خبرگزاری مهر، گروه سیاست؛ چهارمین روز تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شده است که داوطلبان انتخابات و احزاب سیاسی از هر فرصت برای ارائه برنامههای خود و جریان متبوعشان به مردم استفاده میکنند؛ با توجه به فهرستهایی هم که توسط جریانهای سیاسی منتشر شده فضای رقابتی در عرصه انتخابات شکل گرفته است.
علاوه بر احزاب و نامزدهای انتخابات، برخی از شخصیتهای سیاسی و نمایندگان مجلس نیز ضمن دعوت از مردم جهت حضور پرشور در انتخابات، هم بر بیطرفی مسئولان اجرایی در برگزاری انتخابات تاکید و هم انتظارات و مطالبات خود از کاندیداهای انتخابات مجلس را بیان کردهاند.
از آنجا که فقط ۵ روز تا آوردگاه ۲ اسفند ماه باقی مانده است برآن شدیم مهمترین اخبار انتخابات را در روز جاری مرور کنیم.
دولت از هیچ لیستی حمایت نمیکند
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور عصر امروز در نشست خبری که در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد در پاسخ به سوالی در مورد برگزاری انتخابات مجلس و تلاش ضد انقلاب برای القا عدم وجود انتخابات سالم در کشور، با توجه به اینکه خود روحانی بارها در انتخابات مختلف پیروز شده است، گفت: خوشبختانه فضا نسبت به گذشته تغییر کرده و شور و نشاط نسبی در کشور وجود دارد و امیدواریم این شور و نشاط بیشتر شده و انتخابات به بهترین شکل انجام شود.
وی با بیان اینکه برگزاری انتخابات پر شور به نفع همه است، افزود: آمریکا از انتخابات حداقلی خوشحال میشود. من از ابتدا نگران بودم که رقابت کاملی در انتخابات صورت نگیرد و حضور مردم کم باشد. من گزارشی از وزارت کشور خواستم که بر اساس آن، در ۷۰ حوزه رقابت کامل نبود از این رو تلاش کردم که این موضوع حل شود.
رئیس جمهور اظهار داشت: امروز ظهر از وزارت کشور سوال کردم و آخرین گزارش آنها این بود که ۴۴ حوزه رقابتی نیست. این خوشحال کننده است که این رقم کاهش یافته است.
روحانی اضافه کرد: در آن حوزههایی هم که وزارت کشور گفته رقابت نیست، باید مردم شرکت کنند. شاید از حزب آنها کسی نباشد ولی مردم میتوانند از بین کاندیداهای موجود اصلحتر را انتخاب کند.
وی در مورد شایعات حمایت دولت از لیستی تحت عنوان «یاران روحانی»، تصریح کرد: دولت لیستی نداده است و از کسی حمایت نمیکند. امیدواریم با مجلس جدید و روحیه خوب مواجه شویم. (مشروح نشست خبری رئیس جمهور را اینجا بخوانید)
توقف انتخابات الکترونیک در ایستگاه دولت
خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت: موضوع برگزاری انتخابات الکترونیکی سابقهای قریب به ۲۰ سال دارد. به موجب قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب سال ۱۳۷۸، برگزاری انتخابات الکترونیک در تبصرههای از ماده ۹ این قانون مورد اشاره قرار گرفته است. زمانی که در «تبصره ۶» ماده ۹ این قانون اصلاحی خرداد ماه سال ۱۳۹۵ آمده است: «وزارت کشور موظف است ظرف مدت شش ماه از زمان تصویب این قانون، نسبت به نوینسازی شیوههای اخذ رأی و شمارش آرا، بهمنظور دقت، سلامت و نظارت بهتر در اخذ، شمارش و اعلام نتایج و همینطور استانداردسازی صندوقهای اخذ رأی در حدود اعتبارات مصوب و پس از تأیید شورای نگهبان اقدام نماید».
روحانی در روز دوشنبه ۷ بهمن ماه در همایش سراسری استانداران و فرمانداران تاکید میکند که صندوق آرا به شکلی کنونی را نمیپسندد و میگوید: «به وزیر کشور در هر دورهای تاکید کردیم و ایشان نیز این موضوع را دنبال کردند اما نشد. این انتخابات را الکترونیکی کنید. افغانستان هم این کار را کرد. مردم رأی را روی کاغذ مینویسند، توی صندوق میاندازند، فردی آن رأی را میخواند و فرد دیگری آن را علامت میزند و البته معلوم نیست این فرد چه میخواند و آن یکی کجا را علامت میزند، هم اینکه علامت زدند در پایان، نوبت به تجمیع آرا میشود که چه بساطی پیش میآید که باید همه آنجا مراقب باشیم».
