به گزارش خبرنگار مهر، اجرای تورهای گردشگری با شرط NO SHOPPING به ایران هم سرایت کرده و آژانسهای مسافرتی کارگزار در خارج از کشور به آژانسداران ایرانی اعلام میکنند توری که فروختهایم خرید ندارد. یعنی راهنمای تور اجازه بردن گردشگران به مراکز خرید را ندارد. آنها فقط قرار است از مراکز دیدنی ایران بازدید کنند. این نوعتور در کشورهای دیگر هم رایج است بهویژه در چین و ترکیه.
بنابراین اتفاق جدیدی نیست؛ تورهایی که بازدید از مراکز خرید را در فهرست مراکز دیدنی ندارند، معمولاً گرانتر از آنهایی باشند که با خرید همراه هستند. بهاینترتیب، شرکت کارگزار برنامه ریزی میکند تا مقداری از درآمدها و سودش را از سود حاشیه خرید مسافران کسب کند در نتیجه نرخ تور پایین میآید.
در کشورهای دیگر، این یک روال است و کارگزاران و برگزار کنندگان تور، ازپیش با فروشندگان صحبت میکنند تا اگر مسافر از آنها خریدی کرد، درصدی از آن خرید به شرکت داده شود. از آن درصد هم به راهنما مبلغی تعلق میگیرد. ولی در ایران این ساز و کار وجود ندارد. معمولاً این کمیسیون در ایران به راهنمای ایرانی یا خارجی و یا حتی راننده تعلق میگیرد ولی در کشورهای دیگر این کمیسیون بین فعالان برگزاری آن تور تقسیم میشود.
در این باره، محمد منظرنژاد راهنمای گردشگری به خبرنگار مهر درباره منتفعان تورهای بدون خرید، گفت: اگر بخواهیم مساله را بهصورت صنعتی بررسی کنیم، باید ببینیم برگزاری این تورها برای چهکسی مفید است؟ باید گفت همهچیز بستگی به اخلاق دارد. ممکن است جنسی به قیمت خریداری شده و زمانیکه مسافر به کشورش برمیگردد متوجه آن شود که با نرخ مناسبی خرید کرده است برخی از اوقات هم ممکن است فروشنده به دو برابر قیمت جنسی را به گردشگر بفروشد و سود بیشتری به دست آورد. بعضی از فروشندگان صنایع دستی قیمت واقعی را اعلام میکنند و به راهنمای خارجی میگویند که نمیخواهم تو هم نرخ را بالا ببری و به من درصد بیشتری بدهی.
وی افزود: متأسفانه وقتی از آژانسهای خارجی بازخورد میگیرم، متوجه میشوم مثلا گردشگران از کیفیت غذا ناراضی هستند. وقتی پیگیری میکنم میبینم چون به رستوران پول کمی داده شده آنها هم غذای بیکیفیتی را جلوی گردشگر گذاشتهاند. بنابراین جوابی نداریم بدهیم. بنابراین با رستورانها صحبت کرده و به راهنما گفتهایم گردشگران را به رستورانی که ما گفتهایم و منوی غذایی که در نظر گرفته شده ببرید. خیلی از آنها هم ناراحت میشدند. تا اینکه به یک حالت نرمال رسیدیم و گفتیم از این به بعد، راهنما براساس فهرست قیمتی که ما میگوییم به هر رستورانی که میخواهند ببرند تا هزینهاش برای ما قابل کنترل باشد. در اینصورت اگر از سمت گردشگر خارجی مورد بازخواست قرار بگیریم میدانیم چه غذایی با چهقیمتی به او دادهایم.
منظر نژاد در پایان گفت: در اروپا تورهای بدون خرید متداول نیست. اما در بازار ترکیه و چین، این تورها طرفدار زیادی دارند. همچنین منافع زیادی نصیب آژانس ایرانی از محل فروش فرش و صنایع دستی میشود. معمولاً از کشور مبدا روی یک صنایع دستی مانند فرش تبلیغات انجام میشود که اگر گردشگر بگوید میخواهد به محل فروش برود، از همانجا برنامهریزی میکنند که کجا او را برای خرید ببرند. اگر راهنما وظیفهاش را بهدرستی انجام دهد و گردشگر حتی به او اعتماد صحیح داشته باشد، چه بسا از خریدی که انجام داده، راضی باشد و حتی پاداشی هم جداگانه برای راهنما در نظر بگیرد و مسافر همیشگی او شود.