هفته‌ای که گذشت از حیث تعدد اخبار فعالیت‌های برون‌مرزی ایران در حوزه کتاب قابل توجه است.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: هفته گذشته به‌دلیل مصادف‌ شدن با گرماگرم برنامه‌های هفته کتاب، به جز ایام نمایشگاه کتاب تهران، از جمله پرخبرترین هفته‌های حوزه کتاب در طول سال بود. گزارش یک‌هفته با کتاب هفته گذشته با ۲۸ خبر برگزیده و مهم از حیث تنوع خبری، دربرگیرنده اخبار برگزاری‌ها، اختتامیه‌ها، نشست‌های خبری، حتی آتش‌سوزی‌ها و ... بود.

با وجود توقعی که برای کاهش اخبار مهم حوزه کتاب، این‌هفته هم که از شنبه ۲ آذر شروع شد، هفته کم‌خبری نبود و ۱۵ خبر مهم از رویدادهای داخلی و خارجی حوزه کتاب را در خود جا داده است. اما ویژگی بارز خبرهای این‌هفته، تعداد قابل توجه فعالیت‌های برون‌مرزی ایران در حوزه کتاب بود که خود را در ترکیه، بلاروس، عراق و روسیه نشان داد.

گزارش این‌هفته با چند خبر از وزارت ارشاد درباره معافیت مالی فعالیت‌های فرهنگی، پیگیری مطالبات انجمن کتابفروشان جبهه انقلاب و همچنین مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران شروع می‌شود. خبر بعدی از موسسه خانه کتاب و درباره جایزه عقب‌افتاده جشنواره کتاب و رسانه است. پس از این‌خبر هم مجموعه اخبار فعالیت‌های برون‌مرزی ایران در ترکیه،‌ بلاروس، عراق و روسیه مرور می‌شود.

این‌هفته دو رونمایی مهم از کتاب‌های «جلد دوم تاریخ شفاهی کتاب»‌ و ترجمه نمایشنامه «سفر خروج» را داشتیم که در کنار خبر درگذشت آخرین بازمانده از شاگردان نیما یوشیج، از جمله اخبار داخلی این‌هفته حوزه کتاب بودند. برگزاری جشنواره «در امتداد فجر» و معرفی دبیران هنری بخش داستان و شعر مهراوه شعر و داستان جوان سوره هم دو خبر پایانی بخش اخبار داخلی این‌گزارش هستند.

بخش بین‌المللی گزارش «یک‌هفته با کتاب» این‌هفته هم دربرگیرنده 2 خبر درباره جوایز ادبی کانادا و بنگلادش است.

در ادامه مهم‌ترین رویدادهای حوزه کتاب و ادبیات ایران و جهان را در این‌هفته از نظر می‌گذرانیم؛

مخالفت وزارت ارشاد با حذف مالیات فرهنگی و هنری

علی‌اصغر کاراندیش معاون امور حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خبری که شنبه این‌هفته منتشر شد، با اعلام پیگیری برای حذف پیشنهاد لغو معافیت مالیاتی فعالیت‌های فرهنگی بیان کرد که این پیش‌نویس بدون هماهنگی با این وزارتخانه نوشته شده است.

وی گفت: سازمان امور مالیاتی پیشنهادهای مالیاتی خود را راساً تنظیم کرده است و در این زمینه با دستگاه‌های ذیربط هماهنگی صورت نداده است. در خصوص پیشنهاد حذف معافیت مالیاتی فعالیت‌های فرهنگی و هنری نیز این وزارتخانه با ما هماهنگی نداشته است و ما هم به جد معتقدیم که نباید این اتفاق شکل بگیرد.

خبر دهقانکار درباره پیگیری مطالبات انجمن کتابفروشان جبهه انقلاب

ایوب دهقانکار مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این‌هفته با حضور در نشست انجمن کتابفروشان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی(خوشه) نسبت به پیگیری مطالبات این انجمن تاکید کرد و گفت: مطالباتی که انجمن کتابفروشان جبهه انقلاب اسلامی دارند پیگیری خواهد شد. امیدواریم تسهیل ارتباطات و مطالبات آن‌ها را انجام دهیم. برخی از این مطالبات فراتر از حوزه اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که نیازمند رایزنی با دیگر نهادهاست. امیدوارم که در آینده نزدیک شاهد این باشیم که حوزه نشر به صورت تخصصی و حرفه‌ای به فعالیت خود ادامه دهد و شاهد رونق کتابفروشی‌ها باشیم.

