به گزارش خبرگزاری مهر، بنیاد تحقیقات آلمان، در پروژهای سه ساله، قرار است بانک اطلاعاتی با عنوان «شرق دیجیتال» راهاندازی کند. در این پروژه تمام نسخ خطی دیجیتالی مربوط به مشرقزمین از کتابخانه دولتی برلین، کتابخانه تحقیقاتی گوتا، کتابخانه ملی باواریا در شهر مونیخ، مرکز محاسبات دانشگاه لایپزیگ و سایر مراکز نگهداری نسخ خطی جمعآوری میشود. علاوه بر این، نسخ چاپی موجود نیز به نسخههای دیجیتال تبدیل خواهند شد.
از سال ۱۹۵۴، پروژهای با عنوان «فهرستنگاری نسخ خطی شرقی» در آلمان درحال اجراست و همین امر موجب شده تا نسخههای خطی بسیاری از مشرقزمین در این کشور جمعآوری شود. با این وجود، برای بسیاری از پژوهشگران دسترسی به نسخههای چاپی و اسناد موجود در کتابخانههای آلمان مشکل است. از این رو، بنیاد تحقیقات آلمان به فکر ایجاد بانک اطلاعاتی دیجیتال برای نسخههای خطی افتاده است. به گفته مسئولان بنیاد تحقیقات آلمان در پایان پروژه باید ۲۲ هزار نسخه خطی در بانک اطلاعاتی جمعآوری شود.
تنها در کتابخانه تحقیقاتی گوتا، ۳۵۰۰ نسخه خطی به زبانهای فارسی، ترکی و عربی موجود است. این کتابخانه که در دانشگاه ارفورت آلمان قرار دارد، پس از کتابخانههای برلین و مونیخ، از مهمترین ذخایر نسخ خطی آلمان به شمار میآید. در میان این نسخ خطی، آثاری پیرامون فقه، امور پزشکی، تاریخ طبیعی و ادبیات وجود دارد. بسیاری از این نسخ خطی توسط اولریش جاسپر زیتسن، شرقشناس و ویلهلم پرتش کتابدار و شرقشناس آلمانی جمعآوری شده است. از دیگر مجموعههای نسخ خطی در آلمان میتوان به نسخ خطی بخش شرقشناسی کتابخانه ملی برلین اشاره کرد. این بخش از مهمترین مجموعههای موجود در اروپا به شمار میآید. حدود ۶۰۰ هزار نسخه کتاب خطی و چاپی و مجلات قدیمی در آرشیو شرقشناسی این کتابخانه موجود است.
آنطور که در سایت دانشگاه ارفورت آمده است؛ تیم گردآوری بانک اطلاعاتی «شرق دیجیتال» از بهار سال ۲۰۲۰ کار خود را آغاز خواهد کرد. این تیم با حمایت مالی بنیاد تحقیقات آلمان فعالیت میکند.
این خبر را رایزنی فرهنگی ایران در آلمان ارسال کرده است.