گرمسار - معاون دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها و مراتع بابیان اینکه در کشور ۳۲ میلیون هکتار اراضی بیابانی وجود دارد، گفت: ۱۳ میلیون هکتار از این میزان کانون بحران فرسایش بادی شناخته‌شده است.

غلامرضا اباذری در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه ۳۲ میلیون هکتار اراضی بیابانی در کشور وجود دارد، ابراز داشت: از این میزان ۱۳ میلیون هکتار به‌عنوان کانون‌های بحرانی فرسایش شناخته می‌شوند به این معنا که حرکت شن و ماسه به زیرساخت‌های حضور انسان شامل اراضی کشاورزی، سکونت‌گاه‌ها، جاده‌ها، راه‌ها و فرودگاه‌ها آسیب وارد می‌کند.

وی ضمن بیان اینکه از این میزان ۲۹ میلیون هکتار مکان‌های تحت تأثیر این اراضی را شامل می‌شود، افزود: خوشبختانه طی دو سال اخیر و خصوصاً امسال با توجهی که دولت و نظام به موضوع مقابله با بیابان‌زدایی داشت تزریق اعتبارات صندوق توسعه ملی تقویت‌شده است.

اختصاص اعتبار به بیابان زدایی

معاون دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها،  مراتع و آبخیزداری ضمن بیان اینکه با توجه به گستردگی عرصه‌های بیابانی و اهمیت مقابله با بیابان‌زدایی باید به اعتبارات این حوزه توجه بیشتری صورت گیرد، ابراز داشت: اعتبار تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تخصیصی به این سازمان ۶۵ میلیارد تومان و آن چیزی که از صندوق توسعه ملی برای آن اختصاص داده شد ۲۹۳ میلیارد تومان برای سال جاری است.

اباذری ضمن بیان اینکه مالچ ریگی به‌عنوان یکی از روش‌های کنترل فرسایش بادی از قبل مطرح بوده است، تصریح کرد: این روش در مناطق خاصی قابلیت اجرا دارد و در همه عرصه‌های بیابانی برای کنترل فرسایش خاک قابل‌اجرا نیست که اولین اجرا به صوت پایلوت در شور قاضی گرمسار واقع در استان سمنان صورت گرفت.

وی ضمن بیان اینکه این روش به دلیل آنکه از شیوه‌ها و روش‌های دستی استفاده می‌شود چندان درگذشته کارایی نداشت، افزود: در مالچ پاشی اصل مهم در این است که به‌صورت یکنواخت در عرصه پخش شود لذا برای حل این موضوع از ماشین کودپاشی استفاده شد.

حضور ۱۱ استان کشور در بازدید مالچ پاشی گرمسار

معاون دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها،  مراتع و آبخیزداری ضمن بیان اینکه روش مالچ پاشی قابل‌استفاده در مناطق حمل باقابلیت شور زار قابل‌استفاده است، ابراز داشت: در مناطق برداشت عمدتاً ریگ وجود دارد و در مناطق رسوبی و تپه های ماسه ای نیز به دلیل مدفون شدن ریگ قابل‌استفاده نخواهد بود.

اباذری در ادامه تصریح کرد: با توجه به اینکه این روش‌های موفق کمتر استفاده‌شده است لذا برای اینکه در سایر استان‌ها نیز طرح توسعه یابد از ۱۱ استان کشور برای بازدید از طرح مالچ ریگی حضور یافتند تا این تبادل تجربیات صورت گیرد.

وی افزود: کاهش توان بیولوژیک یک منطقه که تدریجاً اتفاق می‌افتد را بیابانی شدن می‌گویند که در این روند عوامل متعددی ازجمله خشک‌سالی، تغییر اقلیم، بهره‌برداری غیراصولی از منابع و فعالیت‌های انسانی آن را تشدید کرده است لذا برای جلوگیری از این امر غیر مالچ ریگی قطعاً طرح‌های بیشتری نیز پیگیری خواهد شد.