سخنان آشنا درباره مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران

قادر آشنا مدیرعامل موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی در گفتگویی که این‌هفته با مهر داشت، درباره مهمان ویژه دوره پیش‌روی نمایشگاه کتاب تهران گفت: کشور ترکیه از سوی وزارت امور خارجه و نیز سفارتخانه خود برای این موضوع تقاضا داده است. کشور سوریه نیز برای این حضور به ما تقاضایی داده است و کشور یونان نیز به صورت غیررسمی اعلام کرده تا در این رویداد حضور داشته باشد. ما این موضوع را در جلسه فردای شورای سیاست‌گذاری مطرح می‌کنیم و با بررسی تمامی جهان حضور در این رویداد، این شورا درباره انتخاب میهمان ویژه تصمیم خواهد گرفت.

خبر حسینی‌پور درباره تحقق یک وعده دوساله

پس از انتشار خبری در مهر درباره بی‌اعتنایی محمدجواد حق‌شناس رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران به وعده‌ای که دو سال پیش در حضور اهالی رسانه به برگزیدگان شانزدهمین جایزه کتاب و رسانه داد، نیکنام حسینی پور مدیرعامل خانه کتاب در خبری که دیروز منتشر شد، از محقق شدن این وعده در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

برپایی نمایشگاه هفته کتاب در استانبول

رایزنی فرهنگی ایران در ترکیه به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی از تاریخ ۲۳ تا ۳۰ آبان (۱۳۹۸) نمایشگاه کتابی را در مجتمع آموزشی فجر ایرانیان استانبول برگزار کرد که به‌دلیل انتشار خبر این‌رویداد در روز شنبه دوم آذر، در گروه اخبار این‌هفته مرورش می‌کنیم.

در این نمایشگاه کتاب‌هایی با موضوعات ادبیات کلاسیک و معاصر ایران، تاریخ، فرهنگ و هنر ایران، داستان‌های کودکان و نوجوانان، کتب آموزشی و کمک آموزشی زبان فارسی و آثار ترجمه شده از زبان فارسی به زبان ترکی استانبولی با  هدف آشنایی دانشجویان و زبان آموزان  فارسی و دانش آموزان ایرانی مقیم استانبول با فرهنگ کتاب و کتابخوانی به معرض نمایش گذاشته شد.

افتتاح هفته کتاب ایران در کتابخانه ملی بلاروس

خبر دیگری که روز شنبه این‌هفته منتشر شد و درباره فعالیت‌های فرهنگی برون‌مرزی ایران بود، آغاز به کار هفته کتاب با شعار «حال خوش خواندن» در محل کتابخانه ملی جمهوری بلاروس است که همزمان با برگزاری بیست و هفتمین دوره هفته کتاب و کتابخوانی در کشورمان، رخ داد.

برگزاری سومین همایش زبان‌ و ادبیات کردی و فارسی

این‌هفته همچنین سومین همایش بین‌المللی «زبان و ادبیات کردی و فارسی؛ تعامل و تأثیرات» توسط وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اربیل عراق با همکاری مشترک دانشگاه صلاح‌الدین اربیل اقلیم کردستان عراق و دانشگاه الزهرا(س) جمهوری اسلامی ایران به مدت سه روز در محل تالار فرهنگ و هنر دانشگاه صلاح‌الدین اربیل برگزار شد.

برگزاری آزمون بین‌المللی مهارت زبان فارسی در روسیه و عراق

دیگر خبر برون‌مرزی این‌هفته درباره فعالیت‌های بنیاد سعدی بود که به موجب آن، این‌نهاد فرهنگی با همکاری رایزنان فرهنگی ایران در روسیه و عراق آزمون بین‌المللی مهارت زبان فارسی «آمفا» (AMFA) را برگزار ‌کرد. قرار بود همزمان با این آزمون ها، در هندوستان نیز آزمون آمفا برگزار شود که به دلیل مشکلات اینترنتی به تعویق افتاد.