موضوع برگزاری انتخابات و اخذ رأی الکترونیک را در سه ایستگاه مجلس، دولت و شورای نگهبان بررسی کردیم و آنچه به دست آمد این بود که انگشت اشاره مجلس شورای اسلامی در دستیابی به برگزاری انتخابات الکترونیک به سمت وزارت کشور و فراهم نمودن زیرساختهای لازم برای این امر است.
از سوی دیگر بنا بر اظهارات وزیر کشور و رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک وزارت کشور نیز زیر ساختهای برگزاری انتخابات تماماً الکترونیک در وزارت کشور فراهم نشده است و شجاعان اختصاصاً گفته است که با شورای نگهبان در این زمینه جلساتی داشتند و عدم تحقق این اقدام توقف وزارت کشور در مباحث فنی و تخصصی بوده است. همان طور که مشخص است زیر ساختها هنوز در دولت تأمین نشده علی رغم اینکه شورای نگهبان بارها گفته است که از انتخابات الکترونیک استقبال میکند.
نهایتاً نکته قابل توجه این است که الکترونیکی شدن انتخابات علی الخصوص در قسمت اخذ رأی الکترونیک در ایستگاه «دولت» توقف داشته است و آنچه از گفتهها مشخص میشود این است که دولت و وزارت کشور به عنوان مجریان برگزاری انتخابات تا کنون توانایی برگزاری انتخابات به این شیوه را نداشته اند. (گزارش مهر را اینجا مطالعه کنید)
حمایت حزب موتلفه از فهرست ائتلاف نیروهای انقلاب
اسدالله بادامچیان در پایان نشست دبیران حزب با اشاره به حضور و نقش حزب مؤتلفه اسلامی در فرایند شکل گیری شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی گفت: براساس مصوبه شورای مرکزی، حزب مؤتلفه اسلامی از فهرست ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی حمایت میکند.
وی تاکید کرد:: فهرست در تهران ۳۰ نفر را میخواهد و در کلان شهرها نیز بین ۵ تا ۶ نفر و در حوزههای تک نفره، یک نفر را طلب میکند. هرکس از فهرست ائتلاف جا بماند به هرحال گله مند میشود؛ اما این گله نباید به وحدت و همگرایی اصولگرایان آسیب بزند و ما باید به این مهم فکر کنیم که رقابت بین نیروهای انقلاب منجر به نتیجهای نشود که دشمنان انقلاب را شاد کند.
امیر جهانشاهی: با حضور در انتخابات نشان میدهیم سرباز ولایت هستیم
امیر سرتیپ علی جهانشاهی معاون هماهنگ کننده نیروی زمینی ارتش امروز (یکشنبه) در دوازدهمین جشنواره جوان سرباز این نیرو که در ستاد فرماندهی نزاجا برگزار شد، مردم با حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن پاسخ محکمی به استکبار دادند و انشاالله همه ما با حضور در انتخابات بار دیگر نشان میدهیم که سرباز ولایت هستیم.
وی تاکید کرد: اگر ما خواهان استقلال و امنیت کشور هستیم باید در انتخابات شرکت کنیم زیرا شرکت در انتخابات تأثیر بسزایی در تحقق آرمانهای انقلاب دارد.
گرایش سیاسی اشخاص در بررسی صلاحیتها تأثیری نداشته است
هادی طحان نظیف عضو حقوقدان شورای نگهبان در گفتگو با رادیو جوان درباره معیارهای احراز صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس گفت: معیارهای شورای نگهبان در همه ادوار چیزی غیر از قانون نبوده و نیست.
