به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم رونمایی از دو کتاب «اینجا نیروی جاذبه کمتر است» و «لبه؛ آنتولوژی ترجمه شعر امروز انگلیسی زبان» اثر رُزا جمالی عصر دیروز یکشنبه ۱۳ بهمن با حضور مهرنوش قربانعلی و رزا جمالی در مدرسه فرهنگی هنری دارالفنون برگزار شد.
«اینجا نیروی جاذبه کمتر است» شامل گزیده اشعار شاعر نامبرده همراه با چند اثر تازه و «لبه» نیز گزیدهای از شعرهای شاعرانی چون سیلویا پلات، تدهیوز، ویلیام باتلر ییتس، جوزف برادسکی، آلن گینزبرگ، راجر مگاف، آدرین ریچ، اما لازاروس، هنری ودزورث لانگ فلو و سولماز شریف است. این دو کتاب بهتازگی توسط انتشارات مهر و دل روانه کتابفروشیها شدهاند.
در ابتدای برنامه مذکور، مهرنوش قربانعلی، منتقد و کارشناس نشست با اشاره به جنبههایی از تخیل و خیال در شعر جمالی، شعر او را دارای تخیلی سیال دانست و پس از بیان ویژگیهای شعر او به نقد و بررسی شعر بلند «برای ادامه این ماجرای پلیسی قهوهای دم کردهام» پرداخت.
قربانعلی این شعر را بهشکل روایت یکداستان و نمایشنامه نزدیک دانست و گفت: اینشعر، از شمای کلی یک ژانر میگریزد. در این شعر عنصر معمایی و تعلیق نقش عمدهای دارد و خواننده میل دنبال کردن اثر تا آخرین فرازهای آن را از دست نمیدهد. بخشبندیِ شعر «برای ادامه این ماجرای پلیسی قهوهای دم کردهام» به صحنههای مختلف، وزنِ کنشی نمایش را به دوش شخصیتهای مختلف انداخته است و آن را میانِ شخصیتها پخش کرده است.
وی افزود: خیالورزی شاعر اینشعرها، انتزاعی است و درونمایهای غنایی دارد. شعر او از یکمعماری هندسی و تنظیمشده برخوردار است و واگویههای درونیاش بهنوعی چندصدایی در شعر میانجامد؛ به گونهای که در هیأت صداهای مختلف این شعر بلند شکل گرفته است.
این پژوهشگر همچنین مؤلفه چند صدایی را یکی از ویژگیهای آثار جمالی خواند و گفت: مؤلف ایناشعار به گونهای اثر خود را پیش میبرد که شخصیتهای شعر هر کدام راوی شعر باشند و این سرکوب نکردن صداهاست که ارتباط مستقیمی را برای خواننده به ارمغان میآورد.
در ادامه، جمالی نیز اشعاری از شاعران جهان و آثار خود را برای حاضران قرائت کرد.
وی همچنین به روایت زندگی ادبی و آثار منتشر شدهاش از سال ۱۳۷۴ تا امروز پرداخت و از گردآوری و انتشار قریبالوقوع مجموعه مقالاتش خبر داد.
رزا جمالی متولد ۱۳۵۶ در تبریز، دانشآموخته کارشناسی ادبیات نمایشی از دانشگاه هنر و کارشناسی ارشد ادبیات انگلیسی از دانشگاه تهران است. از او تاکنون پنج مجموعهشعر، یکنمایشنامه، تعداد بسیاری مقاله و ترجمه منتشر شده است. مقالات او در نشریاتی مانند جهان کتاب، آدینه، کارنامه، عصرپنجشنبه، بیدار، بررسی کتاب، معیار، دنیای سخن و… منتشر شدهاند.