. رقابت‌هایی که اهمیت و حساسیت سال انتخابی المپیک اکثر سرمربی‌های دنیا را مجاب کرده بود به تیم اصلی خود در لیگ ملت‌ها فشار زیادی وارد نکنند و زمینه را برای بازیکنان جوان خود فراهم کنند که برای حضور در بازی‌های حساس آینده محک بخورند و آماده شوند. همین دلیلی شد تا سرمربی ایران دندان طمع را تیز کرده و در غیاب مهره‌های اصلی اکثر تیم‌ها بار دیگر با هدف روی سکو رفتن و ماندگار کردن نامش در والیبال ایران تیم اصلی را روانه مسابقات کند! اما تیر ایگور کولاکوویچ به سنگ خورد و نه تنها تیم ملی بر روی سکو نرفت بلکه تیم اصلی ایران در برابر جوانان روسیه و لهستان مغلوب شد.

پس از ناکامی در لیگ ملت‌ها زمان موعود فرا رسید و شاگردان ایگور کولاکوویچ مرداد ماه ۹۸ در نخستین مرحله انتخابی المپیک حضور یافتند. تیم ملی در این مرحله با تیم‌های کوبا، مکزیک و روسیه همگروه شد تا در نهایت یک تیم جواز حضور در المپیک را به دست آورد. ساملوو که با ترکیب جوان خود ایران را در لیگ ملت‌ها مغلوب کرده بود اینبار با تزریق موزرسکی و میخاییلوف تیم قدرتمندتری را برابر بلندقامتان خسته ایران قرار داد. هرچند که در این مسابقات نیز ساملوو از دو ستاره اصلی خود بهره زیادی نبرد و بازیکنان با انگیزه، جوان و پرانرژی روسیه ایران را شکست و جواز حضور در المپیک ۲۰۲۰ را کسب کردند.

روسیه بلیت حضور در توکیو را در خانه گرفت و ایران چشم انتظار دی ماه و میزبانی چین باقی ماند تا برای دومین بار با شکست رقبای آسیایی خود بتوانند طعم حضور در المپیک را بچشد.

تیم ملی ناکام از رقابت‌های انتخابی المپیک بازگشت و در حالیکه خستگی مسابقات بر تن بازیکنان اصلی باقی مانده بود و جوان ترها بی انگیزه تر از قبل چشم امید به حضور در رقابت‌های قهرمانی آسیا را داشتند بار دیگر اعلام شد جای ریسک وجود ندارد و با توجه به همگروهی ایران با قطر و استرالیا تیم اصلی عازم مسابقات می شود چرا که تنها ۸ تیم برتر می‌توانند جواز حضور در مرحله دوم انتخابی المپیک را به دست آورند!

 تیم اصلی  در مرحله گروهی مقابل قطر پیروز شد اما برابر استرالیا تن به شکست داد و جواز حضور در انتخابی المپیک را کسب کرد ولی در ادامه مسابقات باز هم ترکیب اصلی روانه زمین شد چرا که از تیم قهرمانی می‌خواستند! تیم ملی در تهران جام قهرمانی را هم بالای سر برد و رویداد بعدی پیش رو رقابت‌های جام جهانی بود.

با توجه به اینکه جام جهانی مانند ادوار گذشته حکم انتخابی المپیک را نداشت و دی ماه آخرین مرحله شانس کسب سهمیه المپیک است انتظار می‌رفت کولاکوویچ به تیم اصلی استراحت و بازیکنان جوان و با انگیزه را روانه رقابت‌ها کند تا آنها برای رویدادهای بعدی در کنار تیم اصلی محک و مهیا شوند. اما مرد مونته نگرویی بار دیگر بر تصمیم خود پافشاری و لیست تیم اصلی را برای جام جهانی اعلام کرد. البته سید محمد موسوی به دلیل خستگی تقاضای مرخصی داد تا به مسابقات نرود.

ایگور کولاکوویچ با تیمی خسته و بی انرژی راهی جام جهانی شد و دو بازی ابتدایی خود را نیز مقابل روسیه و مصر واگذار کرد. شکست مقابل روس‌هایی که با ترکیبی کاملا متفاوت‌تر از  گذشته برابر ایران حاضر شدند. ساملوو تیمی جدید را برابر ایران قرار داد و آنالیز تیم و بازیکنان تکراری ایران برای او چندان سخت نبود. تا جاییکه در ست سوم در حالی که ایران در آستانه باخت قرار داشت کولاکوویچ با خروج غفور، پوریا یلی را روانه زمین کرد و همین بازیکن ورق ست را برگرداند تا ایران ۴ اختلاف امتیاز را جبران و پیروز ست شود. در نهایت ایران بازی را واگذار کرد. در بازی دوم مقابل مصر نیز شکستی ناباورانه برای ایران رقم خورد. بازی که خستگی و بی انگیزگی در چهره بازیکنان ایران دیده می شد.

کولاکوویچ پیش از بازی مقابل کانادا اعتراف کرد که تیم به انرژی نیاز دارد! انرژی که او می‌توانست با استراحت دادن به بازیکنان اصلی و به کارگیری بازیکنان جوان در اختیار داشته باشد. اگر قرار بر این شکست ها بود چه بهتر که تیم با نفرات جوان تن به این شکست ها می داد تا با اعتبار والیبال ایران هم بازی نشود و فرصتی هم برای آماده سازی جوان تر ها فراهم می‌شد. حال این تیم خسته باید تورنمت سخت و طولانی جام جهانی را بدون دستاورد به اتمام برساند و خسته تر از قبل آماده انتخابی المپیک شود.

زنگ خطر مدت ها است برای والیبال ایران به صدا در آمده است اما گوش شنوایی در بین مسئولان وجود ندارد. زمان زیادی تا کسب سهمیه المپیک باقی نمانده و خستگی بازیکنان خبر بد این روزهای والیبال ایران است. پیش از بازی فینال رقابت‌های قهرمانی آسیا، سعید معروف، کاپیتان تیم ملی انتقادات تندی علیه بی در و پیکر بودن فدراسیون بیان کرد. صحبت های سعید معروف حاکی از نارضایتی ملی پوشان از اوضاع و احوال والیبال داشت.

عدم حضور رئیس در یکی از فدراسیون‌های مهم کشور تبعات بدی در پی داشته است و حتی کسب سهمیه المپیک در هاله ای از ابهام قرار دارد. در زمان ریاست احمد ضیایی شاهد دخالت معاون ورزش قهرمانی در تصمیمات این فدراسیون بودیم و در حالیکه رئیس از برنامه های بلند مدت و اهمیت مسابقات مهم در رسانه صحبت می کرد، محمدرضا داورزنی تصمیمی بر خلاف نظر رئیس را اعلام می کرد. پس از برکناری احمد ضیایی و بلاتکلیفی فدراسیون، وزارت ورزش با تاخیر در زمان برگزاری انتخابات صدای کاپیتان تیم ملی را نیز به صدا در آورد.

نتایج بد این روزهای والیبال تلنگری برای مسئولان ورزش کشور است که اهمیت برنامه ریزی را درک کنند و در خواب موفقیت های گذشته نخوابند.