خبرگزاری مهر – گروه استان ها: سیلاب ابتدای سال جاری خسارات قابل توجهی در اکثر استان های کشور به جای گذاشت ۸ ماه پس از آن حادثه و در حالیکه موج جدید بارندگی ها در استان کرمان آغاز شده و خساراتی را در مناطق جنوبی به جای گذاشته، اینجا در شمالی ترین نقطه استان کرمان جاده شهداد – نهبندان که شمال و جنوب کویر لوت را به هم متصل می کند و راه ارتباطی بین استانهای کرمان و بنادر جنوب کشور به شهر زابل و خراسان جنوبی و استانهای شمالی کشور است همچنان درگیر پیامدهای سیل ابتدای سال است.
جاده شهداد – نهبندان که شمال و جنوب کویر لوت را به هم متصل می کند همچنان درگیر پیامدهای سیل ابتدای سال است
سیلاب در ۲۵ فروردین ماه سال جاری ۳۰ کیلومتر از جاده شهداد – نهبندان را تخریب کرد، بررسی های ابتدایی نشان می داد که بودجه ای معادل ۶۰ میلیارد تومان برای بازگشایی این جاده نیاز است.
در همان ابتدا نیز مسئولان به دلیل کمبود بودجه اعلام کردند که تا زمان تامین اعتبار خبری از بازگشایی این جاده نیست.
این جاده قبل از مسدود شدن به عنوان یکی از زیباترین جاده های کشور به دلیل عبور از تنها اثر طبیعی ثبت جهانی ایران در یونسکو مشهور شده بود و شریانی تاثیر گذار در حمل و نقل ترانزیتی محسوب می شد و تنها راه جایگزین جاده کرمان – راور - فردوس برای دسترسی به استان های شمال شرق محسوب می شود.
این روزها اما مسئولان دیگر از کمبود سوژه حرف نمی زنند و می گویند احداث این جاده در ابتدا دارای مشکلات فنی بوده است و باید اصلاحات اساسی در خصوص بازگشایی جاده انجام شود.
مردم منطقه چه می گویند
گفته می شود که بخش قابل توجهی از جاده در گودترین بخش کویر قرار گرفته و به دلیل شوری بالای آب و عدم نفوذ پذیری زمین آب در این منطقه جمع می شود و جاده را تخریب می کند.
محمد یکی از ساکنان منطقه است که می گوید: جاده نهبندان شهر شهداد را از بن بست خارج کرده بود و رونق اقتصادی در این منطقه ایجاد شده بود اما چندین ماه است هیچ رفت و آمدی در این منطقه انجام نمی شود در صورتیکه بسیاری از مردم محلی کسب و کار متناسب با صنعت حمل و نقل در مجاور جاده ایجاد کرده بودند و در حال ورشکستگی هستند.
یکی دیگر از ساکنان شهداد به نام احمد می گوید: با وجود جاده نهبندان مردم شهداد می توانند دسترسی راحتی به شهرهای زابل و بیرجند و نهبندان داشته باشند و رونقی در زمینه خرید و فروش انواع محصولات ایجاد شده بود ضمن اینکه به دلیل ثبت جهانی شهداد و وجود مناطق گردشگری بسیاری از گردشگران برای دسترسی به شهداد از این جاده استفاده می کردند که هم اکنون این امر غیر ممکن شده است.
وی گفت: مجتمعی بین راهی در این جاده قرار داشت و ۸ ماه است تعطیل شده و همه افرادی که در این مجتمع مشغول به کار بودند بیکار شده اند و بلاتکلیف هستند.
به گفته منابع محلی بعد از سیلاب ۳۰کیلومتر از این جاده به کلی تخریب شده است همچنین سه پل و آبنما نیز قابل استفاده نیست.
مسئولان راهداری اما می گویند با توجه به شدت تخریب ها و امکان بروز مجدد سیلاب در این منطقه باید در زمینه مکان یابی این جاده تجدید نظر و کارشناسی انجام شود.
باید منتظر بود و دید که دستگاههای نظارتی و قضایی در خصوص اجرای پروژه کارشناسی نشده و صرف بودجه بیت المال در این خصوص چه عملکردی خواهند داشت
با توجه به اینکه احداث این جاده از ابتدا غیر کارشناسی بوده و مکانیابی جاده باید مجدد صورت گیرد باید منتظر بود و دید که دستگاههای نظارتی و قضایی در خصوص اجرای پروژه کارشناسی نشده و صرف بودجه بیت المال در این خصوص چه عملکردی خواهند داشت.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان در گفتگو با مهر در این خصوص اظهارداشت: یک راه اضطراری در این مسیر بازگشایی شده است که فقط در زمان اضطرار مورد استفاده قرار می گیرد و برای استفاده عمومی مناسب نیست.
مسیر اضطراری در این محور بازگشایی شده است
سیدمصطفی آیت اللهی موسوی با اشاره به برگزاری جلسات مکرر و بازدیدهای هوایی از منطقه گفت: جاده در بخش آسیب دیده در منطقه ای با ارتفاع بسیار کمتر از مناطق اطراف قرار گرفته و سیلاب در این بخش تجمع کرده و منطقه کاملا باتلاقی است و به همین دلیل امکان اصلاح مسیر وجود ندارد.
وی تصریح کرد: اعتباری برای انجام مطالعات برای تعیین مسیر جدید در نظر گرفته شده و باید مشکل این جاده به صورت اصولی رفع شود تا در صورت سیلاب مجدد جاده تخریب نشود.
موسوی گفت: جاده فعلی در مسیر سیلاب قرار دارد و با توجه به امکان بارش های مجدد جاده در صورت ترمیم مجددا تخریب خواهد شد و اعتبارات هدر می رود به همین دلیل باید کار زیربنایی در این منطقه انجام شود.
وی گفت: طول جاده تا نهبندان ۲۷۰ کیلومتر است که ۱۶۰ کیلومتر در حوزه استان کرمان قرار دارد و ۳۰ کیلومتر راه از بین رفته است.
جاده نهبندان نقش تاثیر گذاری در زمینه حمل و نقل ایفا می کند و باید هر چه زودتر تعیین تکلیف شود
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با مهر با تاکید بر تعیین تکلیف فوری این مسیر گفت: جاده نهبندان نقش تاثیر گذاری در زمینه حمل و نقل ایفا می کند و باید هر چه زودتر تعیین تکلیف شود.
محمدرضا پور ابراهیمی افزود: در زمان سیلاب جاده کرمان – دیهوک هم تخریب شد و عملا رفت و آمد به استان های شمالی با مشکل مواجه شد و رفت و آمد از مسیر یزد ممکن بود که راه بسیار طولانی شده بود.
وی گفت: باید مسیری جایگزین برای جاده کرمان – دیهوک وجود داشته باشد که عملا این مسیر جایگزین شهداد – نهبندان است.
پورابراهیمی افزود: مسیر فعلی یا باید زیرسازی مناسب داشته باشد و امکان تردد آب از جاده وجود داشته باشد و یا اینکه جابه جا شود.
وی با اشاره به تذکر به وزیر راه از سوی نمایندگان مجلس ابراز امیدواری کرد در اسرع وقت این مشکل برطرف شود.
باید منتظر بود و دید طرح جایگزین برای اصلاح ۳۵ کیلومتر تخریب شده این مسیر چه زمانی اجرایی می شود و آیا رکوردی جدید در بازگشایی جاده های سیل زده به جای می ماند و یا با تدبیر مسئولان این مشکل رفع می شود.