به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست «یک میراث فرهنگی در خطر؛ سایتهای ایران در فهرست جهانی یونسکو» در پاسخ به تهدید حمله رئیس جمهور آمریکا به میراث فرهنگی ایران، به ابتکار رایزنی فرهنگی کشورمان در ایتالیا و با مشارکت انجمن بینالمللی مطالعات مدیترانه و شرق؛ در کتابخانه "وَلّیچِلیانا" شهر رم برگزار شد.
در این نشست با حضور حمید بیات سفیر ایران در ایتالیا، اکبر قولی رایزن فرهنگی؛ طاها هاشمی سفیر ایران در واتیکان آدریانو رُوسّیمدیر انجمن بینالمللی مطالعات مدیترانه و شرق؛ و پروفسور پیِر فرانچسکو کالییِری استاد دانشگاه بلونیا، برگزار شد.
در این نشست، رُوسّی؛ مدیر انجمن بینالمللی مطالعات مدیترانه و شرق، با نمایش تصاویری از واکنش جوامع دانشگاهی و فرهنگی در سراسر جهان نسبت به تهدید حمله رئیس جمهور امریکا به میراث فرهنگی ایران گفت: اظهارات ترامپ خشم ایران شناسان سراسر دنیا را برانگیخت و استولپر؛ ایرانشناس برجسته امریکایی، بیانیهای را در محکومیت اظهارات ترامپ منتشر کرد که در مدت ۴۸ ساعت اعضا جامعه بینالمللی ایران شناس، آن را امضا و انجمن ایران شناسان اروپا نیز با صدور بیانیه جداگانهای در سایت خود، اظهارات ترامپ را محکوم و سخنان ترامپ را به عملکرد داعش تشبیه کردد و ما ایران شناسان ایتالیایی نیز، با همکاری رایزنی فرهنگی سفارت ایران در ایتالیا، این نشست را برای محکوم کردن این تهدید برگزار کردیم. ما که هنوز خسارتهای میراث بشری در جنگ ایران و عراق؛ و حمله طالبان به مجسمه بودا را فراموش نکرده ایم؛ چگونه میتوانیم اجازه دهیم؛ خسارات و ویرانی بیشتری به میراث بشری وارد شود.
ارتقا درک متقابل، با هدف تحکیم صلح و دوستی میان ایران و ایتالیا
در ادامه، حمید بیات؛ سفیر ایران در رم گفت: برخورداری دو کشور ایران و ایتالیا از فرهنگ و تمدنی غنی؛ قدمت مناسبات فرهنگی؛ و میراث و ریشههای تاریخی مشترک؛ موجب شده؛ در بسیاری موارد دیپلماسی فرهنگی راهگشای دیگر مناسبات ایران و ایتالیا باشد؛ تا آن جا که، مقامات عالی رتبه دو کشور در سفرهای متقابل بر روابط فرهنگی تاکید فراوان داشته؛ مناسبات را فرهنگ محور ارزیابی کرده؛ و ارتقا درک متقابل، با هدف تحکیم صلح و دوستی میان دو ملت و دولت را، همواره مد نظر قرار داده اند.
بیات، سپس با ارائه آمارها در خصوص میراث ایران در فهرست جهانی یونسکو، و یادآوری همکاری ایران با انجمن بینالمللی مطالعات مدیترانه و شرق در کاوش و مرمت برخی از آنها افزود: برگزاری چنین نشستی، گواه دیگری از جایگاه والای فرهنگ و تمدن دو کشور، به عنوان میراث مشترک بشری است. مکانها و آثار فرهنگی و تمدنی شاید از لحاظ تاریخی و جغرافیایی متعلق به یک قوم یا ملت باشند، اما از لحاظ نقشی که در بازشناسی هویت بشری و انباشت لایههای تاریخی معرفت دارند؛ متعلق به همگان و فارغ از جغرافیا و مکان هستند بنابراین شایسته است؛ از مفهوم میراث مشترک بشری برای توصیف این دستاوردهای بشری بهره ببریم. احترام به آثار فرهنگی و تمدنی، در واقع رعایت حرمت انسانی، و کرامت ذاتی انسانی است و نقطه مقابل آن؛ یعنی حمله به اموال و میراث فرهنگی، حمله به انسانیت؛ حمله به روح بشریت؛ و حمله به تاریخ است.
