به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آئین اختتامیه هفتمین جشنواره ملی رسانههای دیجیتال رضوی از مجموعه برنامههای هفدهمین جشنواره بین المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) روز شنبه با حضور جمالی پور استاندار قزوین، سبحانی نیا رئیس حوزه علمیه قزوین، صدر مشاور معاون هنری وزیر ارشاد، برازش مدیرعامل بنیاد بین المللی امام رضا (ع) محمدرضا بهمنی رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال کشور، فیاضی قائم مقام بنیاد امام رضا (ع)، اسماعیلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین، درافشانی رئیس سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری قزوین و جمعی از هنرمندان در سالن اجتماعات اداره تبلیغات اسلامی قزوین برگزار شد.
محمدرضا بهمنی در این مراسم گفت: همچنان که تحولات فضای مجازی و حوزه دیجیتال در بخشهای مختلف فرهنگ، اقتصاد و سیاست اثر گذاشته و تحولاتی را ایجاد کرده است، رسانه نیز همواره از موضوعات مهم در حوزه فرهنگ و هنر بوده و تحت تأثیر این تحولات قرار گرفته که از آن جمله میتوان به تغییر نقش مخاطب در حوزه رسانه اشاره کرد. وی بیان کرد، روزگاری با ۵۰۰ نشریه سرو کار داشتیم اما امروز با هزاران رسانه فعال در فضای مجازی روبرو هستیم که هم دسترسی بیشتر شده و هم ابزارها متنوع شده و چالشهایی را داشته و هم فرصت و هم ظرفیت ایجاد کرده است. وی عنوان کرد، این تحولات از سویی چالشهایی برای اهالی رسانه و حاکمیت در پی داشته و از سوی دیگر فرصتها و ظرفیتهایی را ایجاد کرده است. بهمنی بیان کرد، از جمله این فرصتها فراهم کردن امکان فعالیت رسانهای برای عموم مردم است، از این رو مسئولان بنیاد بنیاد بینالملی امام رضا (ع) هوشمندی به خرج داده و رسانههای دیجیتال را هم در موضوعات جشنواره قرار دادهاند.
وی ابراز کرد: با عنایت به تحولات جاری و پیش رو از یک سو و افق پیشروی کشور بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب ایجاب مینماید تا نظام رسانهای در خور گام دوم انقلاب را تدارک دیده و به آن سمت حرکت کنیم.
این مقام مسئول بیان کرد: یکی از اقداماتی که باید انجام شود طراحی و شکلگیری تعریف رسانه تراز تمدنی است؛ رسانهای که کارکردش کمک به شکلگیری تمدن نوین آینده است و رسانهای که مناسبات انسانی و مردمی را توسعه دهد.
بهمنی در این مراسم با طرح بحث مختصری در خصوص ویژگیها و مختصات «رسانه تراز تمدنی» بیان کرد، تحولات جاری و آینده در حوزه فضای مجازی، به گونهای است که بسیاری از ساختارهای فعالی و نیز نقشهای عاملان حوزه فرهنگ، هنر و رسانه دستخوش تغییرات جدی خواهد شد و چنانچه برای این تحولات تدبیر نشود، کارکردهای حاکمیتی فعلی بیاثر خواهد شد. یکی از این تحولات، تحولات حوزهی رسانه است. اهمیت تدبیر برای رسانه در گام دوم انقلاب، به قدری است که به جرأت میتوان گفت موفقیت جمهوری اسلامی ایران در گام دوم انقلاب در گرو موفقیت رسانهای کشور است. البته متأسفانه جریان رسانهای کشور در دام جریان رسانههای بزرگ دنیاست. به عبارت دیگر، متأسفانه امروز، رسانهی ایرانی در زمین رسانهایِ غیرایرانی بازی میکند. و این واقعیت حتی برای رسانهی ملی هم مشهود است.
رئیس مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه افزود، راه برون رفت از این موضع انفعالی، انتقال نظام رسانهای کشور به نظام رسانهای تراز تمدنی است. وی گفت این تنها راه عبور از موضع انفعالی و ورود به موضع فعال در حوزه رسانه است.
