به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، اسماعیل گرامی مقدم نماینده بجنورد در جلسه علنی امروز درتذکر آئین نامه ای خود با استناد به ماده 227 و 228 آئین نامه ای مبنی بر نحوه استیضاح وزراء توسط نمایندگان مجلس اظهار داشت عدم اعلام وصول طرح استیضاح عین عمل نشدن به آئین نامه است.
وی خطاب به رئیس مجلس افزود: یک ماه گذشته که این طرح مطرح شد خدمت شما رسیدیم ملاحظاتی را فرمودید، که قبول کردیم اما ای کاش ملاحظات باز ادامه پیدا می کرد.
گرامی مقدم با اشاره به نامه رسیده به دست نمایندگان استیضاح کننده در آغاز جلسه علنی امروز مبنی بر وجود ابهام در طرح استیضاح گفت این نامه عین توهین به نمایندگان مجلس است و کاهش صورت نمی گرفت. در این نامه آمده که مورد یا موارد باید مشخص می شد.
عضو فراکسیون اقلیت تصریح کرد: هر چند می دانم این نامه را جنابعالی ندیده اید و قطعا تایید نمی کنید که پس از یک ماه هیات رئیسه نامه دهد که این موارد کلی است. هیات رئیسه می توانست روز اول بگوید تا موارد را اصلاح کنیم. این روند به نفع هیات رئیسه نیست.
گرامی مقدم گفت اینکه دست وپای نمایندگان را بستن ونمایندگان را تحت فشار قرار دادن معانی دیگری نمی دهد یک معنی این حمایت هیات رئیسه از وزیر این است که نکند وزیر قادر به پاسخگویی نیست.
رئیس مجلس در پاسخ به گرامی مقدم گفت عده ای ازنمایندگان استیضاح کننده نظرشان این بود که استیضاح وزیر در هفته معلم به جریان نیفتد.
وی افزود: بنابراین استیضاح به صورت رسمی به دست ما نرسیده بود. این ابهامات نیز در آخرین روز شروع تعطیلات ماهانه مجلس مشخص شد و چون نمایندگان در سفر بودند نمی توانستیم موارد را به دست آنان برسانیم ترجیح دادیم صبر کنیم از سفر برگردند.
حداد عادل تصریح کرد درجلسه یکشنبه (اولین روز جلسه علنی مجلس پس از تعطیلات نظر هیات رئیسه درمورد ابهام داشتن طرح به اطلاع نمایندگان رساندیم) وی رفع ابهام از طرح مذکور را به نفع استیضاح کنندگان واستیضاح شونده دانست و گفت: این تاخیر در اعلام وصول به معنای جانبداری هیات رئیسه از وزیر یا مخالفت با نمایندگان نیست.
رئیس مجلس گفت در طرح استیضاح که تقدیم شده مواردی هست که خیلی کلی است به عنوان مثال ضعف مدیریت، که اگر روند استیضاح وزیر بر اساس موادی که در استیضاح ذکر شده دلایل خود را بگوید در این میان کسی یک مطلب کلی بگوید که وزیر مستندات آن را همراه نداشته باشد. وزیر نمی تواند پاسخ دهد، مجلس هم نمی تواند تصمیم بگیرد.
حداد عادل خاطر نشان کرد: ما آئین نامه را اجرا کردیم استیضاح کنندگان موارد مبهم را مصداق مشخص کنند ما اعلام وصول می کنیم در تایخ معین شده وزیر پاسخ می دهد این حق مجلس است و هر چه نمایندگان تصمیم گرفتند همان عمل می شود.
سعید ابوطالب نماینده تهران نیز در تذکر آئین نامه ای درباره ابهامات مطرح شده درخصوص طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش اظهار داشت به همان اندازه که موارد مطرح شده در طرح استیضاح کلی است، مورد ذکر شده به عنوان ابهام در خواست استیضاح نیز کلی است.
وی با بیان اینکه شما بفرمائید از 26 محور کدام مورد کلی است، تصریح کرد اگر سئوال کلی است پاسخ می تواند کلی باشد.
ابوطالب خطاب به رئیس مجلس گفت: یک ماه گذشته که این طرح ارایه شد، آقای ابوترابی (نایب رئیس) درخواست کردند در هفته معلم نباشد، این طرح برای وزیر آموزش و پرورش ارسال نشده بود زیرا اعلام وصول نشده بود اما متوجه شدم نامه ای از طرف مدیر کل آموزش و پرورش آمده روی میز آقای ابوترابی است و این نکاتی که امروز در نامه هیات رئیسه برای ما ارسال شده، همان نکاتی است که مدیر کل آموزش و پرورش در آن نامه نوشته بودند و همان یک ماه پیش آقای ابوترابی می توانست بگوید این موارد کلی است اما مدام گفته شد این هفته نه هفته دیگر.
