تبریز - کشت گلخانه‌ای یکی از روش‌های مدرن علم کشاورزی است که موجب کاهش مصرف آب و افزایش راندمان تولید می‌شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بیت اله احمدی؛ کشت گلخانه‌ای، بهره وری آب را تا ۱۰ برابر، میزان تولید را ۱۰ تا ۱۲ برابر و میزان درآمد کشاورزان را ۲۰ تا ۳۰ برابر افزایش می‌دهد، نکته مهم اینکه به ازای راه اندازی هر هکتار گلخانه، ۱۲ فرصت شغلی مستقیم و ۱۵ شغل غیرمستقیم ایجاد می‌شود.

از طرفی توجه به این نکته، حائز اهمیت است که بازار محصولات کشاورزی، به دلیل رشد جمعیت و اقبال عمومی برای استفاده از محصولات آن، بازار پرسود و پررونقی به شمار می‌رود، اما وجود بحران کم آبی و کاهش ذخایر آبی و سفره‌های زیر زمینی آب، این حوزه را با مخاطرات جدی رو به رو کرده است.

اما می‌توان با بهره گیری از علم پیشرفته و به روز کشاورزی، از تجربه کشورهای صنعتی پیشرفته در این حوزه استفاده کرد، یکی از این تجربه‌های موفق در دنیا، توسعه گلخانه‌ها برای کاشت انواع محصولات کشاورزی است.

ایجاد ۲۰۰ هکتار گلخانه جدید در آذربایجان شرقی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به افزایش گلخانه‌های استان از ۵۶ هکتار در سال ۹۳ به ۱۶۵ هکتار در سال گذشته از طراحی و ساخت ۲۰۰ هکتار فضای گلخانه‌ای دیگر در سال جاری خبر داد.

اکبر فتحی، توسعه تولید گلخانه‌ای و ارائه تسهیلات حمایتی را از سیاست‌های مدیریت بهینه بخش کشاورزی این سازمان عنوان کرد و گفت: بیش از ۹۵ درصد فعالیت‌های بخش کشاورزی استان به بخش خصوصی واگذار شده است و وزارت جهاد کشاورزی تنها به عنوان سیاستگذار و متولی این بخش در بدنه دولت فعالیت می‌کند.

به گفته رئیس جهاد کشاورزی استان، رعایت الگوی کشت و جلوگیری از کشت محصولات پر آب بر، یک راهکار مناسب برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان و بهره برداران کشاورزی است.

فتحی با اشاره به تغییر الگوی کشت به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار داشت: در راستای رونق تولید و با توجه به محدودیت منابع طبیعی از جمله منابع آبی و وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه به عنوان یکی از ۳ حوضه آبریز استان، باید از منابع آبی به صورت بهینه بهره برداری کرده و با منابع آبی کم، تولیدات زراعی را افزایش دهیم.

وی تصریح کرد: در ۶ ماهه اول امسال تلاش کردیم در راستای تحقق شعار سال، با کشت محصولات کم آب بر در مجتمع‌های گلخانه‌ای، منابع آبی خود را مدیریت و تولید محصولات کشاورزی را افزایش دهیم.

رتبه سوم کشوری آذربایجان شرقی در توسعه کشت گلخانه‌ای

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به نهضت بزرگ توسعه کشت گلخانه‌ای در استان تصریح کرد: سطح واحدهای گلخانه‌ای تا پایان سال گذشته به ۱۸۳ هکتار رسید و آذربایجان شرقی در سال ۹۷ رتبه سوم کشوری را در این خصوص به خود اختصاص داد.

محمدباقر بی پروا با بیان اینکه کشت گلخانه‌ای در توسعه صادرات محصولات کشاورزی و اشتغال نقش بی بدیلی دارد، اظهار داشت: با توسعه کشت گلخانه‌ای، زمینه صادرات و اشتغال فراهم شده و تنظیم بازار برخی از محصولات سبزی و صیفی در غیر فصل زراعی در استان را فراهم کرده است.