بهمنی در تبیین رسانهی تراز تمدنی، گفت مفهوم مرکزی در این زمینه، «تمدن به مثابه مناسبات انسانی» است. و این مناسبات انسانی در حوزههای مختلف معنا پیدا میکند. به طوری که رسانه تراز تمدنی باید اعتلای مناسبات انسانی در سطوح سه گانه؛ مناسبات مردم – مردم، مناسبات مردم - حاکمیت و مناسبات حاکمیت – حاکمیت را در دستورکار قرار دهد. از این منظر بی شک قلمرو مسئولیت اجتماعی و دینی رسانهها تعریف جدیدی پیدا خواهد کرد. به عنوان مثال، در رویدادی مانند جشنواره رسانههای دیجیتال رضوی، رسانه تراز تمدنی، علاوه بر بعد مناسکی در تولیدات رضوی، باید در تولیدات رسانهای به انتقال مفاهیم رضوی به حوزه مناسبات مردم و حاکمیت نیز توجه شود که اتفاقاً از وجوه تمایز و ممتاز معارف رضوی است. یعنی در تولید محتوای رضوی، الگوی مواجه حضرت با حاکم و حاکمیت وقت بسیار میتواند مورد توجه رسانه تراز تمدنی قرار بگیرد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گسترش ارتباطات فرهنگی، در ادامه افزود برای تبیین بیشتر رسانهی تمدنی خوب است به برخی دوگانههای مفهومی در این زمینه اشاره کنیم. وی گفت، رسانهی تراز تمدنی، باید کارکردش را از «اطلاعرسانی» به «معرفتافزایی (ایجاد شناخت منجر به انتخاب درست در زندگی)» توسعه دهد.
عضو هیأت علمی مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی ادامه داد، رسانه تراز تمدنی، باید از «چهرهسازی» و تولید سلبریتی به مرتبه «الگوپردازی (برای تعالی رفتاری)» تحول پیدا کند. بنابراین، ویژگی دیگر رسانه تراز تمدنی حرکت از چهره سازی به الگو پردازی است. او گفت اکنون، ساخت و معرفی سلبریتی ها در فضای رسانه پررنگ است و متأسفانه رسانه ملی به کارخانه سلبریتی سازی و چهره سازی تبدیل شده البته این امر گاهی لازم است، ولی در رسانه تمدنی باید از کارکرد چهره سازی به الگوپردازی حرکت کنیم.
بهمنی سایر شاخصهای تحولی نظام رسانهای کشور را در این دوگانهها توصیف کرد:
- تغییر کارکرد «سرگرمی مخاطب» به کارکرد «تفکر مخاطب»؛
- عبور از «یاسآفرینی رسانهای» به «امید پراکنی رسانهای»؛
- توجه رسانه به «مسئلهپردازی (حل مسئله)» به جای «مسئلهسازی (چالشنمایی رسانهای»؛
- پرهیز از «ترویج فردگرایی» و «تقویت ترویج خانوادهمحوری»؛
- جایگزینی «محبتآفرینی اجتماعی» با «اختلافافکنی اجتماعی»؛
- جایگزینی «خیرخواهی اجتماعی» با «عیبجویی اجتماعی»
بهمنی در پایان این بخش از سخنان خود ضمن اشاره به این مطلب که اینها برخی از شاخصهایی هستند که به عنوان یک پیشدرآمد میتواند در این مبحث مورد توجه قرار گیرد و رویدادی مانند جشنواره تولیدات رسانهای رضوی و پرداختن به معارف اهل بیت علیهمالسلام، در واقع خط راهنمای حرکت از نظام رسانهای فعلی به رسانه تراز تمدنی است وی ابراز امیدواری کرد مراکز علمی و پژوهشی و مراکز سیاستگذاری رسانهای کشور، چنین ایدهای را در دستور کار قرار دهند.
رئیس مرکز رسانههای دیجیتال در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت: در این دوره از جشنواره تغییراتی ایجاد شده است که از آن جمله این بوده است که از قالب محوری به سمت محتوا محوری حرکت شده و امیدواریم به روح معنوی هنر هم توجه شود و تغییر دوم هم حضور و مشارکت رسانههای مجازی پرمخاطب بوده است که باید از آن عزیزان هم تشکر کرد. نتیجه این مشارکت این بوده است که در جشنواره هفتم، آثار رسیده به جشنواره از حدود ۲۰۰ اثر به بیش از ۳۵۰۰ اثر به دبیرخانه رسیده و داوری شد. که این وضعیت باید توسعه یابد. بهمنی در همین باره گفت: در فضای دیجیتالی «کاربر محوری» مهم است و فرصتی طلایی برای ترویج معارف اهل بیت و فرهنگ رضوی بخوبی مطرح شده که نیازمند هدف گذاری بلند مدت است.
وی اضافه کرد: وقتی در سالهای اخیر بیش از ۶۰ درصد مردم به گوشی هوشمند دسترسی دارند و امکان تولید محتوا وجود دارد لازم است یک هدف گذاری بلند مدت داشته باشیم تا مخاطب بیشتری را در جشنوارهها جذب کنیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال کشور اظهار داشت: اگر ۵۰ میلیون نفر زمینه از افراد دارای گوشی هوشمند زمینه حضور در جشنواره را داشته باشند و به ازای هر هزار نفر هم فقط یک نفر هم بتوانند کار تولید داشته و در جشنواره شرکت کنند باید هدف گذاری ما در جشنواره حداقل حضور ۵۰ هزار اثر باشد.