محمدفرید لطیفی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بیست و یکمین دوره «مانور ایمنی و زلزله» فردا در مدارس کشور برگزار میشود. چند سالی است که در رویکرد این مانور، تغییراتی دادهایم و تنها هدفمان برگزاری مانور زلزله در مدرسه برای دانشآموزان نیست بلکه هدفمان، درگیر کردن خانوادهها در مبحث زلزله است که بتوانند از ظرفیت مدارس برای مدیریت محلهها استفاده کنند.
وی افزود: مکانیزم این مانور به این شکل است آموزشهایی که دانشآموزان فرا میگیرند، به والدین انتقال و آنها را در جریان کار خود قرار میدهند و مدرسه تبدیل به کانون یا محلی برای شرایط اضطراری میشود که میتوان از زیرساختهایش برای اسکان اضطراری استفاده کرد.
معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور تصریح کرد: نکته مهم این است که مدارسی برای مانورها انتخاب میشوند که از لحاظ سازه ایمن هستند و در شرایط اضطراری یا بحرانی، کارکردشان را از دست نمیدهند.
لطیفی گفت: در این راستا مانورها در مدارسی برگزار میشود که سازمان نوسازی مدارس، مقاومت آن مدارس را تائید کرده باشد.
وی ادامه داد: استاندارد و مقاوم بودن مدرسه از این جهت برای ما مهم است که در شرایط بحران، مدارس کارکرد خود را از دست ندهند. به طور مثال برخی بیمارستانها و مراکز حیاتی کشور برای شرایط اضطراری انتخاب میشوند که در موقعیت بحران بتوانند خدماتدهی بیوقفه داشته باشند و دستگاههایی که در این مراکز قرار دارند، از کار نیفتند و بتوانند به بیماران خدمات ارائه دهند.
معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور اظهار کرد: زیرساختی در مدارس وجود دارد که اگر بتوان از این زیرساختها استفاده کرد، مدارس تبدیل به محلهایی میشوند که در شرایط بحران، بیوقفه و با ظرفیت بالا، خدمات ارائه دهند و هدف ما از این مانورها، احیای این ظرفیت مدارس برای امدادرسانی است.
لطیفی عنوان کرد: وزارت آموزش و پرورش، پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی، سازمان مدیریت بحران، دستگاههای امدادی مانند هلالاحمر و اورژانس و آتشنشانی با هم این مانور را برگزار میکنند.
وی افزود: در این مانور بیشتر بحث پناهگیری برای دانشآموزان ارائه میشود تا دانشآموزان با کمک خانوادههایی که در این مانور مشارکت کردهاند، بتوانند هم پناهگیری و هم راههای انتقال مصدومان احتمالی به مراکز درمانی را یاد بگیرند.
معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور گفت: در گذشته هلالاحمر و اورژانس، کارها و عملیاتهای نمادین و آزمایشی را در این مانور نشان میدادند که فایدهای برای دانشآموز یا خانوادهاش نداشت به همین دلیل ما سعی کردیم آموزشهایی را در راستای آگاهسازی و کاربردی برای این افراد داشته باشیم تا اگر واقعاً دانشآموزان و خانوادههایشان در شرایط اضطرار و بحران قرار گرفتند، بتوانند حداقل از خودشان دفاع کنند.
لطیفی بیان کرد: ذکر این نکته مهم است که باید در نظر گرفت، قرار است مانور در چه مدارسی برگزار شود؟ چرا که آموزش به دانشآموزانی که در مدارس با سازههای بتونی هستند، با آموزش به دانشآموزانی که در مدارسی با سازه خشت و گلی هستند، تفاوت دارد.
وی افزود: به همین دلیل آموزشها و مانور باید بر اساس سازه ساختمان و تعداد طبقات انجام شود چرا که دانشآموزی که در مدرسه خشت و گلی آموزش فرا میبیند، نحوه پناهگیری و فرارش با دانشآموز مدرسه سازه بتونی متفاوت است.
معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور خاطرنشان کرد: متأسفانه آموزشها در مانورها یکسان است و دستورالعمل یکسان دارد و این نقطهضعف مانورها است البته احتمال دارد مانور در سراسر کشور در مدارس با شرایط یکسان (به عنوان مثال مدارسی که برچسب استاندارد دارند) برگزار شود.
وی با اشاره به اینکه از ماههای گذشته هماهنگی لازم برای برگزاری این مانور که هر ساله برگزار میشود، انجام شده است، گفت: برای تمام شرکتکنندگان در این مانور بیمهنامه صادر میشود و به تمام مدیرانکل بحران استانها اعلام کردهایم که انجام اقدامات خطرناک از جمله حرکات نمایشی و هلی برد در مانور مدارس ممنوع است.
گفتنی است بیست و یک اُمین مانور زلزله و ایمنی مدارس سراسر کشور فردا چهارشنبه ششم آذرماه ۱۳۹۸ در مجتمع آموزشی ایوب آزاد حسینی تهران به نشانی: بالاتر از اتوبان شهید همت، بلوار شاهین شمالی (خیابان کبیری طامه) جنب ورزشگاه خرمشاد ساعت ۹:۴۵ برگزار می شود.