وی تاکید کرد: داوطلبان نمایندگی مجلس شرایطی را باید داشته باشند و البته موانعی را نباید داشته باشند که همه این موارد در ماده ۲۸، ۲۹ و ۳۰ قانون انتخابات مجلس آمده است که شورای نگهبان هم بر اساس همین کف شرایط قانونی که در قانون انتخابات آمده، همیشه به بررسی شرایط داوطلبان نمایندگی مجلس پرداخته است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه ما در قانون جناحبندی و سهمیهبندی حزبی نداریم، تصریح کرد: طبعاً شورای نگهبان هم نباید به این موضوع (داشتن نگاه جناحی) ورود کند که بنده هم به عنوان جوانترین عضو شورای نگهبان شهادت میدهم که واقعاً ملاک این نهاد در بررسی صلاحیتها قانون بوده و گرایش سیاسی اشخاص در بررسی صلاحیتها ملاک نبوده و تأثیری نداشته است.
حزب اصلاح طلب «ندا» فهرست جداگانه ارائه نمیدهد
حزب اصلاحطلب ندای ایرانیان که پیش از این قرار بود لیست مستقلی از احزاب اصلاحطلب در تهران بدهد، اعلام کرد که برنامهای برای لیست دادن در تهران ندارد.
سید شهاب الدین طباطبایی سخنگوی ندای ایرانیان با اعلام این خبر، گفت: لیست جدید انتخاباتی اصلاح طلب مشکلی را از مردم و جریان اصلاح طلب حل نمیکند و تنها لیستی به لیستیهای قبلی اضافه میشود و مردمی که قصد رأی دادن دارند را هم سردرگم میکند.
عزم کردهایم بادولت جدی باشیم / شورای نگهبان برمجلس نظارت دائمی کند
حجتالاسلام «سیدرضا تقوی» نامزد لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: شورای ائتلاف عزم دارد که برای نظارت بر دولت رودربایستی نداشته باشد و از ابزارهای نظارتی در حد اعلا استفاده کند و در نظارت جدی خواهد بود و بر اساس سیاست «نقد منصفانه از دولت و دفاع واقع بینانه» عمل خواهد کرد که این کار نوعی کمک دولت است.
وی همچنین با بیان اینکه شورای نگهبان باید بر رفتار نمایندگان نظارت داشته باشد، میگوید: نظارت استصوابی فقط برای تائید یا رد صلاحیتها در انتخابات نیست. نظارت استصوابی از زمانی که فرد نامزد انتخابات مجلس میشود تا پایان دوره نمایندگی فرد باید ادامه داشته باشد نه اینکه صبر کنند مجلس تمام شود و سپس صلاحیت افراد را بررسی کنند. (متن کامل این گفتگو را اینجا بخوانید)
روحانی برای توجیه ناکارآمدی دولت، مشارکت مردم را قربانی نکند
سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به کنفرانس مطبوعاتی رئیس جمهور در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: کنفرانس مطبوعاتی در آستانه انتخابات مجلس شائبه انتخاباتی دارد و رئیس جمهور باید طبق قانون اساسی اصل بی طرفی را در جریان انتخابات رعایت کند.
وی با بیان اینکه دولت مجری انتخابات است و باید اصل بی طرفی را در جریان انتخابات رعایت کند، افزود: رئیس جمهور نباید در کنفرانس مطبوعاتی به صورت علنی از حزب یا جناح خاصی دفاع کند.
عضو هیئت رئیسه مجلس اظهار داشت: علاوه بر این در جریان کنفرانس مطبوعاتی نباید از سوی رئیس جمهور و رسانههای هم سوی آنها نسبت به انتخابات مجلس فضای یأس و دلسردی شکل بگیرد.
قاضی زاده هاشمی تاکید کرد: رئیس جمهور برای توجیه ناکارآمدیهای دولت و انفعال اصلاح طلبان مجلس در برابر این ناکارآمدی، حضور و مشارکت مردم را قربانی حرفهای حاشیه ساز همچون انتخابات فرمایشی نکند.
وی گفت: بهتر است رئیس جمهور امروز در قبال عملکرد ضعیف حامیان خود در مجلس و اصلاح طلبان پاسخگو باشد.
مرکز پژوهشها مجلس از هیچ فهرست انتخاباتی حمایت نمیکند
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، امروز با صدور بیانیه ای درخصوص انتشار فهرست کاندیداهای مورد حمایت کارشناسان این مرکز، آورده است: در پاسخ به گمانهزنیها و سوالات دریافتی از رسانهها ضمن بیان نکات زیر اعلام میدارد مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در انتخابات پیشرو از هیچ فهرست انتخاباتی یا فردی حمایت نمیکند.
