به گزارش خبرگزاری مهر، هفتمین همایش دوحه با عنوان دموکراسی، توسعه و تجارت آزاد با هدف بررسی مسائلی مانند دموکراسی و اصلاحات سیاسی در کشورهای عربی روز دوشنبه سوم اردیبهشت با سخنرانی امیر قطر آغاز شد .
با توجه به سخنان چند روز پیش کاندلیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکامبنی بر صادراتی نبودن امر دموکراسی، برپایی چنین همایش هایی با مباحث دموکراسی تبیین کننده دستیابی به مقدمات درک مشترک از یک فضای سیاسی مورد نظر غرب و کشورهای عربی می باشد .
سلسله همایش های دموکراسی پس از آغاز فشارهای آمریکا به کشورهای منطقه در چارچوب راهبرد تجویزی خاورمیانه بزرگ برگزارشد که در واقع نوعی بازدارندگی در مقابل فشارهای غرب بود .
کشورهای منطقه ضمن استقبال از موضوع دموکراسی بر روش دستیابی به آن به شیوه غربی مخالفت کردند.
قطر به عنوان کشور پیشتاز در برقراری این گونه همایش ها به پشتوانه تبلیغات و خرج هزینه های گزاف همواره از شخصیت های مهم بین المللی برای شرکت در این همایش ها دعوت به عمل می آورد .
صرف نظر از نتیجه این نشست ها که بیشتر با ماهیت سیاسی کاری برگزارمی شود؛ برقراری دموکراسی در کشورهای خاورمیانه تنها با توسعه سیاسی امکان پذیر است .
از آنجا که توسعه به معنای "کوششی برای ایجاد تعادل تحقق نیافته" می باشد؛ لذا دستیابی به این خواسته در کشورهای عربی تنها با پویش های لازم در بخش هایی که تعادل در آن وجود ندارد، امکان پذیر هست .
با نگاه به ساختار سیاسی کشورهای عربی در بیشتر این کشورها به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس، نابرابری ها را در بخش اقتصادی کمتر از سابر بخش ها می بینیم .
از این رو تمرکز در مبحث توسعه در این دسته از کشورها بیشتر در جنبه سیاسی اهمیت پیدا می کند، زیرا قدرت در نظام سیاسی این دسته از کشورها در دست یک خاندان مطرح قرار دارد و هیچگونه آلترناتیوی برای جابجایی قدرت در اینگونه کشورها مشاهده نمی شود.
چنین نظامی بدون اصلاحات سیاسی در بدنه خود، رنگ توسعه سیاسی را نخواهد دید .
نکته فوق با توجه به دگرگونی های نظام بین الملل بیش از پیش محسوس هست، اما فرایند عملی شدن آن به دلیل ماهیت قدرت و دلبستگی انسانی به آن دشوار به نظر می رسد و از همین رو برخی مکانیسم های تبلیغاتی در غالب همایش ها می تواند از فضای پر التهاب سیاسی و فشارهای بین المللی بکاهد.
گذشته از شرایط توسعه و دموکراسی در کشورهای عربی، یک نکته اساسی وجود دارد و آن اهداف آمریکا است که به دنبال منافع منطقه ای و سیاست های توسعه طلبانه خود است.