رئیس پژوهشکده مدیریت خطرپذیری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، ارتقای آمادگی و مشارکت مردمی را بهترین و موثرترین راهکار کاهش اثرات زلزله در تهران دانست.

دکتر کامبد امینی حسینی، در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: براساس آمارهای موجود  بالغ بر 70 درصد مصدومین زلزله های بوقوع پیوسته در کشورهای مختلف جهان توسط افراد محلی و همسایگان نجات داده شده‏اند که این موضوع نشان دهنده اهمیت توجه به نقش و جایگاه مردم در کاهش اثرات زلزله است.

وی با اشاره به بالا بودن میزان آسیب پذیری تعداد قابل ملاحظه ای از ساختمانهای شهر تهران در برابر وقوع زلزله های بزرگ بر ضرورت کسب آمادگی لازم برای مواجه با چنین وضعیت های بحرانی تاکید کرد.

وی ادامه داد: با توجه به امکانات و زیرساختهای محدود شهر تهران در زمینه های امدادرسانی و درمانی، در صورت وقوع زلزله ای بزرگ در پایتخت حتی اگر کلیه مراکز و امکانات موجود برای انجام اقدامات واکنش اضطراری سالم باقی بمانند، باز هم به دلیل گستردگی اثرات زلزله و محدودیتهای موجود، در زمان طلایی بعد از وقوع زلزله گروههای امدادی توان نجات جان انسان های محبوس در زیر آوار را در برخی مناطق شهر نداشته و لازم است این آمادگی ها در اسرع وقت در مردم ایجاد شود.

رئیس پژوهشکده مدیریت خطرپذیری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در رابطه با چگونگی آماده سازی مردم برای مقابله با زلزله ابراز عقیده کرد: مهمترین گام در این رابطه اصلاح باورها، ایجاد انگیزه و حساس سازی مردم نسبت به وقوع بحران و تبعات ناشی از آن است که در این زمینه رسانه ها می توانند نقشی کلیدی در افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات موجود و اهمیت نقش مردم در کنترل اثرات بحران داشته باشند.

امینی حسینی افزود: علاوه بر این، ایجاد نهادهای مردم محور در سطح محلات، تهیه و تعبیه امکانات اولیه مورد نیاز برای نجات و امداد در مکانهای عمومی بویژه در سطح واحدهای همسایگی و نیز آموزش نحوه استفاده از این امکانات در مواقع بحران، توسعه فرهنگ خودامدادی و دگرامدادی و نیز برگزاری مانورها و کارگاههای مشارکت مردمی از دیگر اقدامات موثر برای ارتقای آمادگی مردم در مواقع وقوع زلزله است.

به اعتقاد وی، توسعه نهادهای مردم محور در سطح محلات علاوه بر پاسخگویی به بحران، در پیشگیری از بحران نیز نقش موثر داشته و در این راستا نقش شورایاریها از اهمیت ویژه ای برخوردار است همچنان که در بعضی کشورهای پیشرفته انجام برخی از اقدامات توسعه محله ای نظیر انجام طرحهای بهسازی و مقاوم سازی یا نظارت بر توسعه پایدار محله برعهده این نهادها قرار داده شده است.

رئیس پژوهشکده مدیریت خطرپذیری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در رابطه با فعالیتهای پژوهشگاه و برخی سازمانهای علمی – اجرایی کشور برای توسعه نهادهای مردم محور محلی یادآور شد: در حال حاضر اهمیت توسعه نهادهای مردم محور محلی برای کاهش خطرپذیری زلزله بیش از پیش آشکار شده بطوریکه  این موضوع بعنوان یکی از محورهای تحقیقاتی پژوهشکده مدیریت خطرپذیری پژوهشگاه مورد توجه قرار گرفته است.

امینی حسینی ادامه داد: در رابطه با دیگر سازمانها نیز می توان به اقدامات سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این رابطه اشاره کرده بطوریکه این سازمان در برخی محلات بصورت پایلوت اقداماتی را برای جلب مشارکت مردمی در زمینه مدیریت بحران آغاز نموده است.

وی در پایان یادآور شد: همزمان با برگزاری پنجمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ( 23الی 26 اردیبهشت ماه سال جاری) در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، کارگاه مشترکی با همکاری پژوهشکده مدیریت خطر پذیری پژوهشگاه و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در همین رابطه برگزار می شود تا ضمن بحث و تبادل نظر، امکان استفاده از تجارب بین المللی نیز فراهم شود.