خبرگزاری مهر، گروه استانها - هیفاء پردل: در هفتههای اخیر با بالا رفتن غلظت آلایندهها در کلان شهرهای کشور کارشناسان طبق پالایش آلودگی هوا برای چندین شهر وضعیت قرمز اعلام کردند و شرایط را برای همه ساکنان آن ناسالم دانستند.
شهر قم در ردیف ۱۰ کلان شهر آلوده کشور قرار گرفت و به تعطیلی مدارس ختم شد هرچند این تعطیلات کام دانش آموزان را شیرین میکند اما کلاسهای فوق برنامه در آینده باید عقب افتادگیها را جبران کند؛ ولی هنوز برای آلودگی هوای قم نمیتوان تحلیل کارشناسی و علتی را بیان کرد.
کلان شهر قم از سال ۸۴ با شتاب در زمره شهرهای صنعتی کشور قرار گرفت در حالی که این شتاب با توازن همراه نبود و با توجه به ظرفیتهای مذهبی و فرهنگی قم، میتوانست رشد صنعت گردشگری توشه مهم توسعه و رونق اقتصادی قم باشد.
مدیریت بحران در تریبونهای مختلف استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی را باعث کاهش آلودگی هوا میداند در حالی که باید سیستم حمل و نقل عمومی شهر قم مطلوب باشد تا شهروندان قمی با انگیزه از این ناوگان استفاده کنند.
در مواجه با بحران آلودگی هوای قم گاهی با هشدارهایی که به شهروندان داده میشود مواجه میشویم، پرونده آلودگی مختومه میشود در حالی که این هشدارها و راه حلها تنها مسکن موقتی است و باید به دنبال حل مسئله باشیم.
آژیر قرمز هوا در کلان شهر قم
مدیرکل مدیریت بحران استان قم به خبرنگار مهر میگوید: در هفته گذشته طبق اطلاعات هواشناسی و محیط زیست وضعیت هوای قم در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت و با توجه به تعطیلی مدارس و کاهش تردد خودروها در شهر میزان آلایندههای هوا کاهش یافت.
محسن اروجی میافراید: هنگامی که آلایندهها در هوا افزایش مییابد، توصیه میشود کسانی که بیماریهای ریوی، قلبی، آسم و تنفسی دارند از قرار گرفتن در فضاهای باز و سایر افراد نیز از فعالیت بدنی سنگین مثل ورزش و پیادهروی در فضای باز تا بهتر شدن شرایط خودداری نمایند.
وی ادامه داد: محیط زیست، هواشناسی و دانشگاه علوم پزشکی قم و همچنین اداره کل مدیریت بحران و آموزش و پرورش عضو کمیته اضطرار آلودگی هوا به ریاست استاندار هستند که در روزهای آلوده تشکیل و تمصیماتی اتخاذ میکند.
مدیرکل مدیریت بحران استان قم اظهار میکند: تعطیلی واحدهای صنعتی و تجاری اثرگذار بر تشدید آلودگی هوا که در محدوده شهر مستقر هستند نیز از دیگر مواردی است که در شرایط هوای بسیار ناسالم اعمال میشود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا تعطیلی مدارس راه حل مناسبی است، میافزاید: در روزهایی که مدارس به دلیل آلودگی هوا تعطیل بودند تردد تعداد زیادی از خودروهای والدین دانش آموزان و سرویس مدارس کاهشیافته و در نتیجه کاهش آلایندههای هوا محسوس بوده است.
تردد خودرهایی که معاینه فنی نشدند
مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم نیز در گفت وگو با خبرنگار مهر میگوید: با توجه به شرایط آلودگی هوای قم اقداماتی در حال پیگیری است و با پلیس راهنمایی و رانندگی هم مکاتباتی شده تا از تردد خودروهای دود ساز جلوگیری کند زیرا در قم تنها ۳۰ درصد خودروها معاینه فنی شدند.
سید محمدرضا بهشتی پور میافزاید: از طرفی در شهر قم ۳۰۰ هزار موتور سیکلت هستند که هر کدام از آنها چند برابر خودرو آلودگی دارند همچنین چند سالی است اداره کل محیط زیست پیگیر این امر است که نیروگاه سیکل ترکیبی قم از گاز ترکیبی استفاده کند با توجه به کمبود گاز در کشور اکنون از گازوئیل در این نیروگاه استفاده میشود.
افراد متخلفی هم هستند که در جاده کمربندی امام علی (ع) و در حریمها اقدام به ضایعات سوزی میکنند
به گفته وی، در روزهای آلوده و سرد کارشناسان این سازمان بر واحدهای صنعتی کنترل بیشتری دارند و ۲ واحد صنعتی آلاینده طی روزهای گذشته پلمب و به تعدادی هم تذکر داده شده تا در روزهایی که هوا آلوده است فعالیت خود را کمتر و یا تعطیل شوند؛ برای پیشگیری و مدیریت روزهایی که هوای قم آلوده است باید همه دستگاهها با محیط زیست همکاری کنند.
