به گزارش خبرگزاری مهر، نشست خبری مهدی فیروزان و علیرضا بهزادی، مدیران شهر کتاب و رویداد مهندسی صبا، دیروز شنبه اول دی در خانه وارطان برگزار شد. ایننشست بهدلیل لاینحلماندن مساله این دو شرکت با وزارت راه و شهرسازی بر سر خانه وارطان برگزار شد.
فیروزان و بهزادی در ابتدای این نشست گفتند بعد از بیش از یکسال دوندگی بیحاصل، میخواهند صدای خود را به گوش مردم و مسئولان برسانند و بهوسیله از وزیر راه و شهرسازی بخواهند تا برای حل مسائل اقدام کند.
فیروزان در بخش انتهایی اینبرنامه گفت: چون دوستان من در دولت مرا از انتقاد به وزیر راه و شهرسازی برحذر داشتهاند، از ایشان خواهش میکنم مساله ما را زودتر حل کنند. من گمان میکنم مشکل، رویکرد فرهنگی ما است. شهر کتاب متعلق به ملت است؛ اما ممکن است وزارتخانه متعلق به طیفی خاص باشد. مشکل ما این است که مستقلیم و وزارتخانه میخواهد استقلال ما را از بین ببرد. در کشوری که قرار است مدیرانش مدبر باشند و عقلانیت و خلاقیت داشته باشند، این طرز رفتار، نامی جز اتلاف منابع ندارد. تیم وزارتی به جای گرهگشایی، گره بر گره افزودهاند. امروز ما دنبال دادخواهی هستیم.
بهزادی هم گفت: سال ۱۳۹۴ دکتر آخوندی و دکتر ایزدی تصمیم گرفتند فضایی را بر گفتوگو و اتفاقات معماری، شهرسازی، جامعهشناسی و فرهنگی تاسیس کنند. صاحبان آنخانه که میتوانستند اینجا را تخریب کنند، با فرهنگدوستی تمام، اینجا را به شرکت عمران بهسازی فروختند که اسم آن اکنون به بازآفرینی تغییر یافته است. کلید اینجا را دکتر ایزدی در اختیار ما گذاشتند و من از آقای فیروزان بهعنوان کسی که تجربه کار در شهر کتاب و مدیریت فرهنگی دارند، درخواست کردم کنار ما باشند. متاسفانه در کشور ما گمان میکنند با تغییر مدیریت، باید اقدامات مدیران قبلی را متوقف کرد. ما دنبال محکوم کردن کسی نیستیم؛ میخواهیم ایننهاد همچنان با همینروند به کار خود ادامه بدهد. قوانین چنین خانهای را باید بخش خصوصی تعیین کند، نه وزارتخانه. ما اینجا را بهعنوان خانهای در آستانه تخریب کامل تحویل گرفتیم و ساختیم. ما میخواهیم مدیران به ما از بالا نگاه نکنند و برای گفتوگو یک بار هم که شده به محل ما بیایند تا دور از فضاهای محافظت شده با هم مکالمه کنیم.
در ادامه فیروزان گفت: پروژه «خانه وارطان» را شهر کتاب با کمک شرکت «رویداد مهندسی صبا» در ۱۳۹۶ شروع کرد. اینساختمان را که حالتی فرسوده داشت، وزارت راه و شهرسازی خریده بود. در زمان وزارت آقای آخوندی وزارت راه و شهرسازی با موسسه صبا توافق کرده بود که اینجا را مرمت و بازسازی کنند و به آن کاربری فرهنگی و هنری بدهند. شهرکتاب بعدها به موسسه صبا پیوست. زمینههای بازسازی بسیار بود و ما مبالغ زیادی را برای احیای این خانه هزینه کردیم. شرکت «مادرتخصصی عمران بهسازی» که اکنون نامش به «شرکت عمران و بهسازی شهری ایران» تغییر کرده، به ما قراردادی داد با عنوان «قرارداد مدرنسازی بهرهبرداری و اهتمام» که الان موجود است. هدف آن قرارداد «مدرنسازی و نوسازی بافتهای فرسوده» بود. قرار شد ما اینجا را بازسازی کنیم. ما هم یکطرح فرهنگی بزرگ ارائه کردیم؛ طرحی که شامل خانه گفتمان معماری بود که نشستهای آن در طبقههای اول و دوم اینجا برگزار میشد. با درست شدن سالن اجتماعات و تامین تجهیزات صوتی، برنامهریزی برای برنامههای متعدد و متفاوت شروع شد. طبق این قرارداد که هیچ وقت امضا نشد و طبق نامههای گوناگونی که وزارتخانه در اختیار ما قرار داد، ما حق بهرهبرداری از اینجا را پیدا کردیم.
