چهارصد و شصت و یک سال پیش در زمان صفویه در ۱۲ دی ماه، رشت به عنوان مرکز استان گیلان نامگذاری شده به همین مناسبت ۱۲ دی ماه ۱۳۹۳ بر اساس مصوبه شورای اسلامی رشت به عنوان روز رشت نام گرفته است.
عمارت شهرداری رشت ساختمانی است که بین سالهای ۱۲۸۶ تا ۱۳۰۵ خورشیدی به دستور ادارهٔ بلدیه رشت، در ضلع غربی میدان شهرداری در شهر رشت با الهام از معماری سن پترزبورگ توسط آرتم سرداراف معمار ارمنی-آلمانی مقیم رشت ساخته شد.
عمارت کلاه فرنگی رشت مربوط به دوره قاجار است و در ضلع جنوبی باغ محتشم در کنار رودخانه گوهررود واقع شدهاست.
مدرسه رشیدی رشت مربوط به دوره قاجار است و در محله پل عراق، خیابان دانشسرا واقع شده است.این اثربه عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عمارت پست و تلگراف شهر رشت در میدان شهرداری رشت در سال 1310 ساخته و بعد از دو سال به اتمام رسیده است. این بنا در سال 1379 به ثبت آثار ملی ایران رسید.
بازار بزرگ رشت یک بازار روباز است واز بخشهای گوناگونی شامل کاروانسراها و طاقیها و... تشکیل شده است. در بافت ۲۴ هکتاری بازار رشت، ۱۴ کاروانسرا وجود دارد. این کاروانسراها در دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی به عنوان کانونهای بازرگانی ساخته شدهاند.
میرزا خلیل رفیع کوچکترین فرزند ملا رفیع شریعتمدار گیلانی (از مجتهدین طراز اول ایران در عصر ناصری) و از مشروطه خواهان گیلان بود. میرزا خلیل رفیع اولین شهردار رشت بوده و اینجا زندگی میکرد.
«پیرسرا»؛ که به«گذرپیرسرا» هم مشهور است از ابتدای سبزه میدان آغاز می شود و تا خیابان سردارجنگل ادامه دارد.این محله که از محله های قدیم شهر رشت است و میزبان مغازه های کوچک و بزرگ صنایع دستی گیلان است.
خانه فرهنگ گیلان در انتهای محله قدیمی ساغریسازان و در بنبست سمیعی واقع شده است. این خانه زیبا متعلق به مفخم السلطنه (اسماعیل رحمت سمیعی) بوده که یک قرن پیش در اواخر دوره قاجار ساخته شده است.
حمام حاجی رشت در محله ساغریسازان که یکی از محلات قدیمی شهر رشت است قرار دارد.
وسعت حمام حاجی در حدود 200 متر مربع است. این حمام که مربوط به دوره قاجار است اکنون بسته شده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در روز 16 آذر سال 1306 جمعیتی به نام نشر معارف گیلان که هدف آن ساخت کتابخانه ملی بود تشکیل شد و سرانجام در روز پنجشنبه 19 مهر 1313 هم زمان با جشن هزاره حکیم ابوالقاسم فردوسی، این کتابخانه به عنوان اولین کتابخانه ملی ایران گشایش یافت.
گاری های کباب فروشی در رشت یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهری این شهر هستند.
عمارت نصرت اعظم سمیعی، یکی از بناهای بجامانده از دوره قاجار است که در محله ساغریسازان رشت قرار دارد.
باغ محتشم رشت که به “پارک شهر” رشت نیز شهرت دارد، قدیمی ترین پارک موجود در شهر رشت است. این پارک در خیابان حافظ در جنوب رشت و در مجاورت رودخانه گوهر رود واقع شده است.باغ محتشم که در دوران قاجاریه احداث گشته است.
خانهی میرزا کوچک خان جنگلی در خیابان سهیل دبیری قرار دارد و امروزه به یکی از جاذبههای گردشگری رشت تبدیل شده است. این خانه در سال ۱۳۸۱ به سبک معماری بومی بازسازی شد. مساحت این خانه ۳۰۰ متر مربع است و شامل ۲ طبقه میشود که هر طبقه چهار اتاق، ایوان و دو پلکان در دو طرفه خانه دارد.
اولین تئاتر ایران در شهر رشت شروع به کار کرد و علاوه بر آن امروزه رشت به عنوان نخستین شهر برای اجرای تئاترخیابانی نیز انتخاب شده است.
محله خواهر امام در حوالی رودخانه زر جوب قرار دارد . این محله از جمله محلات قدیمی شهر است. علت نام گذاری آن وجود بارگاه سیده فاطمه از نوادگان امام موسی کاظم (ع) در آنجاست که از گذشته دور در میان مردم به خواهر امام رضا (ع) شناخته میشد.
بقعه دانای علی نام آرامگاهی است در شهر رشت که در محله چمارسرا واقع شده است.
چاپخانه ي زربافي در سال ۱۳۱۵ شمسي، توسط ابوالحسن زربافي، در شهر رشت تاسيس شد.
پیاده راه فرهنگی شهرداری رشت به عنوان نقطه ای جذاب برای افراد توریست به شمار می آید. این پیاده راه با طول 8.3 کیلومتر عنوان بزرگترین پیاده راه دنیا را به خود اختصاص داده است.
قهوه خانه های قدیمی رشت که در بازار بزرگ قرار دارند یکی از جادذبه های گردشگری است که مسافران زیادی را برای خوردن چای به داخل آن می کشاند.
کلیسای مسروپ مقدس رشت مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است و در خیابان سعدی واقع شده است. این اثربه عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
رودخانه گوهررود یکی از دو رود شهررشت است که از ۷۰۰ متری کوههای سراوان سرچشمه میگیرد و پس از ورود ابه جنوب شهر رشت و با پیوستن به دیگر رودخانه رشت یعنی زرجوب رودخانه پیربازار را تشکیل میدهد و به دریای کاسپین و تالاب انزلی میریزد.