بهشتی پور بیان میکند: افراد متخلفی هم هستند که در جاده کمربندی امام علی (ع) و در حریمها اقدام به ضایعات سوزی میکنند با همراهی آتش نشانی و سازمان پسماند این افراد شناسایی و بعضاً هم فعالیت آنها جمع آوری شده است که برای مقابله با این آلودگی، محیط زیست به تنهایی نمیتواند ورود کند.
محیط زیست، تنها مرجع برخورد و نظارت با واحدهای آلاینده صنعتی
اما سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم خیال خود را راحت کرده و توپ را به میدان اداره محیط زیست استان قم انداخته و برای برخورد با واحدهای آلاینده را در حیطه مسئولیت محیط زیست میداند.
رئیس اداره ایمنی بهداشت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم میگوید: در بحث آلودگی هوا و برخورد با واحدهای صنعتی متخلف و آلاینده محیط زیست تنها مرجع برخورد بوده و این سازمان طبق قانون میتواند اقداماتی را اتخاذ و برخورد لازم را اتخاذ دهد.
ناصر امیرحسینی میافزاید: سازمان صمت با توجه به نوع فعالیت خود برای واحدهای صنعتی شیمیایی، معادن شن و ماسه پیامکهایی ارسال کرده تا در شرایط فعلی فعالیت خود را یا کاهش و یا به طور موقتی فعالیت خود را تعطیل کنند؛ واحدهایی نیز فعالیت آنها در روزها و شرایط آلودگی هوای قم به صورت موقت تعطیل میشوند.
به گفته وی، بحث واحدهای صنعتی و نحوه برخورد با آنها و برنامه ریزی و نظارت بر نحوه فعالیت آنها زیر نظر اداره کل محیط زیست است.
وجود ۳۰۰ هزار موتور سیکلت با حجم وسیعی از آلودگی در قم
رئیس سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، از وجود ۳۰۰ هزار موتورسیکلت در شهر قم خبر میدهد و بیان میکند: در قم ۳۰۰ هزار موتور سیکلت پلاک شده وجود دارد که حجم وسیعی از آلودگی را به خود اختصاص داده است ما تنها کاری که در دستور کاری خود داریم ارتقای فرهنگ ترافیکی و ارتقای آموزشها است.
علی نیک میافزاید: در حیطه فعالیت ما دو موضوع افزایش معاینه فنی خودروها و ارتقای فرهنگ ترافیک مد نظر داریم مرکز معاینه فنی در ۱۰ روزه آلودگی هوا ما ساعات کاری معاینه فنی خودروها را افزایش دادیم اگر درخواستی برای معاینه باشد مراکز معاینه فنی ملزم به پاسخگویی هستند.
وی بیان میکند: در بحث ترافیک هم با همکاری راهنمایی و رانندگی بحث تابلوهای هدایت مسیر را داریم تا معضل ترافیک شهر کمتر شود؛ این تابلوها قرار است تا پایان سال در قم نصب شود و پلیس راهنمایی و رانندگی هم با خودروهای دودساز برخورد خواهد کرد.
با آموزشهایی که در کمیته ترافیک انجام شده به سمت ارتقای فرهنگ ترافیک هستیم
نیک با اشاره به ارتقای آموزش فرهنگ ترافیک میافزاید: با آموزشهایی که در کمیته ترافیک انجام شده به سمت ارتقای فرهنگ ترافیک هستیم تا بحث ترافیک قم مطلوب شود.
وی همچنین از اجرای «طرح جامع دوچرخه سواری» در قم خبر میدهد و بیان میکند: بحث جامع دوچرخه سواری در شهر قم یک ماه دیگر کلید میخورد و این طرح با توجه به موقعیتی که قم دارد مختص این استان است برای فاز اول این طرح ۱۶۰ کیلومتر در نظر گرفته شده است که امید است این امر هم برای ترافیک و هم آلودگی را بهبود ببخشد.
خسارت آلودگی هوا بر تعلیم و تربیت
آلودگی هوا این روزها نفس مدارس شهر قم را به شماره انداخته است و هزینه هنگفتی هر روز تعطیلی به آموزش و پرورش وارد کرده و باعث عقب ماندن دانش آموزان از محتوای درسی شده است که به ناچار باید با کلاسهای فشرده و فوق برنامه این عقب ماندگی را جبران کرد.
مدیر روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش استان قم درباره خسارت تعطیلی مدارس در روزهای آلوده به خبرنگار مهر میگوید: برای جبران عقب افتادگی دانشن آموزان در تعطیلات صورت گرفته در زمینه آلودگی هوای قم کارگروهی را تشکیل داده تا تصمیماتی برای جبران این عقب افتادگی اتخاذ شود.
غلامرضا رضایی میافزاید: این کارگروه برنامههایی برای فعالیت درسی و مدرسهای دانش آموزان خواهد داشت هرچند سلامت دانش آموزان در اولویت کاری ما است و تلاش داریم تا آنها با آلودگی هوا آسیب و یا بیمار نشوند.
به گفته وی، والدین و دانش آموزان از عقب افتادگی دروس خود نگران نباشند آموزش و پرورش تدابیری اتخاذ داده است تا روزهای تعطیل جبران شود و جای هیچ نگرانی نیست.