مردم ایران نیازی به املای دموکراسی آمریکایی ندارند
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در توئیتی در صفحه شخصی خود در واکنش به اظهارات «برایان هوک» مسئول میز ایران در وزارت امورخارجه آمریکا، نوشت: بالاترین نرخ مشارکت در انتخابات مجلس نمایندگان آمریکا ۵۰.۴٪ و مربوط به سال ۱۹۱۴ بوده! مردم ایران نیازی به املای دموکراسی آمریکایی ندارند.
سازوکار نظارتی قوی در مجلس وجود ندارد / لزوم اصلاح قوانین در حوزه زنان
زهره الهیان در نشست خبری بانوان شورای ائتلاف نیروهای انقلاب که ظهر امروز (یکشنبه) برگزار شد با اشاره به سوابق شغلی و تحصیلی خود، گفت: ما به دنبال ایجاد شبکه ای از متخصصان در کنار مجلس هستیم تا بتوانیم به صورت تخصصی مسائل مختلف را مورد بررسی قرار دهیم.
وی ضعف نظارت را یکی از کاستیهای مجلس فعلی دانست و اظهار داشت: رد صلاحیت ۹۰ نماینده مجلس توسط شورای نگهبان نشان میدهد که سازوکار نظارت مجلس بر نمایندگان درست و اصولی نیست.
عضو فهرست انتخاباتی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، شفافیت هزینههای انتخاباتی را یکی دیگر از مسائل مهم دانست و گفت: ورود پولهای کثیف به انتخابات موجب شده نمایندگان بعد از ورود به مجلس خود را وامدار ثروت مندان بدانند.
الهیان با تاکید بر اینکه باید به سمت ایجاد شغل برای جوانان برویم، افزود: نگرانی اصلی مردم اشتغال و گرانی است، بنابراین کار اصلی مجلس آینده باید حل مشکلات مردم در این حوزهها باشد.
وی اهدای وام به جوانان و توجه به شرکتهای دانش بنیان را از جمله برنامههای مهم در مجلس یازدهم خواند و در عین حال، گفت: آقای روحانی با نماد کلید به عرصه آمدند اما کلید آقای روحانی قفل مسکن مهر را در ۶ سال وزارت آقای آخوندی باز نکرد، مسکن ملی هم هیچ گاه اجرایی نشد.
کاندیدای انتخابات مجلس تاکید کرد: حل مشکل مَسکن راهکار دارد اما باید دید چه مافیایی پشت این گرانیهای مسکن است، در تهران بیش از ۴۵۰ هزار مسکن خالی از سکنه داریم که باید با وضع مالیات بر این خانهها تنفس مالیاتی به افراد کم درآمد دهیم.
احیای پزشک خانواده باید اولویت مجلس یازدهم باشد
سوده نجفی در بخشی دیگر این نشست خبری با اشاره به برنامههای خود برای ورود به مجلس، گفت: یکی از برنامههای من در صورت ورود به مجلس احیای طرح پزشک خانواده در کشور است که چندین سال مغفول مانده است.
وی افزود: در طرح پزشک خانواده مدل درمان سرانهای است بدین معنا که هرچه هزینه سلامت و درمان یک فرد کاهش یابد پزشکی که مسئول سلامت آن فرد است منفعت بیشتری میبرد.
عضو فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفت: طرح پزشک خانواده از سال ۷۲ به تصویب رسیده ولی به دلیل تعارض منافعی که وجود داشته از سوی مجلس و دولتها مغفول مانده است.
نگاه مسکّنی به اقتصاد باید اصلاح شود / قوانین مخرب را اصلاح کنیم
سمیه رفیعی عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نیز در این نشست خبری، گفت: متأسفانه نبود سیاستهای درست مثلاً در حوزه محیط زیست موجب خشک شدن دریاچه ارومیه شده است؛ میخواهیم قوانین مخرب را اصلاح کنیم.
وی با بیان اینکه عمده تصمیمگیریهای ما در حوزه اقتصادی مسکّنی بوده است، اظهار داشت: نگاه ما به مسئله اقتصاد مردم مسکّنی و موقتی بوده که این رویه باید اصلاح شود.
عضو فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب افزود: میخواهم به مجلس بیایم تا برخی قوانین را به نفع مردم لغو و با اصلاح برخی از قوانین مشکلات را حل و فصل کنم.
