عملیاتی که ارتش سوریه از چند روز قبل در ادلب در شمال غرب این کشور شروع کرده، علاوه بر اینکه موجب تسلط نیروهای سوری بر مناطق زیادی شده، هراس و وحشت زیادی در دل تروریستها ایجاد کرده است.

خبرگزاری مهر -گروه بین الملل: از چند روز قبل ارتش سوریه بدون اعلام قبلی و با رعایت اصل غافلگیری نبرد سنگینی را علیه گروههای تروریستی آغاز کرد که تاکنون بر مناطق مهم و راهبردی از جمله جرجناز در شرق ادلب مسلط شده است.

شکست‌های سنگین گروههای تروریستی طی روزهای گذشته در همه جبهه‌ها، موجب سرخوردگی و فروپاشی و اتهام زنی متقابل تروریست‌ها به یکدیگر شده و سبب شده است که تروریست‌ها به سوی روستاها و شهرک‌ها در حومه ادلب به سمت شمال فرار کنند.

سقوط دومینووار مناطق تحت کنترل جبهه النصره و اجناد قفقاز

باگذشت پنج روز از عملیات برق آسای ارتش سوریه در شمال غرب سوریه، تروریست‌های جبهه النصره و اجناد قفقاز و دیگر گروههای تروریستی از مقابل ارتش سوریه فرار می‌کنند و مناطق تحت کنترل آنها دومینووار در حال سقوط است و دهها روستا و شهرک و منطقه راهبردی به تسلط نیروهای دمشق درآمده است.

ارتش سوریه با پیشروی‌های خود به سمت مراکز مهم تروریست‌ها نزدیک شده است که از جمله آنها از جرجناز می‌توان نام برد که طی سالیان گذشته مهمترین لانه تروریست‌های جبهه النصره بوده است و پس از سیطره بر جرجناز به سوی روستای تلمنس و شهر بزرگ معره النعمان در حال پیشروی هستند به ویژه که معره النعمان بزرگترین شهر در حومه جنوبی ادلب محسوب می‌شود این شهر بزرگترین شهر در حومه جنوبی ادلب محسوب می‌شود.

بر اساس برخی گزارش‌های میدانی، گروههای تروریستی قبل از ورود ارتش سوریه در حال عقب نشینی هستد. معره النعمان در جاده راهبردی بین المللی واقع شده است که شهر حلب در شمال سوریه را به دمشق پایتخت سوریه متصل می‌سازد. انتظار می‌رود که ارتش سوریه به پیشروی‌های خود به سوی شهر سراقب ادامه دهد تا اهداف عملیات که بازگشایی جاده بین المللی میان حلب-دمشق و لاذقیه است، محقق شود.

هراس و وحشتی که در دل تروریست‌ها انداخته شده است

به دنبال فروپاشی استحکامات و مناطق وابسته به تروریست‌ها در جنوب ادلب به دست ارتش سوریه، تروریست‌ها دچار هراس و وحشت شده‌اند و یکدیگر را به خیانت و فرار از جنگ متهم می‌کنند و فراخون عمومی در مناطق تحت اشغال خود داده‌اند تا به جنگ با ارتش سوریه بروند و مانع از ادامه پیشروی‌های نیروهای سوری شوند.هیئت موسوم به تحریر الشام یا همان جبهه النصره در بیانیه‌ای فراخوان عمومی در مناطق شمال سوریه و وعده پیروزی داده است.

واکنش ترکیه و راز حضور همزمان ۲ هیأت در مسکو

همزمان با آن ارتش سوریه مرکز دیده بانی ترکیه در شهرک صرمان را به محاصره درآورده است و همین و نیز غافلگیری آنکارا از عملیات ارتش سوریه سبب شده است که هیأتی ترکیه‌ای برای بحث درباره ادلب به مسکو برود و این همزمان با حضور ولید المعلم وزیر خارجه سوریه در آنجاست. هنوز مشخص نیست که حضور هیأت‌های سوری و ترکیه‌ای در روسیه اتفاقی است یا روسیه موفق به ترتیب دادن دیدار مستقیم میان دیپلمات‌های دو کشور شده است.

مرکز دیده بانی ترکیه در صرمان دومین مرکزی است که پس از مرکز مورک در جریان عملیات تابستان گذشته به محاصره ارتش سوریه درآمده است و این بزرگترین مرکز دیده بانی در میان ۱۲ مرکز ترکیه در شمال سوریه طبق توافق منطقه کاهش تنش با روسیه است.

