یک رسانه چینی با پرداختن به موضوع ترور سردار حاج قاسم سلیمانی از سوی آمریکا این پرسش را مطرح کرد که آیا این ترور، آمریکا را امن تر کرده است؟

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رادیو بین المللی چین، یانگ جیه چی عضو دفتر سیاسی و مدیر دفتر امور خارجی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین ۱۳ دی / ۳ ژانویه طبق درخواست طرف آمریکا با مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور تلفنی گفتگو کرد.

یانگ جیه چی اظهار داشت: چین به روند فعلی خاورمیانه بسیار توجه دارد. پکن همواره خواهان حل اختلافات از راه گفتگو و مشورت است و با توسل به زور در روابط بین المللی مخالفت دارد، امید است طرف های مربوط، به ویژه آمریکا خویشتنداری خود را حفظ و هر چه زودتر به مسیر حل مساله از راه گفتگو بازگردند و به تنش زدایی کمک کنند.

برخی درک نمی کنند که چرا چین، به ویژه از آمریکا خواسته تا خویشتنداری خود را حفظ کنند، در حالی که یک فرمانده بلندپایه ایران ترور شده و مردم این کشور پر از خشم و غضب هستند، مگر این گونه نیست که باید ایران را به حفظ خونسردی و خویشتنداری دعوت کرد؟

منطق اظهارات رسمی مقامات چین معمولاً بسیار جدی است، در این اظهارات به ویژه به طرف آمریکا گوشزد شده است، مفهوم آن عمیق است ولی تحلیل تا حدی حساس است، اگر دقت کنید، یقیناً متوجه خواهید شد.

در گزارش خبرگزاری شینهوا به اظهارات طرف آمریکا اشاره نشده است. اما همین روز پمپئو در توییتی نوشت که وی به ترتیب با یانگ جیه چی، بالاترین مقام دیپلماسی چین و وزرای خارجه انگلستان و آلمان تلفنی گفتگو کرده است، وی به طرف چین وعده داده که همچنان به تنش زدایی وضعیت منطقه پایبند می ماند.

پیش تر در همین روز، پمپئو گفته بود سرویس اطلاعاتی آمریکا خطرات ناشی از ترور سلیمانی را بررسی و پیش بینی کرده است. اما سوال این است که آیا سناریو مطابق پیش بینی سرویس اطلاعاتی آمریکا پیش می رود؟ بلافاصله پس از این حادثه، تام کتون سناتور آمریکا مدعی شد «با مرگ سلیمانی، اکنون آمریکا امن تر است». پس حقیقت چیست؟

پس از یک جشن کوتاه، آمریکا احساس کرد که وضعیت جدی و متشنج است. وزارت خارجه آمریکا روز جمعه با صدور هشدار امنیتی از همه اتباع آمریکایی در عراق خواست بی درنگ از آن کشور خارج شوند. سفارت آمریکا در عراق تعطیل شد و هشدار داده شد که هیچ شهروند آمریکایی به سفارت نرود. در حال حاضر سفارت آمریکا در عراق از هر جای دیگر خطرناک تر است! پنتاگون از اعزام بیش از سه هزار نیروی بیشتر به خاورمیانه خبر داد.

شورای عالی امنیت ملی ایران روز جمعه به منظور بررسی کشته شدن قاسم سلیمانی تشکیل جلسه اضطراری داد، آیت الله خامنه ای در این جلسه شرکت کرد، این اولین بار است که وی پس از رسیدن به مقام رهبری در نشست شورای عالی امنیت ملی حضور یافته است که نشانگر سنگین بودن وزنه سردار سلیمانی نزد رهبر ایران است.

در بیانیه شورای عالی امنیت ملی ایران خطاب به آمریکا آمده است: «آمریکا بداند که حمله جنایتکارانه علیه سردار سلیمانی، بزرگترین خطای راهبردی آن کشور در منطقه غرب آسیا بوده و آمریکا نمی تواند به راحتی از انحلال آن فرار کند. در زمان و مکان مناسب انتقام سخت گرفته خواهد شد.

در حال حاضر کانون گسترده افکار عمومی این است که ایران چگونه انتقام می گیرد؟ آیا اقدام نظامی برابر ارتش آمریکا در پیش می گیرد؟ بین آمریکا و ایران درگیری دامنه دار رخ می دهد؟

طبق گزارش تلویزیون الجزیره، اسماعیل قاآنی فرمانده جدید نیروی قدس سپاه پاسداران ایران روز جمعه آیت الله خامنه ای را همراهی کرد و به دیدار بستگان سردار سلیمانی رفت، وی به حاضران گفت: «صبور باشید و حوصله کنید، به زودی اجساد آمریکایی ها را در خاورمیانه خواهید دید».

برخی سیاستمداران و رسانه های آمریکا مدعی شدند، «هر قدر از اهمیت کشته شدن سلیمانی بگوییم، باز هم کم گفته ایم»، اما آنها شاید جدیت عواقب سیاسی این رویداد را دستکم گرفته اند. اظهارات خامنه ای درباره انتقام سخت تنها یک تهدید نیست، چرا که نشان دهنده احساسات و خواست مردم ایران، حتی جمعیت شیعه خاورمیانه است. حتی اگر مقامات ایران اقدامی نکنند، این احتمال وجود دارد که برخی نیروهای منطقه به صورت خودجوش وارد عمل شوند.

در تحلیل روزنامه «گلوبال تایمز» چین آمده است، مسلم است که اقدام آمریکا در ایران و مناطق طرفدار ایران، انزجار و نفرت فراوانی که به میزان زیاد از هراس ها بیشتر است، بر خواهد انگیخت. نخبگان آمریکا باید واقعاً به این فکر کنند، از جنگ عراق تا به امروز، آمریکا در منطقه چه تعداد از مقامات بلندپایه و رهبران حریفان خود را کشته است؟ چه تعداد آمریکایی جان باختند و چه هزینه سنگینی پرداخته شد، اما آیا از افرادی که در خاورمیانه از آمریکا نفرت دارند، وحشت کرده است؟

بدیهی است پاسخش منفی است. مخالفان آمریکا در خاورمیانه در هر نسلی دیده می شوند، آمریکا در خاورمیانه همیشه دشمن دارد، باید گفت سیاست آمریکا درباره خاورمیانه به طور کلی شکست خورده است.