مدیرعامل شهر کتاب با اشاره به موقعیت خانه وارطان نزد معماران و اهل فرهنگ و هنر گفت: در واکنش به اتفاقات این چند روز اخیر معماران و شهرسازان بسیاری از تعطیلی خانه وارطان گله کردهاند زیرا اینجا خانهای شده بود برای معماران و شهرسازان. همزمان که نمایشگاههای گوناگونی در این ساختمان برگزار میشد، ما هم مشغول بازسازی قسمت دیگر حیاط بودیم. میخواستیم در این قسمت از خانه واطان عرصهای جدید را برای فعالیتهای شهر کتاب تعریف کنیم. شهر کتاب که طبق اساسنامهاش موسسه غیرانتفاعی و عامالمنفعه است، تاکنون در زمینههای ادبیات، کتاب، نقد کتاب و نقد موسیقی فعالیت کرده است. در خانه وارطان قصد ما این بود که وارد فعالیت در زمینه هنرهای تجسمی شویم. قرار ما این بود که اینجا علاوه بر کتاب و موسیقی، در زمینه گالری مجسمه، گالری نقاشی و ارائه هنرهای نمایشی هم فعال باشد. حتی برای گروههای جوان که از بودجه کافی برخوردار نیستند، پیشبینی استودیو را کردیم و بخشی از تجهیزات استودیو هم خریداری شد و در همین حیاط، کارگاههایی برگزار کردیم.
فیروزان گفت: برای بخش خصوصی، مثل ما، شخصیت وزاتخانه، یک شخصیت حقوقی است. فرقی نمیکند چه کسی وزیر باشد. وزیر، معاونان و مدیران کل حق ندارند امضاهای مسئولان پیشین را نقض کنند و قرارهای آنها را نادیده بگیرند. ما نامههایی داریم که وزارت راه و شهرسازی و شرکت عمران و بهسازی شهری تهران نوشتهاند. طبق این نامهها شرکت مادرتخصصی به شهر کتاب نمایندگی داده که ما اینجا را به خانه وارطان بدل کنیم. این نامهها به فروشگاههای زنجیرهای شهر کتاب، به وزارت بازرگانی، به وزارت نیرو، به وزارت ارشاد و به ثبت شرکتها داده شده و حتی سند اینجا به ما داده شد تا بتوانیم هر جا که میرویم با ارائه کردن آن رضایت مالک را از فعالیتهای خود نشان بدهیم. معاون وقت عوض شدند و معاون بعدی، آقای مهندس عشایری، آمدند. من خدمت ایشان رسیدم و خواهش کردم تکلیف ما را روشن کنند. پرسیدم آیا ما میتوانیم به فعالیتهایمان ادامه بدهیم؟ ایشان در حضور همکاران من گفتند بله شما فعالیتهای خودتان را در اینجا ادامه بدهید. علت امضانشدن قرارداد در آن زمان این بود که از ما بهعنوان یک برند فرهنگی که استانداردهای جهانی اینعرصه را رعایت میکند، خواسته شده بود تا برای ۸۰ خانه دیگر در سراسر ایران طرح بدهیم که ما طرح این ۸۰ خانه را هم دادیم. این طرح شامل ترکیبی بود از فروشگاههای کتاب، سیدی، محصولات فرهنگی، گالری، گلخانه، صنایع دستی در کنار امکان برگزاری نشستهای متعدد.
وی گفت: تمام کارهای ما در اینساختمان، با هماهنگی مدیران و معاونان وقت انجام شده و اینجا با حضور وزیر وقت، آقای آخوندی افتتاح شده است. در روز حضور آقای آخوندی، ایشان با ابراز رضایت از روند کار ما، خواستند تا اینطرح را در شهرهای دیگر هم گسترش دهیم. آقای عشایری هم تاکید کردند که ما از این گروه برای شهرهای دیگر هم طرح خواستهایم. شرکت صبا و شرکت شهر کتاب، برای تجهیز و آمادهسازی اینجا بیش از سه میلیارد تومان، به ارزش پول وقت، هزینه کردهاند. قرار بود ما به ازای هزینهای که میکنیم، زمان بهرهبرداری داشته باشیم. ما حین بحثهای تخصصی بر روی قرارداد، خصوصاً روی زمان بهرهبرداری بودیم که آقای عشایری گفتند میخواهند خانه وارطان را به مزایده بگذارند. تمام اسناد ما دال بر این است که وزارتخانه اجازه داده است که در اینجا حاضر شویم. همه طرحهای ما با شماره در وزارتخانه موجود است و همگی بررسی شدهاند. معاونان و مدیران وقت بارها به اینجا برای بازدید آمدند و روند کار ما را تایید کردند. آقای آخوندی گفتند مزایده حالت جدی ندارد و چون شما سرمایهگذار اینجا هستید، میتوانید بمانید. ما حتی پرسیدیم که اگر به هر مصلحت و منفعتی شما ما را انتخاب نکردید، تکلیف چیست؟ گفتند ما همه هزینههای شما را برمیگردانیم. درست ده روز قبل از برگزاری مزایده، من و مدیر خانه وارطان خدمت آقای عشایری رسیدیم و گفتیم در پیشنویس مزایده نوشته نشده که نفر برنده باید هزینه نفر قبلی را پرداخت کند. گفتند چیزی نیست و خیالتان راحت باشد؛ مدیریت خانه وارطان با شما و شرکت صبا خواهد بود. صبا مجموعهای از فضاهای گفتمانی را ایجاد کرده بود که در زمینه معماری و شهرسازی در منطقه بینظیر است. تصمیم بر این بود که استارتاپهای معماری و شهرسازی در این ساختمان جمع شوند. طرحهای زیادی در این خانه اجرا شد و نسل جوان استقبال خوبی از برنامههای ما کردند. خانه وارطان اولین خانه فرهنگی ایران است که بدون نقص، نه در طرح که در عمل، همه فعالیتها را پوشش داده است. ما در اجرای برنامهها همه ضوابط وزارتخانه و شهر کتاب را لحاظ میکردیم. گالری خانه وارطان خیلی زود بین مهمترین گالریهای ایران قرار گرفت و امسال هم جایزه هویت بصری سرو نقرهای دو سالانهی گرافیک ایران به خانه وارطان داده شد. میزان دقت علمی و دقت اجرایی اعمال شده در این مجموعه بینظیر است. وقتی وزیر وقت به ما میگوید که با قدرت ادامه بدهیم؛ وقتی معاونان وقت و اعضای هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی به ما میگویند که با قدرت ادامه بدهیم، معاون عوض میشود و معاون جدید هم همان حرف را تکرار میکند، در هزینه کردن دچار تردید نمیشویم. حتی ما پرسیدیم که اگر بنا است مدیریت اینجا از ما گرفته شود، دیگر برای خانه وارطان هزینه نکنیم که در جواب گفتند نه شما به کارتان ادامه بدهید. رسیدیم به نوشتن اسناد تعریفی مزایده. همه فضاهای تعریف شده در اسناد تعریفی مزایده، مثل گالری، کافهکتاب، محل گفتوگو و گلخانه را ما نوشتهایم. خانه وارطان صاحب اولین کافهکتاب واقعی جهان است. در کافه ما همزمان دو منو ارائه میشد و اگر مشتری اقدام به خرید کتاب میکرد، برای منوی خوراک، از ۱۰ تا ۱۵ درصد تخفیف برخوردار میشد. ما این طرح را به یونسکو دادیم، یونسکو آن را پذیرفت و بهزودی در پاریس اجرا میشود.
مدیرعامل موسسه شهر کتاب با اشاره به روند اجرایی مزایده گفت: مزایده برگزار شد. مزایده معمولاً سه پاکت دارد. پاکت اول پاکت تعاریف است. پاکت دوم ارزیابی صلاحیت است و پاکت سوم، قیمت. داوران این مزایده ۵ نفر بودند که هیچیک فرهنگی نبودند. همه یا از قسمت مالی بودند و یا هیچ تخصص و درایتی در امور فرهنگی نداشتند. این اولین ایراد مزایده بود. در این مزایده در بخش ارزیابی پرسیده بودند چهتعداد پرسنل داریم؟ چهمقدار سابقه فعالیت فرهنگی داریم و چهمقدار رویداد فرهنگی برگزار کردهایم؟ چقدر برای حوزه فرهنگ هزینه کردهایم؟ در برابر پنج شرکت دیگر، ما را با ۲۵۰۰ کارمند و ۱۳۷۰ رویداد فرهنگی، در ارزیابی کیفی و تخصصی رد کردند.
فیروزان در پایان سخنانش گفت: شهرکتاب در هیچ حادثهای ابراز نظر نمیکند؛ چون ما اقتصاد فرهنگ هستیم و باید چتری باشیم که همه مردم و جریانهای فکری و فرهنگی را پوشش بدهیم. ما چند ماه است که در اتاقهای مدیران سرگردانیم و میگوییم حالا که ما را در مزایده نپذیرفته اید، هزینههای ما را برگردانید. از روز اول گفتند که میدهیم. در طول بیش از یک سال، بارها تقاضا کردهام پولی را که ما به عنوان یک موسسه غیرانتفاعی هزینه کردهایم به ما برگردانید. استنباط من این نیست که آقایان پول ندارند. از نظر حقوقی هم کسی نمیتواند اینجا را از ما بگیرد؛ چون به محض استقرار شما در یک جا، دیگری باید نادرست بودن حضور شما را اثبات کند. من میخواهم احقاق حق شهرکتاب به گوش وزیر راه و شهرسازی و مقامات بالاتر برسد. ما بیش از یک سال است که در راهروهای وزارتی سرگردانیم. برای اینکه ما اینجا را به برنده مزایده تحویل بدهیم، باید وزارتخانه هزینههایی را که ما انجام دادهایم و ایشان تایید و امضا کردهاند، به ما برگردانند، و تعلل آنها در بازپرداخت باعث شده برنده مناقصه، خانم منیژه حکمت هم از ما گلایه کنند. ما اگر اینجا را تخلیه کنیم، قطعاً نخواهیم توانست مبلغ هزینههایی را که برای مرمت و احیای اینجا کردهایم، پس بگیریم. وزارت هم جلوی کار ما را گرفته و هم باعث شده برنده مناقصه نتواند کارش را شروع کند. جا دارد من از دکتر ایزدی تشکر کنم که پای قولهاشان ایستادند و هرجا لازم بوده با بیان حقایق از ما دفاع کرد.