این درحالی است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه مجدداً از اهرم آوارگان علیه اروپا استفاده کرده است اردوغان رئیس جمهور ترکیه مجدداً از اهرم آوارگان علیه اروپا استفاده کرده است تا کشورهای اروپایی را وادار به فشار برای توقف عملیات نظامی ارتش سوریه کند.

اردوغان گفته است که ترکیه به تنهایی بار آوارگانی که از ادلب فرار می‌کنند را بر دوش نخواهد کشید به ویژه که نبرد تشدید شده است. در واکنش به این موضع گیری رئیس جمهور ترکیه؛ وزارت خارجه آلمان این عملیات نظامی را محکوم کرد و خواهان پایان دادن به آن شد.

برلین مدعی شد: «ما نگران تشدید اقدامات جنگی در ادلب طی روزهای گذشته هستیم و حملات متوالی نظام سوریه و متحدانش را به زیر ساختهای شهری محکوم می‌کنیم. اوضاع انسانی در ادلب فاجعه بار است».

به هر حال کاملاً واضح است که روسیه و سوریه از اقدامات ترکیه و گروه تروریستی جبهه النصره به تنگ آمده و به همین دلیل تصمیم گرفتند تا از گزینه نظامی استفاده کنند و آخرین پایگاه‌های گروه‌های مسلح مسلط بر شهر ادلب به سرکردگی تحریر الشام (جبهه النصره سابق) را از بین ببرند.

به اعتقاد ناظران امور؛ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هم اکنون می‌بایست از میان دو گزینه ذیل یکی را برگزیند؛ نخست، در کنار همپیمانان خود در جبهه النصره و احرار الشام و دیگر گروه‌های مسلح قرار گیرد که هم اکنون زیر چتر ترکیه در ادلب و حومه آن مشغول نبرد هستند.

دوم: به مسکو روی آورد به ویژه که تاکنون در اجرای توافقی که با روسیه در زمینه خلع سلاح گروههای مورد حمایت خود داشته، موفق نبوده یاحداقل تمایلی برای خلع سلاح این تروریست‌ها نداشته است زیرا به آنها به مثابه ابزاری برای پیشبرد اهداف خود در سوریه می‌نگرد.

«بوریس دولگوونا» کارشناس مرکز مطالعات عربی و اسلامی وابسته به مؤسسه مطالعات شرق آکادمی علوم سوریه در این باره به اسپوتنیک گفت: «باید یادآور شوم که در منطقه ادلب منطقه کاهش تنش براساس توافق میان روسیه و ترکیه ایجاد شد و ترکیه باید به شروط خود عمل می‌کرد؛ اما نتوانست کاری از پیش ببرد».

همانطور که پیش بینی می‌شد گزینه نظامی گویا تنها راه بازگشت ادلب به آغوش سوریه است.

آشنایی با ادلب

استان ادلب از شمال به ترکیه، از شرق به حلب و از جنوب به استان حماه و از غرب به استان لاذقیه محدود می‌شود. ادلب هفتمین استان سوری از نظر مساحت است و تعداد ساکنان آن قبل از ۲۰۱۱ حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر بود. شهرهای مهم این استان ادلب، معره النعمان، جسرالشغور، اریحا و حارم هستند. این استان باغات زیتون زیادی دارد و بخش اعظم زیتون سوریه در این استان است. ادلب از تنوع جغرافیایی برخوردار است کوه‌های حارم، الاربعین و الزاویه و نیز دشت‌های حاصلخیزی دارد که دارای منابع آب‌های زیرزمینی است.‌

به هر حال آنچه درباره نتایج عملیات جاری در ادلب می‌توان گفت این است که گروههای تروریستی تا به دندان مسلحی بودند که در تونل‌ها و استحکامات زیرزمینی قرار داشتند و همچنین تروریست‌هایی که در جنوب سوریه و مناطق دیگر بودند، هرگز فکر نمی‌کردند که ارتش سوریه بتواند این مناطق را از دست آنها خارج کند؛ اما ارتش سوریه آنها را بیرون کرد و این قطعاً درباره ادلب و گروه‌هایی که در شرق فرات هستند، نیز رخ خواهد داد.

نبرد جاری در ادلب با همکاری سوری-روسی در عالی‌ترین سطح جریان دارد و ارتش سوریه تاکنون مناطق مهمی را به کنترل خود درآورده است و به نظر می‌رسد که شهر مهم و راهبردی معره النعمان و به دنبال آن سراقب و جسرالشغور به آغوش دمشق بازگردد و جاده بین المللی حلب-حماه و حلب-لاذقیه به کنترل ارتش سوریه درآید. با توجه به تجارب قبلی ارتش سوریه در میادین نبرد، می‌توان انتظار پیروی‌های سریع در این محورها را داشت.