به گزارش خبرگزاری مهر، "یوکیا آمانو" سفیر ژاپن و رئیس اولین نشست بازنگری معاهده منع تکثیر سلاح های هسته ای موسوم به ان پی تی گفت که هدف از نشست امروز متقاعد کردن ایران برای پذیرش دستور کار جلسه بود که با شکست مواجه شد.
اعضای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای روز دوشنبه ( 10 اردیبهشت ماه) در وین گرد هم آمده و راه های جلوگیری از ایجاد شکاف در این معاهده را بررسی خواهند کرد. نشست "کمیته مقدماتی" در وین تا 11 می (21 اردیبهشت ماه) ادامه خواهد داشت.
گرچه این خبرگزاری مدعی شد که اعضای عدم تعهد و کشورهای غربی در خصوص اطاعت کامل از ایران از ان پی تی توافق دارند، اما درعین حال ادامه داد که برای این مسئله نیاز به اجماعی از سوی 139 کشور شرکت کننده در کنفرانس از مجموع 189 کشور وجود دارد.
دیپلمات ها در نشست وین بر این باورند که اختلافات در خصوص اصلاح و بازنگری ان پی تی به دلایلی که سبب شکست کنفرانس بازنگری در سال 2005 شد، بار دیگر می تواند چنین مشکلی را فراهم آورد.
این نشست اولین سری از نشست هایی است که برای بازنگری ان پی تی در سال 2010 برگزاری می شود.
ان پی تی معاهده ای است که متشکل از 189 کشور است که در سال 19780 به تصویب کشورها رسید و در آن خواستارممانعت از تکثیر تسلیحات هسته ای شده اند؛ اما درعین حال این معاهده از کشورهای دارنده تسلیحات هسته ای نیز خواسته است تا خلع سلاح را آغاز کنند که نه تنها درعملی کردن این ماموریت توفیقی حاصل نکرده اند، بلکه چند کشور دیگر نیز به جمع دارندگان تسلیحات هسته ای پیوسته اند که این پیمان را امضا نکرده اند.
رژیم صهیونیستی اسرائیل، هند و پاکستان سه طرفی هستند که داراری تسلیحات اتمی هستند و ان پی تی را هم امضا نکرده اند.
این معاهده هر 5 سال یک بار بررسی می شود که در نشست قبلی آن در سال 2005 اعضای شرکت کننده نتوانستند درباره دستورالعمل آن به توافق برسند.
علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز گذشته به این درخواست اعتراض کرد، درخواست برای تبعیت کامل از ان پی تی را اشتباه توصیف کرده و خواستار تغییر آن شده است.
اما یک دیپلمات از جنبش غیر متعهدها ضمن نارضایتی از دستور کار درخواست برای تبعیت کامل از ان پی تی گفت : هیچ کس از این درخواست خوشحال نیست، اما باید گفت که تغییر در این مرحله آخر می تواند بحث هایی را از سوی دیگر کشورها به همراه داشته باشد.
139 کشور از 198 کشور امضا کننده این معاهده در نشست وین شرکت کرده اند.