به گزارش خبرنگار مهر، به همت مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با همکاری میز تمدن دفتر تبلیغات اسلامی و با مساعدت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هماندیشی «رویکرد تمدنی» در دو روز پیاپی (عصر و شب پنجشنبه و صبح روز جمعه) طی ۱۱ ساعت برگزار شد.
در این جلسات فشرده، ۱۲ نفر (مهدی امیدی، سید علیرضا واسعی، محمدعلی میرزایی، محسن الویری، احمد رهدار، مصطفی جمالی، سعید هاشمی نسب، محمدرضا بهمنی خدنگ و مهدی مولایی آرانی، حبیب الله بابائی، مختار شیخ حسینی، رسول نوروزی، و عباس حیدریپور) نوشته خود را در مورد «چیستی رویکرد تمدنی و شاخصهای آن» ارائه کرده و آن را به گفتگو گذاشتند.
سیزده مقاله به ترتیب زیر ارائه و نقد شد:
۱. چیستی رویکرد تمدن و مثالهای آن در موضوع قرآن، حبیبالله بابایی
۲. اقتضائات رویکرد تمدنی، مهدی امیدی
۳. مقدمهای بر رویکرد تمدنی و حل مسأله تعلیم و تربیت با این رویکرد، عباس حیدریپور
۴. بررسی رویکرد تمدن و تطبیق آن بر حادثه عظیم اربعین، مصطفی جمالی
۵. چیستی رویکرد تمدنی و بررسی آن در موضوع انتخابات، سید علیرضا واسعی
۶. مدخلی بر تحریر مسأله رویکرد تمدنی، محمدعلی میرزایی
۷. مختصات رویکرد تمدنی و بررسی آن در موضوع رسانه تراز، محمدرضا بهمنی خدنگ
۸. مختصات رویکرد تمدنی و بررسی آن در موضوع آسیبهای اجتماعی، مهدی مولایی آرانی
۹. رویکرد تمدنی در مکتب فکری دکتر مُنٰی ابوالفضل (معرفی آثار و اندیشمندان)، مختار شیخحسینی
۱۰. رویکرد تمدنی و تحلیل روابط بینالملل سیاست خارجی، رسول نوروزی
۱۱. شاخصههای تمدنی بودن و عیار تمدنی بیانیه گام دوم انقلاب، محسن الویری
۱۲. رویکرد تمدنی و تطبیق آن بر موضوع مقاومت، احمد رهدار
۱۳. رویکرد نهادی از آنومی نهادی تا نظم نهادی جدید مبتنی بر تمدن نوین اسلامی، سعید هاشمینسب
آنچه در این هم اندیشی مورد توجه و تمرکز اساتید بود، نه موضوع تمدن و چیستی آن، بلکه رویکرد تمدنی در موضوعات کلان اجتماعی بود. در این تفکیک بین «تمدن» و «رویکرد تمدنی» اساساً مطالعات مربوط به موضوع «تمدن» فقط در دپارتمان «تمدن» انجام میگیرد، لیکن مطالعات با رویکرد تمدنی همه دپارتمانهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، الهیاتی، و تاریخی را درگیر میکند و آن را از حوزۀ تمدنپژوهی به حوزههای دیگر تسری میدهد.
رویکرد تمدنی از همینرو اهمیت پیدا میکند که با تأکید بر آن میتوان نگرش تمدنی را توسعه داده و همه حوزههای علوم انسانی و حتی علوم طبیعی را درگیر فرایند تمدن اسلامی کرد.
میز تمدن اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی هم اعلام کرده است: مهمترین مسأله معطوف به تمدن نوین اسلامی را ضعف بینش تمدنی و بر همین اساس مأموریت اصلی خود را تقویت بینش تمدنی تعریف کرده است، بیتردید از نتایج این گفتوگو برای تدوین شاخصهای سنجش بینش تمدنی بهره خواهد برد.
گزارش محتوایی آنچه در این هماندیشی به انجام رسید به زودی از سایت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ارائه میشود و سرانجام مجموعه مقالات آن نیز در قالب کتاب منتشر خواهد شد.