رفیعی یکی از ضعفهای جدی در حوزه قانونگذاری در کشور را رها کردن قوانین بدون نظارت پس از تصویب دانست و گفت: معتقدم قوانین باید ضمانت اجرایی داشته باشد. قوانین متعدد دست و پای مردم را میبندد.
وی با اشاره به وضع معیشت مردم، تاکید کرد: مردم از اوضاع کسب و کار و معیشتشان ناراضی هستند و این ناراحتکننده است.
کاندیدای انتخابات مجلس خاطرنشان کرد: باید یک سری قوانین اصلاح و برخی نیز به نفع مردم برداشته شود، من برای آنها طرح دارم و براساس شعار نیز کاندیدای انتخابات مجلس نشدم.
نیازمند اصلاح قوانین در حوزه زنان و خانواده هستیم
فاطمه قاسم پور عضو فهرست ائتلاف نیروهای انقلاب نیز در این نشست خبری، اظهار داشت: من دغدغه مند جامعه و بویژه مسائل بانوان هستم، ما در حوزه زنان و خانواده نیازمند یک بازنگری و اصلاح قوانین هستیم، ما نیازمند یک شناخت دقیق نسبت به مسائل حوزه بانوان هستیم.
وی افزود: قانون گذاری و سیاست گذاری در حوزه زنان باید بر اساس شناخت دقیق و به صورت مشارکتی باشد.
عضو فهرست ائتلاف نیروهای انقلاب، حل مشکلات اجتماعی را زمینه ساز حل مشکلات اقتصادی دانست و گفت: نهضت اجتماعی میتواند حل مسئله اقتصادی و اجتماعی را به همراه داشته باشد.
قاسم پور، خانواده محوری را یکی از سیاستهای اصلی شورای ائتلاف دانست و افزود: امروز با سه ونیم میلیون زن سرپرست خانوار رو برو هستیم در حالی که براساس برنامه توسعه ۲۵ درصد باید کاهش پیدا میکرد.
وی افزود: دولت و مجلس براساس نگرش خود به برخی مسائل خانواده میپردازند و برخی را از اولویت میاندازند.
کاندیدای انتخابات مجلس با بیان اینکه باید در حوزه زنان و خانواده قانونگذاری و سیاستگذاری به صورت مشارکتی صورت گیرد، اظهار داشت: در هر قانونگذاری وقتی به ذینفعان آن قانون نگاه نداشته باشیم و آنان را مشارکت ندهیم به ارائه راهبرد دقیق منجر نمیشود.
قاسم پور ضمن انتقاد از سیاست افزایش قیمت بنزین و ارائه کمکمعیشت به خانوادهها، اظهار داشت: یکی از ایرادات جدی به این سیاست این است که سیاست کلی خانواده و جمعیت را مورد توجه قرار نداده، به طوری که یارانه کمکمعیشت نهایتاً برای سه فرزند خانواده است که در مجلس انشاءالله پیگیر اصلاح آن خواهیم بود.
وی گفت: قانون رفع موانع ازدواج را دنبال خواهیم کرد که حذف ضامن برای وام ازدواج از جمله آن است.
عاطفه خادمی عضو فهرست ائتلاف نیروهای انقلاب در ادامه این نشست خبری، گفت: مجلس یازدهم میتواند مبنای تحول باشد زیرا نخستین انتخابات بعد از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است و از سوی دیگر ما با مکتب سلیمانی میتوانیم تحولاتی را ایجاد کنیم.
وی تاکید کرد: ما در مجلس آینده تمام سیاستهای اقتصادی خود را معطوف به اقتصاد مقاومتی میکنیم.
«ابراهیم انصاریان» به نفع شورای ائتلاف انصراف داد
ابراهیم انصاریان فعال سیاسی اصولگرا و نامزد انتخابات مجلس که نام او در فهرست نهایی شورای ائتلاف از حوزه تهران قرار نگرفت در پیامی به نفع ائتلاف از عرصه رقابت انتخابات کناره گیری کرد.
در پیام او آمده است: با توجه به نزدیکی روز رای گیری ضمن تشکر از آحاد مردم تهران و شخصیتها و احزاب و گروهها که به اینجانب در معرفی به شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی لطف داشتنند و نیز ضمن تشکر از شورای مذکور موفقیت آنان را خواستارم و جهت وحدت نیروهای انقلابی و یکپارچگی و انسجام بین نیروها از کاندیداتوری یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی انصراف میدهم.