نماینده تهران گفت: وقتی شما اصرار داشتید که اجازه دهید دو روز از هفته معلم بگذرد و نمایندگان گفتند در این صورت به تعطیلات بعدی مجلس می خورد، شما قبول کردید که اعلام وصول کنید اما در آخر جلسه اعلام کردید موارد کلی است.
ابوطالب خاطر نشان کرد: من هم اکنون باید از شما این قول را بگیرم که اگر می فرمائید موارد کلی است و ما آن را حذف کردیم. نگویید که دوباره امضاء جمع کنید متاسفانه این اتفاقات زیاد رخ می دهد.
حداد عادل در پاسخ به ابوطالب گفت: بلکه گر همین امروز رفع ابهام و کلیت شود وامروز به ما تقدیم کنید ما به وظیفه خود عمل می کنیم.
رضا طلایی نیک نماینده کبودرآهنگ نیز درتکمیل تذکر نمایندگان درخصوص تاخیر در اعلام وصول طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش گفت یک بار از سوی هیات رئیسه مراجعه شد و گفتند برخی موارد را حذف کنید و گفتیم اگر مواردی را که فکر می کنید بر اساس وظایف وزیر یا وزارتخانه نیست بگوئید حذف کنیم وگفتند نه همه موارد مرتبط است.
وی افزود: با وجود تاکید شما در رفع ابهام، چند تن از استیضاح کنندگان نشستیم و برای رعایت نظر هیات رئیسه از 26 مورد 5 مورد را توافقی حذف کردیم و در مورد این 21 مورد با نماینده هیات رئیسه توافق شد که دیگر این موارد کلی نیست.
طلایی نیک خاطر نشان کرد: خواهش می کنم بدون هیچ عذر و بهانه ای جایگاه مجلس، نمایندگان رعایت شود و طرح و مروز اعلام وصول شود.
وی گفت: بندهای 2،8،10،12 و 22 از 26 محور طرح استیضاح حذف شود.
رئیس مجس در پاسخ به طلایی نیک گفت ما مقصودمان همین نکته بوده است و طرح اعلام وصول می شود.
پس از بیان این تذکرات توسط نمایندگان معترض به تاخیر در اعلام وصول طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش ، مهدی کوچک زاده درتذکری خطاب به رئیس مجلس گفت: یک سئوال برای من پیش آمد که واقعا آیا این تذکرات مربوط به اداره جلسه بود؟ نمایندگان با اعلام عدد 2مخالفت خود با بیان این تذکر را اعلام کردند.
بنا بر این گزارش، غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست علنی امروز، پیش از ترک صحن علنی مجلس در مورد طرح استیضاح محمود فرشیدی که امروز نیز بندهایی از آن توسط نمایندگان درخواست استیضاح اصلاح و حذف شود بود، توضیحاتی را ارایه کرد.
وی گفت: ماده 228 آئین نامه داخلی مجلس تصریح می کند که موارد استیضاح باید معین باشد.
وی خطاب به امضاء کنندگان طرح استیضاح فرشیدی یادآور شد: علاوه بر بندهایی که خودشان امروز در این طرح حذف کرده اند بندهای دیگری نیز کلی است که قابل طرح نمی باشند.
رئیس مجلس بندهای 2،3،5،6،7،8،9،19،22،25،26 طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش را بندهایی دانست که کلی است.
حداد عادل اظهار داشت در بند 2 مسلط نبودن وزیر بر امور وزارتخانه آموزش و پرورش قید شده است این مطلب کلی است این وزیر هر توضیحی بدهد می توان گفت پاسخ نداده است.
وی گفت: ضعف راهبردی در هدایت آموزش کشور، نقش ضعیف در استفاده از ظرفیت های دولتی، کارآیی ضعیف در تعامل اثر بخش، تمرگز گرایی، رویکرد سطحی به برنامه های وزارت آموزش و پرورش که در این طرح آمده نیز کلی است.
حداد عادل یادآور شد: طرح استیضاح وزیر آموزش وپرورش امروز به نمایندگان برگردانده می شود تا اصلاح کنند.
وی افزود: نظر هیات رئیسه این است که موارد کلی با ذکر مورد بیان شود.
این اظهارات حداد عادل اعتراضات چند تن از نمایندگان از جمله محمد رضا طلایی نیک، قدرت الله علیخانی، اسماعیل گرامی مقدم را بدنبال داشت.
محمد میر محمدی نماینده قم پس از سخنان رئیس مجلس در تذکری گفت: نامه ای که هیات رئیسه بر اساس آئین نامه داخلی مجلس به درخواست کنندگان داده اند، کلی است. حال امروز که این طرح استیضاح اصلاح شده است گفته می شود این هم موارد کلی است.
