خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -جواد حیران نیا: حدود ساعت یک بامداد روز جمعه دو خودرو که شهید سلیمانی و «ابو مهدی المهندس» را از فرودگاه بغداد به شهر بغداد انتقال میدادند مورد اصابت حمله موشکی قرار گرفتند و همه سرنشینان که ۱۰ نفر از همراهان و محافظان شهید المهندس و شهید سلیمانی بودند تماماً به شهادت رسیدند.
این جنایت ایالات متحده آمریکا واکنشهای فراوانی را به دنبال داشت. رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور پیامی تأکید کردند: «سردار بزرگ و پرافتخار اسلام آسمانی شد. دیشب ارواح طیبهی شهیدان، روح مطهر قاسم سلیمانی را در آغوش گرفتند. سالها مجاهدت مخلصانه و شجاعانه در میدانهای مبارزه با شیاطین و اشرار عالم، و سالها آرزوی شهادت در راه خدا، سرانجام سلیمانی عزیز را به این مقام والا رسانید و خون پاک او به دست شقیترین آحاد بشر بر زمین ریخت. این شهادت بزرگ را به پیشگاه حضرت بقیةاللهارواحنافداه و به روح مطهر خود او تبریک و به ملت ایران تسلیت عرض میکنم».
ایشان همچنین در پیام خود آوردهاند: «شهادت پاداش تلاش بیوقفهی او در همهی این سالیان بود، با رفتن او به حول و قوهی الهی کار او و راه او متوقف و بسته نخواهد شد، ولی انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای حادثهی دیشب آلودند».
خبرنگار مهر در خصوص ترور سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» به دست نیروهای آمریکا از منظر حقوق بین المللی گفتگویی با «پل پیلار» رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) انجام داده که در ادامه آمده است.
لازم به ذکر است که «پل پیلار» از اساتید دانشگاه «جرج تاون» آمریکا است و تاکنون مسئولیتهای متعددی را بر عهده داشته که از جمله آنها میتوان به ریاست واحد تحلیل عملیاتهای سیا در شرق نزدیک، خلیج فارس و جنوب آسیا اشاره کرد. پیلار همچنین سابقه حضور در شورای اطلاعات ملی آمریکا را به عنوان یکی از اعضای اصلی این شورا در کارنامه فعالیت خود دارد.
*آمریکا در اقدامی و به دستور شخص دونالد ترامپ دست به ترور سردار قاسم سلیمانی زد. به نظر میرسد آمریکا با این اقدام و برای فرار از استیضاح سطح تنش با ایران را بالا برده تا بتواند مسائل داخلی آمریکا را به حاشیه براند. ارزیابی شما چیست؟
موقعیت سیاسی رئیس جمهور ترامپ در داخل آمریکا تقریباً نشاندهنده اقدامات او به ویژه در حوزه سیاست خارجی و امنیتی است. این امر کاملاً محتمل است که یکی از ملاحظات وی برای صدور دستور این ترور منحرف کردن توجهها از مشکلات او در عرصه سیاست داخلی و همچنین بهره گیری از انزجار گسترده نسبت به ایران در محافل سیاسی آمریکا است. اما این احتمال نیز وجود دارد که در پی حمله نیروهای عراقی متحد با ایران به سفارت آمریکا در بغداد، ترامپ به نحوی به فشارهای وارده از سوی تندروها در دولت خود برای حمله به ایران پاسخ داده است.
* اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی از سوی دیگر نشان میدهد که جنگ با ایران برای آمریکا در مقطع کنونی حائز اهمیت است. ارزیابی شما چیست؟
رئیس جمهور ترامپ وقتی میگوید خواهان جنگ بیشتر در خاورمیانه و از جمله با ایران نیست، راست میگوید. اما اغلب اوقات ترامپ ماهیت و عواقب اقدامات خود را درک نمیکند. ایرانیان ترور سلیمانی را یک اقدام جنگی میدانند. ترامپ احتمالاً آن را اقدامی جنگی نمیداند.
* با توجه به پیام آیت الله خامنه ای که اعلام کردند انتقام سختی از آمریکا گرفته میشود، ارزیابی شما از پاسخ ایران به این اقدام چیست؟
ایران حتماً بطور مؤثری مقابله به مثل خواهد کرد--- و این نه بخاطر آنچه که رهبر معظم [انقلاب] گفتند، بلکه به خاطر شخصیت برجسته [سردار] سلیمانی نزد مردم ایران است. ایران برحسب شیوهها و زمانهایی که خود انتخاب میکند، مقابله به مثل خواهد کرد، اما این ممکن است شامل تلاشهایی برای ترور یک شخصیت ملی آمریکا باشد که در این کشور جایگاهی برابر با جایگاه سلیمانی در ایران داشته باشد.
* گزارشگر ویژه سازمان ملل ترور سردار سلیمانی را نقض حقوق بین الملل میداند. ارزیابی شما چیست؟
با توجه به اینکه این ترور دربرگیرنده حمله مسلحانه در داخل عراق علیه شهروندان ایرانی و عراقی و بدون دخالت و اجازه دولت عراق بوده است، هرگونه بحث و استدلال علیه این تعریف [نقض حقوق بین الملل] کاری دشوار است.