تحلیل کلان داده از جنایت اخیر آمریکا در به شهادت رساندن قاسم سلیمانی در شبکه‌های اجتماعی نشان می دهد که کاربران ایرانی همچنان در سوگ شهادت سردار، محتوا تولید می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، روز جمعه ۱۳ دی ۱۳۹۸ با رسیدن خبر دردناک شهادت سردار سپاه قدس حاج قاسم سلیمانی، شبکه‌های اجتماعی شاهد سیلی از واکنش‌ها نسبت به این خبر بودند. حجم دیتای تولید شده به حدی است که تحلیل آن می‌تواند درک دقیقی نسبت به جهت‌گیری افکار عمومی در این حادثه را نشان دهد.

این تحلیل مربوط به ۲۴ ساعت نخست انتشار اخبار مربوط به شهادت سردار سلیمانی است.

خشم و غم احساسات غالب در اینستاگرام

سامانه رصد و تحلیل محتوای فضای مجازی «دیتاک» که در حوزه داده کاوی (Data Mining) و کلان داده (Big Data) فعالیت دارد، تا عصر روز شنبه ۱۴ دی ماه بیش از ۱۲۰ هزار پست و ۴۹۰ هزار کامنت از اینستاگرام در زمینه اقدام تروریستی آمریکا علیه سردار سپاه قدس جمع‌آوری کرده‌است و از این دیتا برای افکارسنجی کاربران ایرانی نسبت به این رخداد بهره می‌برد.

از نخستین لحظه‌های انتشار این خبر کاربران ایرانی با انتشار عکس‌هایی از سردار و هشتگ‌های حاوی تسلیت و اظهار شوک و غم نسبت به او ادای دین کردند.

افکارسنجی اینستاگرام نشان می‌دهد بخش بزرگی از کاربران، احساساتی چون غم و اندوه و خشم نسبت به اقدام آمریکا در جهت به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی از خود نشان دادند. این کاربران که بیش از ۸۵ درصد پست‌های اینستاگرام در این موضوع را به خود اختصاص داده‌اند، در مطالب خود به ستایش سردار و یاد کردن از موفقیت‌های او پرداختند.

موضوع مورد توجه دیگر خون‌خواهی این شهید راه وطن بوده است به طوری که حدود ۳۰ درصد کاربران اینستاگرام بر لزوم انتقام گرفتن از آمریکا تأکید کردند.

نگرانی از وقوع جنگ هم موضوع حدود ۵ درصد اظهار نظر کاربران در اینستاگرام است. برخلاف تصور عمومی، تحلیل این بیگ دیتا نشان می‌دهد با وجود متحمل شدن این ضربه و افزایش تنش‌ها میان ایران و آمریکا، نگرانی زیادی از ایجاد ناامنی یا وقوع جنگ در بین کاربران ایجاد نشده است.

در این میان اینستاگرام به دلیل تحریم‌های آمریکا، بسیاری از عکس‌های مربوط به سردار سپاه قدس را از حذف کرد که موجب انتقاد برخی ورزشکاران و هنرمندان ایرانی شد.

تحلیل کلان داده این رویداد نشان می‌دهد، تأثر و خشم از شهادت سپهبد قاسم سلیمانی در حمله تروریستی آمریکا، اصلی‌ترین جو حاکم بر اینستاگرام ایرانیان است.

درگیری احساسی کاربران با این خبر سبب شده است تعداد اندکی به ابعاد سیاسی داخلی و خارجی این ضایعه توجه کنند. می‌توان انتظار داشت با گذشت زمان و کاسته شدن از شوک این خبر نظرات جدی‌تری از سوی کاربران در تحلیل اوضاع منتشر شود.

پست‌های متعدد کاربران ایرانی در موضوع شهادت سپهبد سلیمانی و درصد بالای جهت‌گیری مثبت در قبال شخصیت ایشان نشان از نقش فراجناحی او نزد افکار عمومی دارد. از هشتگ‌های اصلی به کاربرده شده در این موضوع به جز نام‌های مختلف سردار قاسم سلیمانی می‌توان به انتقام_سخت، ایران، شهادت و شهید اشاره کرد.

تلگرام هم در عزای خبر شهادت حاج قاسم سلیمانی به سر می‌برد. کانال‌های فارسی تلگرام از ابتدای انتشار اخبار مربوط به شهادت سپهبد قاسم سلیمانی تا روز گذشته بیش از ۶۸ هزار پست منتشر کردند.

داده‌های پایش شده تا عصر روز جمعه در تلگرام نشان می‌دهد که ابراز ناراحتی، غم و اندوه از به شهادت رسیدن حاج قاسم حجم بالایی از پست‌ها را دربرگرفته است. ابراز نفرت از آمریکا و صهیونیسم از دیگر محورهای پرتکرار است. حدود ۶ درصد پست‌ها از وقوع جنگ نظامی بین ایران و آمریکا ابراز نگرانی کرده‌اند. این درحالی است که پست‌های کانال‌های معارض نظام که از ترور فرمانده نیروی قدس سپاه ابراز خشنودی کردند «تنها ۲ درصد» از کل پست‌ها را شامل می‌شود.

انتقام سخت؛ اصلی‌ترین هشتگ توئیتر فارسی در واکنش به شهادت سردار

انتقام سخت؛ اصلی‌ترین هشتگ توئیتر فارسی در واکنش به شهادت سردار سلیمانی است.

فعالیت کاربران توئیتر در واکنش به خبر ترور شهید سلیمانی تا دو برابر حالت عادی افزایش یافت. فعالان توئیتر در هشتگ‌های مربوط به این خبر تنها فارسی زبانان نبوده‌اند. بیش از ۲۰۰ هزار توئیت فارسی در این زمینه نیز منتشر شده و بیش از ۶۵ هزار کاربر فارسی در این موج فعال بوده اند.

شخصیت‌هایی چون ترامپ، رهبر انقلاب و ابومهدی المهندس از فرماندهان حشدالشعبی که در کنار سپهبد در ترور روز جمعه به شهادت رسید، نیز بیشترین تکرار را در میان توئیت‌ها داشتند.

این در حالی است که متعاقب انتشار این خبر بسیاری از کاربران آمریکایی نسبت به احتمال وقوع جنگ جهانی سوم گمانه‌زنی کرده و نسبت به اعزام سربازان بیشتر به خاورمیانه اظهار نگرانی کردند. هشتگ WWIII به معنای جنگ جهانی سوم در روز جمعه ترند جهانی شد.

انتقاد از سیاست‌های ترامپ و درخواست برای کاهش تنش‌ها از محورهای دیگر توئیتر بود که به ترند اصلی جهان تبدیل شد. تمسخر ترامپ در تصمیم‌گیری‌های نادرستش ادامه پیدا کرد به طوری که نام او همچنان جزء ترندهای توئیتر باقی مانده است.