رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به اعتراض مدیر امور کتابخانه های عمومی استان فارس در خصوص تصرف کتابخانه مرکزی شیراز توسط کتابخانه ملی گفت: معتقدم زمانی که کتابخانه ملی ایران با استاندارد فعلی ساخته و تجهیز شد، دیگر نباید در کشور، کتابخانه ای با استانداردهایی پائین تر از کتابخانه ملی ساخته شود و باید در این طراز به سمت جلو حرکت کنیم و نه عقب.
وی افزود: در راستای دستیابی به این هدف به هیات دولت پیشنهاد دادم که از نوع کتابخانه ملی در مراکز استان های کشور ساخته شود. هیات امنای کتابخانه ملی نیز که رئیس آن رئیس جمهور است، در جلسه آبان ماه سال 85 خود، این پیشنهاد را تصویب کرد. پس از این مصوبه، کتابخانه ملی بر آن شد که کار را در 9 استان کشور اجرایی کند. البته دولت در این طرح به دنبال ایجاد هزینه جدیدی برای خود نبوده و نیست و ما صرفاً می خواهیم استفاده بهتری از چنین بناهای در حال ساخت بکنیم.
اشعری اضافه کرد: به دنبال آن نیز استاندار فارس کتابخانه مرکزی شیراز را که مدت ها بود پیشرفتی نداشت، به من معرفی کرد و موافقت نامه ای میان من به عنوان رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و استاندار فارس به عنوان نماینده تام الاختیار رئیس جمهور امضاء شد. بر این اساس که بهره برداری از این کتابخانه بر اساس طراز کتابخانه ملی انجام شود، نه طراز کتابخانه های عمومی معمولی.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور امضای این توافق نامه را برای کتابخانه مرکزی شیراز سودمند خواند و گفت: با این اتفاق هم کاربری کتابخانه مرکزی شیراز عوض نمی شد و هم اینکه کتابخانه ای با کیفیت بسیار بالا در فارس دایر می شد؛ چرا که بر اساس تعهدات دو طرف، کتابخانه ملی هزینه تجهیز کتابخانه مرکزی شیراز را تقبل کرد.
وی گفت: پس از اظهار نظر عجیب مدیر امور کتابخانه های عمومی استان فارس که ادعا کرده که کتابخانه ملی، کتابخانه مرکزی شیراز را تصرف کرده است، در تماسی با استاندار فارس به وی یادآور شدم که جریان را پیگیری کند. ضمن اینکه انتخاب ساختمان از ابتدا با ما نبوده است و خود وی همان اول کتابخانه مرکزی شیراز را به من معرفی کرد. اساساً کتابخانه ملی به هیچ وجه قصد تصرف کتابخانه مرکزی شیراز را نداشته و ندارد.
رئیس کتابخانه ملی افزود: توصیه ام به این گونه مدیران این است که استان خود را از داشتن یک کتابخانه بزرگ، پر محتوا و پیشرفته محروم نکنند.
اشعری در عین حال بر ادامه فعالیت های کتابخانه ملی در کتابخانه مرکزی شیراز تاکید کرد و گفت: اگر کتابخانه ملی، کتابخانه مرکزی شیراز را اداره کند، به محلی مملو از انواع اسناد و کتاب های مورد نیاز و به روز تبدیل می شود. علاوه بر اینکه ما با پیشرفته ترین و بالاترین امکانات سخت افزاری آنجا را تجهیز می کنیم و حتماً با تمام کتابخانه های دیگر این استان متفاوت خواهد بود.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور با بیان اینکه از نظر وی تفاوتی میان یک شهروند تهرانی و یک شهروند در دیگر نقاط کشور از جمله شیراز در استفاده از امکانات کتابخانه ملی وجود ندارد، تاکید کرد: اعتقاد من و دیگر مسئولان سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران این است که بیشترین بهره بردار از اسناد دولتی یک استان، مردم همان استان اند و بنابر این ترجیح می دهم که نسخه اصلی اسناد ملی استان فارس در این استان نگهداری شود نه اینکه به تهران نقل مکان کند.
اشعری گفت: با توجه به اینکه ما نیازمند فضایی برای نگهداری چنین اسنادی هستیم و علاوه بر این، مسئول استانداردسازی کتابخانه های کشور نیز کتابخانه ملی است، فکر می کنم با ایجاد یک نمونه خوب در استان فارس، توانسته ایم هم توقع مردم از دولتمردان را برای ساخت کتابخانه جدید بالا ببریم و هم کتابخانه سازان و تجهیز کنندگان کتابخانه ها را موظف کنیم که حداقل ها را در این زمینه رعایت کنند.
به گزارش مهر، پیش از این مدیر امور کتابخانه های عمومی استان فارس در گفتگویی با ما از تصرف کتابخانه مرکزی شیراز توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران خبر داد و نسبت به ادامه این روند غیرقانونی در کشور از جمله در شهرهایی مانند یاسوج، بوشهر و تبریز هشدار داده بود.