وی همچنین، با اشاره به کنوانسیونهای بینالمللی در خصوص حفاظت از میراث فرهنگی و تأکید بر ضرورت التزام بینالمللی به آنها گفت: امروز، نه تنها از سوی برخی گروهها و جریانهای افراطگرا آثار و ارزشهای فرهنگی و تمدنی در معرض تهدید و خطر قرار دارد؛ بلکه اخیراً شاهد اقدامات و اظهارات رئیس جمهور آمریکا بودیم؛ که مردم و فرهنگ و تمدن ایرانی را مورد تهدید قرار داد. تهدید رئیس جمهور امریکا برای نابودی مراکز فرهنگی و تمدنی ایران، مصداق بارز تروریسم فرهنگی بینالمللی است؛ و ادامه قانون شکنی آمریکا برای شکستن مقاومت مردم ایران است؛ که از یک سو، با تروریسم اقتصادی، با صراحت منابع تأمین غذا و داروی مردم مقاوم ایران را مورد هدف قرار داده است؛ و از سوی دیگر، به تهدیدات نظامی و فرهنگی مبادرت میکند. امریکا علیرغم ادعای خود بارها نشان داده؛ که اعتقادی به مذاکره و پایبندی به تعهدات قبلی و فعلی ندارد؛ و دشمنی با فرهنگ؛ و حتی خصومت با یک ملت نیست؛ بلکه مخاصمه و مبارزه با ارزشهای مشترک فرهنگی، و دستاوردهای تمدنی ملل مختلف جهان است.
سفیر ایران گفت میراث فرهنگی نقش به سزایی در تقویت عناصر معنوی و مادی تحقق صلح و توسعه پایدار دارد. آثار تاریخی میراث گذشتگان و امانت آیندگان است. ایران به عنوان وارث یکی از تمدنهای کهن، همواره منادی تعامل و همکاری فرهنگها و گفت و گوها بوده؛ تا نسلهای آینده از بالندگی و پویایی و تعامل فرهنگی برخوردار باشند و نسل کنونی از بلای افراط و خشونت رها شود.
۸ محوطه تاریخی ایران با همکاری ایتالیا کاوش مرمت معرفی و به ثبت رسیده است
پروفسور کالییِری استاد دانشگاه بولونیا که در تخت جمشید نیز به عنوان استاد باستان شناسی با تیم ایرانی همکاری میکند در این نشست گفت: صحبتهای ترامپ در خصوص حمله به مراکز فرهنگی ایران، در جامعه بینالمللی ایران شناسان؛ به خصوص ایرانشناسان آمریکایی؛ که در زمره برترین ایرانشناسان دنیا هستند؛ نگرانی عمیقی ایجاد کرد.
وی افزود: ایران بین کشورهای جهان رتبه نهم و در آسیا رتبه سوم برخورداری از میراث فرهنگی بشری را دارد و سرمایهگذاری زیادی در خصوص حفظ معرفی و ثبت میراث خود در فهرست میراث فرهنگی بشری کرده است. از ۲۴ سایت ثبت شده در این فهرست؛ ۸ سایت با همکاری ایتالیا کاوش؛ مرمت؛ معرفی و به ثبت رسیده؛ که مهمترین آنها نیز بوده اند و این باعث افتخار کشور ایتالیا و ایران شناسان آن است تحریمها تأثیر زیادی بر روند امور در عملیات شناسایی؛ حفاری؛ و مرمت آثار باستانی ایران داشته و برای ما نیز مشکلات عدیدهای ایجاد کرد ترامپ از ویرانی میراثی سخن میگوید که ذرهای آن را نمیشناسد؛ زیرا اگر میشناخت؛ به خود اجازه این اظهارات را نمیداد. فعالیتهای ایرانشناسان ایتالیایی در ایران، همیشه نزد ایرانیان و مسؤلین میراث فرهنگی ایران ارج یافته و برای آن احترام خاصی قائل هستند بسیار مفتخر هستیم که توانستهایم؛ اطمینان و احترام ایرانیان را جلب کنیم.
این نشست با حضور خبرنگاران؛ از جمله خبرنگار صدا و سیمای ایران در شهر رم؛ خبرنگار خبرگزاری رسمی ایتالیا "آنسا"؛ روزنامه رِپوبلیکا و پوشش تصویری بخش خبر بیست و چهارساعته تلویزیون سراسری ایتالیا RAI 24، برگزار شد.