محمد عطاپور، نایب رئیس اتحادیه جایگاه داران سوخت در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه جمع آوری برخی از نازلهای جایگاهها به دلیل مخدوش بودن آنها نیست، گفت: تمام بخشهای مختلف نازلهای سوخت از ابتدا توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی پلمب شده و به طور مرتب نیز توسط سازمان ملی استاندارد بازرسی میشود.
وی در پاسخ به اینکه مردم میگویند گاهی میزان سوختی که در باک خودرو سوخت گیری میشود، کمتر از رقم نشان داده شده بر نمایشگر پمپ است، توضیح داد: هیچ یک از جایگاه داران اجازه دست کاری نازلهای سوخت را ندارند، چرا که پلمب آنها توسط سازمان ملی استاندارد و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بررسی میشود. اما متقاضیان در حین سوختگیری باید به یک نکته توجه کنند؛ لیترهای پایانی سوختگیری باید با سرعت کمتری انجام شود. به طور مثال اگر قصد سوختگیری ۳۰ لیتر بنزین را دارند، ۵ تا ۶ لیتر آخر را با سرعت کمتری سوختگیری کنند.
۶۰ درجه، دمای استاندارد سوخت تحویلی
این مقام مسؤول ادامه داد: مطابق استانداردهای موجود دمای سوخت تحویلی به جایگاه داران در جایگاه باید ۶۰ درجه فارنهایت باشد. این در حالی است که باتوجه به تفاوت شرایط سوختگیری، مسافت، زمان و فصلی که سوخت از انبارهای مختلف بارگیری میشود اغلب بالاتر از ۶۰ درجه است که همین امر باعث میشود حجم کمتری از سوخت تحویل جایگاه شود که البته شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی معمولاً هزینه آن را محاسبه یا حجم بیشتری را در وعده بعدی سوختگیری تحویل جایگاه دار میدهد.
به گفته عطاپور، بالای هر یک از دستگاههای سوختگیری در جایگاهها مهر استاندارد وجود دارد و این بازرسی توسط سازمان ملی استاندارد هر سه ماه یک بار قطعاً انجام میشود و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیز در طول هفته دو تا سه مرتبه از سوخت داخل مخزن نمونه گیری میکند تا اطمینان یابد که کیفیت سوخت حفظ شده است. شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی حتی خود مخزن و غلظت مواد ته نشین شده سوخت در مخزن را بررسی میکند و در صورت استاندارد نبودن اجاره سوختگیری مخزن جایگاه را نمیدهد و مخزن باید شست و شو شود.
مصرف بنزین خودروها بخاطر کیفیت بنزین بالا رفته است
نایب رئیس اتحادیه جایگاه داران سوخت با اعلام اینکه در هر نازل مثبت و منفی ۳۰ سی سی احتمال خطا وجود دارد که طبیعی است، افزود: علت بخش از آلودگی هوا را میتوان کیفیت بنزین دانست. اینکه گفته میشود پیمایش خودرو بر اساس میزان سوخت دریافت شده نیست نیز به کیفیت سوخت مربوط است. به طور مثال فردی در گذشته ۳۰ لیتر بنزین دریافت میکرد و با خودروی خود که میزان متوسط مصرف آن در هر ۱۰۰ کیلومتر، ۱۰ لیتر بنزین است، ۳۰۰ کیلومتر پیمایش داشت. در حالی که اکنون با ۳۰ لیتر سوختگیری ۲۵۰ کیلومتر یا کمتر پیمایش دارد. این موضوع به دلیل کم فروشی جایگاه دار نیست و به کیفیت بنزین مربوط است.
وی در پاسخ به اینکه آیا جایگاه داران کیفیت سوخت تحویلی را بررسی و تأیید میکنند، گفت: چنین توانایی وجود دارد اما عملاً به دلیل سرعت روند سوختگیری و ازدحام متقاضیان، عملیاتی نمیشود. شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بنزین را با مشخصات مربوطه به جایگاه دار تحویل میدهد، جایگاه دار چارهای جز اعتماد به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ندارد. کنترل کیفیت سوخت، خودروی حامل سوخت و … بر عهده شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی است.
بلاتکلیفی حق العمل جایگاه داران / حق العمل ۹۸ پرداخت نشده است
عطاپور اضافه کرد: جایگاه داران تنها دمای سوخت را بررسی میکنند تا میزان سوخت تحویلی با هزینه پرداختی مطابقت داشته باشد. در صورت هرگونه عدم تطبیق که متوجه جایگاه دار باشد، جایگاه داران بر اساس نرخ بنزین فوب خلیج فارس جریمه میشود.
این مقام مسؤول با بیان اینکه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تاکنون تعدیل حق العمل جایگاه داران را از سال ۹۷ پرداخت نکرده است، تصریح کرد: حق العمل سال ۹۸ جایگاه داران را نیز پرداخت نکرده اند. این در حالی است که بر اساس بند ۴ تبصره ۱۴ بودجه باید درصدی از بهای فرآورده به جایگاه داران داده شود که این درصد باید طی نشست مشترکی بین وزارت نفت، اقتصاد و دارایی و سازمان حمایت تولیدکننده و مصرف کننده مشخص شود که تاکنون نماینده ای از وزارت نفت در این کمیته حاضر نشده است. از سویی دیگر حق الحمل بنزین و گازوئیل جایگاه داران یکسان نیست و گازوئیل حق العمل کمتری دارد که باید یکسان سازی شود.