به گزارش خبرنگار مهر، بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور، هنوز هم یکی از سختگیرانهترین دستورکارهای بانک مرکزی است. حالا بیش از یکسال و نیم است که دولت با محوریت بانک مرکزی، صادرکنندگان کشور را ملزم کرده تا ارز حاصل از صادرات خود را به روشهای اعلام شده، به داخل کشور بازگردانند و اسناد مثبته آن را هم ارایه کنند.
در ابتدای کار، اما و اگرهای زیادی در رابطه با چگونگی فروش ارز حاصل از صادرات به بخشهای مختلف اقتصادی و حتی بازتعریف چگونگی بازگشت ارز به چرخه اقتصادی وجود داشت و شیوههای رفع تعهد ارزی به گونهای تدوین شده بود که کمتر صادرکنندهای میتوانست با روشهای اعلامی بانک مرکزی، ارز حاصل از صادرات خود را برگرداند.
اما به مرور، زمانی که بانک مرکزی و دولت تصمیم گرفتند تا به بخشخصوصی اعتماد کرده و نظرات آن را ملاک عمل خود در تدوین بخشنامهها و دستورالعملها قرار دهند، به مرور اوضاع بهتر شد و بازگشت ارز صادرکنندگان به اقتصاد کشور رونق گرفت.
در عین حال بانک مرکزی هم تصمیم گرفته که با توجه به شرایط سخت اقتصاد ایران و مشکلاتی که به واسطه محدودیتهای بینالمللی و مسائل تحریمی پیش روی صادرات غیرنفتی وجود دارد، با صادرکنندگان تعامل لازم را داشته باشد و حتی در مواردی، مورد به مورد پروندههای آنها را در مجامع مشورتی از جمله کمیته ارزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران که اتفاقا این روزها مرجعی برای تصمیمگیریهای مشورتی ارزی شده است، بررسی و در مورد آنها تصمیمات لازم را اتخاذ نماید.
بررسیهای خبرنگار مهر از عملکرد سامانه نیما به عنوان بستری برای خرید و فروش ارز حاصل از صادرات که اتفاقا مشتریان اصلی آن، اکنون واردکنندگان کشور هستند، نشان میدهد که از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون، مجموع معاملات فروش ارز صادراتی جمعا معادل ۸ میلیارد و ۳۷۴ میلیون و ۲۲۰ هزار یورو انواع ارز بوده است.
در عین حال، مجموع معاملات خرید ارز بابت واردات در سامانه نیما نیز به خوبی نشان میدهد که واردکنندگان رغبت زیادی بابت خرید ارزهای صادراتی دارند و البته هنوز هم عرضه ارزهای صادراتی آنگونه که خبرگزاری مهر در گزارش ماههای گذشته خود ذکر کرده، نسبت به تقاضای آن بالاتر است و خود این امر، نرخ را متعادل میسازد.
بر این اساس مجموع معاملات خرید ارز بابت واردات حکایت از آن دارد که از ابتدای فروردین سال جاری تاکنون، معادل بالغ بر ۷ میلیارد و ۴۷۴ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو انواع ارز بوده است که این امر از استقبال صادرکنندگان از خرید ارز حاصل از صادرات با یک قیمت رقابتی حکایت دارد.
همچنین در این مدت، میانگین نرخ فروش دلار در بازار ثانویه (نیما) ۱۰ هزار و ۷۳۰ تومان بوده است؛ ضمن اینکه میانگین نرخ فروش یورو در بازار ثانویه نیز ۱۱ هزار و ۷۳۱ تومان است.
از سوی دیگر، میانگین نرخ خرید دلار در بازار ثانویه، بر اساس آمار رسمی ۱۰ هزار و ۶۴۶ تومان و میانگین نرخ خرید یورو در بازار ثانویه نیز۱۱ هزار و ۶۳۹ تومان بوده است.