وی ادامه داد اگر نظر هیات رئیسه این است پس تمامی بندهای این طرح غیر روشن است.
این نماینده مجلس تاکید کرد در مورد ضعف مدیریت در وزارت آموزش و پرورش شما می خواهید ما چه بگوئیم، درمورد تعامل ضعیف با نهادها، تغییر بی جا در این وزارتخانه مشخص و واضح است.
میرمحمدی افزود: اگر هیات رئیسه می خواهد که طرح استیضاح را بپذیرد می تواند بگوید این موارد کلی نیست.
وی همچنین گفت: چه کسی گفته درخواست کنندگان نمی توانند حرف بزنند اما هیات رئیسه بگوید موارد استیضاح کلی است. شما استدلال کنید که چرا بندهای این طرح کلی است.
محمدرضا باهنر نایب رئیس اول مجلس که پس از حداد عادل ریاست جلسه علنی را بر عهده داشت پاسخ داد توضیحات هیات رئیسه در مورد این طرح روشن است. ما هیچ مشکلی برای استیضاح نداریم.
وی افزود: شما در این طرح استیضاح می گوید وجود مدیریت ضعیف در این وزارتخانه، وزیر آموزش و پرورش باید بگوید کجای من قوی است وکجای من ضعیف است.
این سخن باهنر با خنده شدید نمایندگان روبرو شد.
باهنر ادامه داد نمایندگان مجلس در این طرح مثلا باید بگویند جناب وزیر شاخص های آموزشی ظرف دو سال گذشته این مقدار افت یا رشد داشته است. اینکه شما بگویید ضعیف هستید، او بگوید پس کجای من قوی است.
نایب رئیس مجلس تصریح کرد در طرح استیضاح باید روشن کنید که مقصود شما از این سئوال ها چیست؟ ما هیچ تفاوتی در اعلام وصول طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش نداریم.
امروز موارد کلی اصلاح شود حتی سه بند نیز برای انجام استیضاح کفایت می کند.
اسماعیل گرامی مقدم نماینده بجنورد از دیگر تذکر دهندگان بود.
وی گفت: استیضاح مرحله ای بالاتر از سئوال از یک وزیر است. ما در مورد کمبودها و وضعیت آموزشی سئوال را مطرح کرده ایم وزیر در هنگام پاسخ اثبات خواهد کرد که وضعیت آموزشی بهتر است.
این نماینده مجلس که امضاء کنندگان طرح استیضاح فرشیدی است تصریح کرد این کلی وجزیی را شما خودتان در آورده اید بگذارید نمایندگان کار خودشان را انجام دهند.
باهنر در پاسخ به تذکر این نماینده مجلس نیز گفت: موضوع باید روشن باشد. آیا دربخش آموزشی، فرهنگی، پرورشی، وزیر آموزش و پرورش ضعیف عمل کرده است تا وزیر بتواند مستندات خود را آماده و پاسخ دهد.
در ادامه کاظم جلالی نماینده شاهرود نیز در تذکری گفت: امیدوارم همه خدا را در نظر داشته و در پیشگاه عدل الهی پاسخگو باشیم.
وی افزود: آیا موارد استیضاح محمد رضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی صریحتر از موارد استیضاح وزیر آموزش و پرورش است.
این نماینده مجلس تاکید کرد چرا استیضاح این وزیر صریحا اعلام وصول شد. شما می گویید قصد ندارم مقاومت کنم، امیدوارم در کلام خود با نهایت صداقت عمل کنید.
جلالی افزود: آنچه امروز دیده می شود مقاومت هیات رئیسه است وزیر آموزش و پرورش در زمان رای اعتماد برنامه هایی را به مجلس ارایه کرد.
وی یادآور شد: در طرح استیضاح آمده که چقدر این وزیر در اجرای برنامه خود موفق بوده است.
باهنر نیز پاسخ گفت: 10 مورد استیضاح روشن است شما بگویید این 10 مورد سئوال طرح استیضاح است.
رضا طلایی نیک نماینده بهار وکبودرآهنگ نیز در تذکری گفت: نمی دانم این چندگانگی در برخورد با استیضاح چه پاسخی دارد، چند بار این طرح اصلاح شده است.
وی افزود: این طرح استیضاح را با متن استیضاح احمد خرم وزیر پیشین راه وترابری، مرتضی حاجی وزیر پیشین وزیر آموزش و پرورش، محمد رضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی مقایسه کنید.
وی ادامه داد آیا موارد استیضاح وزیر جهاد کشاورزی واقعا درحد وظایف این وزیر بود. عدم توسعه کارآفرینی، ضعف صنایع تبدیلی، آیا از وظایف وی بود.
این نماینده مجلس تاکید کرد این رفتار هیات رئیسه باعث شده که شان مجلس با شان دولت تغییر یابد و تفکیک قوا دچار مشکل شود.