اینکه گاه گفته می شود منتقدان هنرمندان شکست خورده ای هستند تعریف غلطی است .

سمیرا اصلان پور - نویسنده، در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: نقد ادبی بررسی یک اثر ادبی و پیدا کردن تمام وجوه نقاط ضعف و قوت آن اثر است .

وی ادامه داد: یک اثر ادبی را می توان از دو جنبه بررسی کرد؛ جنبه اول ساختار، فرم و شکل آن اثر است که طی آن به استخوان بندی و عناصری که در ساختار داستان مثل زاویه دید، شخصیت پردازی و گره و... وجود دارد ، پرداخته می شود و در وهله بعد وارد نقد محتوا می شویم. مثلا می خواهیم به پیام اثر توجه کنیم که چه تاثیراتی می تواند بر خواننده بگذارد و یا چه دیدگاهی را ترویج می کند و چه جنبه سیاسی ، اجتماعی و مذهبی را در خود حمل می کند؟

این نویسنده و منتقد اضافه کرد: ساختار فکری منتقد با کسی که اثری را خلق می کند تفاوت دارد. حتی اگر فردی دارای هر دو جنبه باشد ، وقتی اثری را می آفریند با زمانی که اثری را نقد می کند ، دارای دو شخصیت کاملا متفاوت است.

وی افزود: منتقد ضمن اینکه با هنر آشناست، نگاهش هنگام نقد یک نگاه منطقی و موشکافانه است. او علت ضعف و قوت یک اثر را یافته و دلایل را بررسی می کند و این امر از عهده یک فرد معمولی خارج است. 

اصلان پور تصریح کرد: منتقد می بایست از سلایق اطراف و شخصی خود دور باشد و منصفانه قضاوت کند؛ یعنی دارای چارچوبی منطقی باشد و در آن چارچوب عمل کند. لازمه این امر داشتن دانش و اطلاعات کافی درباره ادبیات عصر خود، ادبیات جهان ، ادبیات کلاسیک و علم نقد است.