درگذشت آخرین بازمانده شاگردان نیما یوشیج

حسن نوغانچی صالح معروف به بهمن صالحی، از شاعران و آخرین بازمانده نسل شاگردان نیما یوشیج صبح سه‌شنبه پنجم آذر در بیمارستانی در شهریار درگذشت.

این‌شاعر در سال ۱۳۱۶ در رشت به دنیا آمد او که شعر را با قالب‌های کلاسیک شروع کرده بود و از نخستین کسانی بود که غزل را در هیئتی متفاوت می‌نوشت و آن‌قدر در این دیگرگونه سرودن متبحر شد که سرفصلی نو با عنوان «غزلواره» را به شعر دهه‌ چهل و پنجاه قبولاند. «صالحی» پس آشنایی با نیما و پیشنهاد تازه‌ و جسورانه‌ او برای شعر، قالب‌های پسانیمایی را هم آزمود و متکی به تصاویر تازه و زبان اغلب روزآمدش، برخی از آثارش را در جمع بهترین نمونه‌های شعر نیمایی و آزاد امروز می توان یافت.

رونمایی از دومین جلد تاریخ شفاهی کتاب

مراسم رونمایی از دومین جلد کتاب «تاریخ شفاهی کتاب» که موسسه خانه کتاب جلد اولش را منتشر کرده، عصر دیروز چهارشنبه در سرای کتاب این‌موسسه برگزار شد.

رونمایی از ترجمه نمایشنامه «سفر خروج»

مراسم رونمایی از نمایشنامه «سفر خروج» اثر عبدالرحمن الشرقاوی نویسنده اهل مصر که به‌تازگی با ترجمه غلامرضا امامی توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده، روز یکشنبه ۳ آذر در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

برگزاری جشنواره شعر در امتداد فجر

برنامه‌ها و مراسم اختتامیه جشنواره ملی شعر «در امتداد فجر» هم، روز یکشنبه این‌هفته در شهر یزد برگزار شد.

معرفی دبیران هنری داستان و شعر «مهرواره شعر و داستان جوان»

طبق یکی دیگر از اخبار روز یکشنبه این‌هفته، مجدالدین معلمی معاون هنری حوزه هنری، وجیهه سامانی را به‌عنوان دبیر هنری بخش داستان و فریبا یوسفی را به‌عنوان دبیر هنری بخش شعر هفدهمین مهرواره شعر و داستان «جوان سوره» منصوب کرد.

اعلام زمان برگزاری آخرین دوره جایزه تیلور در کانادا

این‌هفته زمان برگزاری آخرین دوره جایزه آربی‌سی تیلور که هر سال به بهترین کتاب غیرداستانی کانادا اهدا می‌شد، اعلام شد. این جایزه ۲۵ هزار دلاری کانادایی که به بهترین کتاب غیرداستانی سال اهدا می‌شد، از سال ۲۰۰۰ شروع به کار کرده و به یکی از مهمترین جوایز ادبی کانادا بدل شده‌ بود. نورین تیلور بنیان‌گذار این‌جایزه، آن را به یاد شوهر فقیدش چارلز تیلور که روزنامه‌نگار و نویسنده کتاب‌هایی چون «۶ سفر» و «توری‌های رادیکال» بود و سال ۱۹۹۷ درگذشت، بنیان گذاشته بود.

به‌این‌ترتیب اعلام شد که آخرین دوره اهدای جوایز تیلور ۲ مارس ۲۰۲۰ برگزار می‌شود.

معرفی برگزیدگان جایزه «براک بانک-روزنامه شاماکال» در بنگلادش

مراسم اهدای جایزه  ادبیات «براک بانک-روزنامه شاماکال»  روز جمعه ۱۵ نوامبر در مراسمی که در تالار اجلاس بین المللی بانگاباندو تدارک دیده شده بود، برگزار و ۳ بانوی بنگلادشی به‌عنوان برگزیدگان این جایزه معرفی شدند. به‌این‌ترتیب، سلینه حسین به خاطر رمان «عصر مارس هفتم»، سنجیده خاتون به خاطر مقاله «خیال نذرالاسلام» و ادیب جوان شارالیپی به خاطر کتاب شعر «گرده افشانی مرگ» جایزه مذکور را دریافت کردند.