وی با اشاره به اینکه در کشت گلخانه‌ای، محصولی نزدیک به ۱۰ برابر کشت جالیزی در واحد سطح، در اختیار بهره بردار قرار می‌دهد، اذعان داشت: در شرایط اقلیمی امروز و بحران کم آبی، توسعه کشت گلخانه‌ای، بهترین گزینه برای کاهش مصرف آب کشاورزی و افزایش راندمان تولید نسبت به آب مصرفی است.

گلخانه‌های کوچک مقیاس را می‌توان با کمترین هزینه طبق سلیقه و خلاقیت متقاضی با استفاده از سازه فلزی، چوبی، نی، لوله پلی اتیلن دست دوم و… ساخت، در این گلخانه‌ها انتخاب محصول هیچ محدودیتی ندارد و به سلیقه متقاضی بستگی دارد و می‌توان انواع سبزی و سیفی، گل‌های آپارتمانی، کاکتوس، نشاء، گیاهان دارویی و… کشت کرد

راه اندازی ۲۱ هکتار گلخانه در مرند

اما یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی که بحران کم آبی و کاهش آب سفره‌های زیرزمینی، آن منطقه را تهدید می‌کند، شهرستان مرند است، بر این اساس توسعه کشت گلخانه‌ای یکی از راهکارهای صرفه جویی در آب و افزایش راندمان تولید کشاورزی است.

کشاورزی در شهرستان مرند رکن اصلی زندگی و معیشت اغلب مردم این شهرستان است و نیاز دارد تا مطابق با الگوهای علمی روز دنیا توسعه یابد و از جمله این الگوها افزایش و توسعه کشت گلخانه‌ای است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند، در این باره در گفتگو با خبرنگار مهر در مرند، یکی از اساسی‌ترین سیاست‌های کوتاه مدت وزارت جهاد کشاورزی را توسعه گلخانه‌ها و کشت گیاهان دارویی و تولید محصولات باغی در گلخانه‌ها دانست و تاکید کرد: تلاش می‌کنیم تا کشت گلخانه‌ها در تمامی مناطق شهرستان توسعه یابد، در شهرستان مرند تا سال گذشته ۱۵ هکتار گلخانه وجود داشت که امسال با ۶ هکتار افزایش، توسعه واحدهای گلخانه‌ای در سطح این شهرستان به ۲۱ هکتار افزایش پیدا کرد.

منوچهر رحمانی با اشاره به میزان تولید این گلخانه‌ها خاطرنشان کرد: این گلخانه‌ها با میزان تولید ۴ هزار و ۲۳۷ تن با گونه‌های کشت شده خیار (۱۳ هکتار با تولید ۲۸۶۰ تن)، گوجه فرنگی (۷ هکتار با تولید ۱۱۹۰ تن)، فلفل دلمه‌ای (یک هکتار با تولید ۱۷۰ تن) و سایر محصولات (چهار دهم هکتار با تولید ۱۷ تن) با ۱۱۴ نفر اشتغال زایی به بهره برداری رسیده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند گفت: وجود برخی بروکراسی‌های دست و پاگیر از جمله روند کند صدور مجوز به همراه تأمین آب و مدیریت حق آبه، شرایط بانک‌ها و نوسان قیمت‌ها در بازار سبب شده سیاست‌های اتخاذ شده در این بخش به خوبی اجرا نشده و همچنان کشاورزی شهرستان به حالت سنتی خود ادامه حیات دهد که این موضوع سبب از دست رفتن ظرفیت مناسب برای گسترش کشت نوین کشاورزی شده است.

دعوت سرمایه گذاری برای شهرک‌های کشاورزی گلخانه‌ای ملکان و عجب شیر

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی استان آذربایجان شرقی هم در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: شهرک‌های کشاورزی گلخانه‌ای ملکان و عجب شیر متناسب با موقعیت، مساحت، مستحدثات و وضعیت موجود، در مجموع به مساحت ۴۷۸ هزار مترمربع به متقاضیان واگذار می‌شود.

