به گزارش خبرنگار مهر، سید محمد بهشتی، در همایش کمیته های نمای مناطق ۲۲ گانه شهر تهران که عصر امروز برگزار شد، اظهار کرد: چند سال قبل که از اتوبان صدر عبور میکردم در یک تابلویی نوشته شده بود «شهر دیده می شود» که این نکته بسیار جای تامل دارد. این یعنی ما یک روزی شهر را نمی دیدیم و حالا بعد از سال ها دیده ایم.
وی افزود: ممکن است به نظر شما این برسد که این جمله کمی هم طنز دارد اما اینگونه نیست. چندین دهه شهرهای ما در وضعیتی بوده که دیده نمی شده است.
بهشتی گفت: کسانی که کمی سنشان بیشتر باشد یادشان هست که ما در شهرهایمان بناهایی داشتیم که نمایشان آجر گری بندکشی نشده بود. که الان هم برخی جاها از این بناها وجود دارد.
رئیس گروه تخصصی معماری و شهرسازی فرهنگستان هنر ایران ادامه داد: شاید اولش می گفتیم مالک پولش نرسیده است اما وقتی به داخل خانه توجه میکردیم میفهمیدیم پولش را هم داشته و متمول است و مشکلش بی پولی نبوده است.
وی خاطرنشان کرد: یا زمانی را خاطرتان هست که قبل از دهه پنجاه ساختمان هایی ساخته شده بودند که بالکن داشتند و این بالکنها تبدیل به پستوی خانه ها شده بودند و اشغالهای خانه را در آنجا نگهداری می کردند.
بهشتی گفت: اینها نمونه هایی از این است که گفتم شهر سال ها دیده نشده است و حالا تازه یادمان افتاده که شهر دیده می شود. در همان سالها که شهر دیده نمی شد منظره کوه های البرز و آسمان را از مردم گرفتند.
وی با بیان اینکه در شهر رفت و آمد وجود داشت اما زندگی وجود نداشت، افزود: برای همین بود که شهر تاریک شده و به پستو تبدیل شده بود و فقط آن را پر کرده بودیم. بالاخره در همین تهران چراغ روشن شد و حالا فهمیدیم که چقدر بلبشو در این شهر رخ داده است و ما این را در گذر زمان ندیده ایم. خرد خرد سیستم عصبی مان فعال شد و نسبت به اتفاقات رخ داده در شهر حساس شدیم.
بهشتی ادامه داد: حالا از این شهر روشن شده و از تاریکی بیرون آمده چه چیزهایی دیده می شود، به طور قطع اولین چیزهای دیده شده زشتی ها و کثیفی ها است. بیست سال پیش هیچکس یادش نبود چه بلایی سر شهرها می آید.
وی افزود: وقتی یک حادثه ای مثل پلاسکو رخ می دهد انگار این حادثه در دامن شهر رخ داده است و حالا کم کم شهر در حال پیدا کردن صاحب است. تا قبل از این صاحب شهر مدیریت شهری بود اما امروز شهرها دارند صاحبان جدیدی پیدا می کند.
بهشتی به تفاوت تورهای گردشگری در تهران و سایر شهرها اشاره کرد و گفت: تفاوت تورهای تهران گردی با سایر کشورها این است که شما در تور پاریس گردی یک فرانسوی را نمیبینید اما در تهران مشتریان تهران گردی همین تهرانی ها هستند که یادشان افتاده شهر را ببینند.
وی افزود: امروز در تهران صحبت از این می شود که باید همه خانه ها پارکینگ داشته باشند. این یعنی اینکه برای مدیریت شهری ما مهمتر از فضای داخلی خانه داشتن پارکینگ مهم است.
رئیس گروه تخصصی معماری و شهرسازی فرهنگستان هنر ایران گفت: متاسفم که یکروزی را در این شهر داریم می بینیم که به جای آنکه طعم و رنگ غذا برایتان اهمیت داشته باشد جذابیت و اشتها برانگیزی آن مهم شده و حالا جلوی ما فست فودهایی می گذارند که اشتها آور است اما کنارش سرطان و بیماری هم می آورد.
بهشتی افزود: یک دوره ای در این شهر در حوزه معماری شهری جلوی ما فست فود گذاشته اند و نتیجه اش این سرطانی شده است که در نما و معماری خانه های شهر می بینیم.
وی اضافه کرد: حالا که چراغ ها در شهر روشن شده است، به نماها توجه کرده ایم و برای آن کمیته های نما تشکیل داده ایم. البته نباید توقع داشته باشیم که با بزک و دوزک کردن نماها حال معماری ما خوب شود.