نشست " کتابخوانی و راهکارهای ترویج آن به کودکان و نوجوانان " با حضور جواد جزینی دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، علیرضا کرمانی نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیپور نماینده وزارت آموزش و پرورش و علی خاکبازان نویسنده و مترجم در سرای اهل قلم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این نشست ، علیرضا کرمانی نماینده وزارت ارشاد در پاسخ به پرسش جواد جزینی دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان مبنی بر تاثیر نارسایی های کنونی حوزه نشر و کتاب بر مخاطب گفت: اقتدارگرایی در ادبیات همواره یکی از بزرگ ترین آسیب ها در این وادی به شمار می رود که برآیند آن کتاب گریزی و مخاطب گریزی است. این درحالی است که ادبیات وقتی می تواند مخاطب خود را بیابد که بتواند ویژگی ارتباط با مخاطب را داشته باشد. مسلما این امر مستلزم داشتن زبان شیوای ادبیات برای انتقال به مخاطب است؛ چیزی که در ادبیات کودک اتفاق نیفتاده است. شاید دلیل آن این است که دست اندرکاران این گونه از ادبیات نگاهی از بالا به قضیه دارند .

کرمانی اضافه کرد: وزارت ارشاد همواره به حمایت از متونی پرداخته که بتوانند کودک را هدایت کنند ولی این مسئله نتیجه عکس داده و کودک امروز از کتاب خواندن گریزان است. پس درچنین شرایطی که به آن اشاره کردم طیف کتابخوان شکل نخواهد گرفت. دراین راستا اعتقادم بر این است که قوانین و حمایت ها نباید متمرکز بر کتاب های آموزشی باشد. ادبیات کودک در ایران ابعاد مختلفی دارد که از طریق آن می توان کودکان و نوجوانان را به خود جذب کرد. اما متاسفانه تمام جریانات، ادبیات را به شکل دستوری و فرمایشی سوق داده است.

سپس علیپور نماینده وزارت آموزش و پرورش گفت: یکی از مشکلات موجود در آموزش و پرورش مشکل تک کتابی است؛ به این شکل که مطالعه تنها بر روی کتاب های درسی استوار شده است. دوران پیش دبستان یکی از مهم ترین دوران ها در زندگی کودک است زیرا به این وسیله می تواند پیش از متمرکز شدن بر کتاب های درسی به سایر کتاب ها نیز توجه کند و آموزش ببیند. در کشورهای دیگر به این دوره بهای زیادی داده می شود و به مسئله کتابخوانی کودکان و نوجوانان به شکل استاندارد و علمی نگاه شده که در نهایت نیز عملکردهای موفقیت آمیزی دربرخواهد داشت.

وی افزود: متاسفانه بسیاری از حرکت های خوبی که در گذشته انجام می شد امروز دیگر در مدارس منسوخ شده است که از آن میان می توان به حذف دروس قرائت، انشاء و... اشاره کرد. درحالی که انشاء د رمعنی لغوی آفرینش و خلق کردن می توانست در باروری و شکوفایی استعدادهای کودکان و نوجوانان نقش به سزایی داشته باشد. تبعات حذف درس قرائت نیز امروز این گونه بروز کرده که حتی دانشجویان مقاطع بالا نیز از خواندن ساده و بی اشکال برخوردار نیستند. آنچه مسلم است تمام این عوامل می توانست در نهادینه کردن کتابخوانی در سطح کشور تاثیر بگذارد.

در ادامه این نشست، علی خاکبازان نویسنده و مترجم کتاب های کودک و نوجوان که به نمایندگی از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان حضورداشت، با اشاره به اینکه کانون به عنوان ارگانی تاثیرگذار در طی سال ها فعالیت خود حرکت های خوبی در زمینه رشد کتابخوانی انجام داده است ، گفت: به خاطر دارم در طی چند سال اخیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ماشین های رنگ آمیزی شده ای را به همراه کتاب های داستان و شعر در سطح شهر می گرداند و به این وسیله کتاب و ارزش خواندن و خریدن آن را به مخاطبان خود توصیه می کرد. اما با تمام تلاش ها متاسفانه امروز مشاهده می شود که کتابخوانی ارج و قربی که باید را در اجتماع ما ندارد. دلیل عمده اش هم این است که کتابخوانی در ایران به عنوان یک ضرورت شمرده نمی شود.