سیدخلیل هاشمی با اشاره به اینکه بخشی از شهرک کشاورزی گلخانه‌ای، دامی به هر شخص حقیقی و حقوقی قابل واگذاری است، ادامه داد: واگذاری با ملحوظ داشتن زیرساخت‌ها و مستحدثات انجام و وضعیت موجود به صورت قرارداد اجاره به شرط تملیک و برابر مقررات انجام خواهد شد، حق تفکیک و نحوه تفکیک شهرک کشاورزی گلخانه‌ای، دامی و قطعات آن برای شرکت شهرک‌های کشاورزی محفوظ است.

وی با بیان اینکه نرخ واگذاری توسط کارشناسان رسمی دادگستری تعیین می‌شود که ۳۰ درصد آن هنگام انعقاد قرارداد و بقیه آن حداکثر در ۶ قسط هر ۶ ماه یک بار از متقاضی دریافت خواهد شد، عنوان کرد: متقاضیان باید علاوه بر توانایی فنی و مالی برای ایجاد زیرساخت‌ها، توانایی تأمین حداقل ۲۰ درصد آورده و وثایق لازم برای اخذ تسهیلات بانکی به منظور ایجاد سازه‌ها را داشته باشند.

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی استان آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه متقاضیان مؤظف هستند برنامه زمانبندی اجرای عملیات تکمیل زیر ساخت‌ها و سازه‌ها را در قالب زمانبندی معین ارائه و اجرای آن را در مدت تعیین شده تعهد کنند، اذعان داشت: بازدید متقاضیان از شهرک کشاورزی و قطعات مورد تقاضا الزامی است، واگذاری با وضعیت موجود بوده و هیچ‌گونه ادعایی پس از آن قابل پذیرش نیست.

مزیت‌های منحصر به فرد کشت گلخانه‌ای

کشاورزی به شیوه سنتی، با دلهره‌هایی همراه است، برزگری که روش سنتی را پیش گرفته، با تمام زحمت‌های شبانه روزی، بیل به دست دارد اما چشم به آسمان می دوزد و منتظر رحمت الهی است؛ اما در کشاورزی مدرن، جای هیچ نگرانی نیست چرا که عوامل مثور در رشد گیاهان تحت کنترل کشاورز قرار گرفته است.

علاوه بر آن، در گلخانه‌ها می‌توان با کنترل عوامل مؤثر در رشد گیاه، زمان برداشت محصول را معین و در زمان نیاز بازار، محصول را وارد بازار کرد؛ کیفیت محصولات گلخانه‌ای در مقایسه با محصولات کشاورزی سنتی، بسیار بالا بوده و محصولات، بر محور مشتری پسندی تولید می‌شود که میزان سوددهی محصولات را چندین برابر محصولات مشابه در کشت سنتی می‌کند.

اما گلخانه‌های کوچک مقیاس را می‌توان با کمترین هزینه طبق سلیقه و خلاقیت متقاضی با استفاده از سازه فلزی، چوبی، نی، لوله پلی اتیلن دست دوم و… ساخت، در این گلخانه‌ها انتخاب محصول هیچ محدودیتی ندارد و به سلیقه متقاضی بستگی دارد و در این گلخانه‌ها می‌توان انواع سبزی و سیفی، گل‌های آپارتمانی، کاکتوس، نشاء، گیاهان دارویی و… کشت کرد.

مجوز احداث گلخانه‌های کوچک مقیاس، از طرف مدیریت جهاد کشاورزی صادر میش ود و نیاز به استعلام گرفتن از هیچ ارگانی نیست، تأمین آب و برق و … به عهده متقاضی است و در مساحت مورد نظر از ۱۰ متر مربع تا ۳۰۰ متر مربع در زمین، باغ، حیاط منزل قابل احداث است.