خبرگزاری مهر، گروه استانها - هیفاء پردل: امام علی علیه السلام در ۱۳ رجب سال ۳۰ عام الفیل در خانه خدا به دنیا آمدند؛ از ویژگی ولادت و شهادت این حضرت ولادت در خانه خدا و شهادت در مسجد کوفه است.
امام علی (ع) از کودکی در مکتب تعلیم و تربیت پیامبر اکرم (ص) قرار گرفتند و در همه جنگهای پیامبر (ص) حضور داشت و همواره در رنجها و سختیها در صدر اسلام یاور پیامبر اکرم (ص) بودند و نخستین مردی که به اسلام ایمان آورد حضرت مولی علی علیه السلام بود.
در تاریخ اسلام فردی به شجاعت و فداکاری امیرالمؤمنین (ع) نیست؛ وقتی پیامبر اکرم (ص) در سال نهم هجرت با سپاه اسلام روانه سرزمین تبوک بودند خطاب به علی (ع) فرمودند: نسبت تو به من مانند نسبت مقام هارون به موسی (ع) است با این فرق که بعد از من پیامبر نخواهد بود، پس این گفته رسول خدا نشان از مقام و برتری و بزرگ مردی این حضرت دارد، شاید فلسفه نامگذاری روز مرد هم زمان با روز امام علی علیه السلام بزرگ مردی و شجاعت و همسر نمونه و از همه مهمتر پدر امت اسلامی است.
امام علی (ع) انسانی کامل و ابرمردی بودند که در زندگی و سیره زندگانی خود کوچکترین نقطه تاریک و ابهام وجود نداشت و به فضائل و خصلتهای زیبای حتی دشمنان او ایمان داشته و بر این مهم اتفاق نظر دارند که امیرالمؤمنین (ع) حجت خدا بر مردم است.
از دیگر نکات مهم زندگانی امام علی علیه السلام تأکید ایشان بر هماهنگی بین دین و علم و دانش است، ایشان که خود شهر علم و دریای دانش هستند در نهج البلاغه بر توازن بر دین و علم سفارش کردند، شاید در دنیای کنونی و در زمانی که امروز در مبارزه با ویروس کرونا ابهاماتی مبنی بر اولویت دین بر علم مطرح میشود توجه بر این نکته حائز اهمیت است که باید دین و علم با هم هماهنگ باشند و هرگز دین از علم جداشدنی نیست.
علی (ع)؛ بزرگ مرد تاریخ بشریت
یک کارشناس مذهبی درباره ابعاد شخصیت حضرت امیرالمؤمنین (ع) در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: برای مولی متقیان علی علیه السلام فضیلتهای بسیاری ذکر شده است مانند نخستین مردی که به اسلام و پیامبر (ص) ایمان آوردند و انتخاب به عنوان همراه و برادر پیامبر (ص) در جریان پیمان برادری و رسیدن به مقام همسری دخت پیامبر (ص) و دامادی ایشان و اینکه این حضرت مدینه علم و دریای بزرگ دانش و معرفت بودند.
ضربت امام علی (ع) بر دشمن، هم سنگ عبادت جن و انس و مظهر رویارویی ایمان و شرک قرار گرفت
حجت الاسلام علیرضا رکن آبادی میافزاید: در طول عمر رسالت، کمتر زمانی را میتوان یافت که امام علی (ع) در کنار پیامبر (ص) در صحنههای سرنوشتساز دوران مکه و مدینه حضور نداشته باشند؛ برای امام علی (ع) همین افتخار بس که ضربت او بر دشمن، هم سنگ عبادت جن و انس و برتر از اعمال همه امت و مظهر کامل رویارویی ایمان و شرک قرار گرفت.
به گفته وی، شجاعت، مردانگی، عدالت و نمونه همسری مهربان برای حضرت فاطمه (س) بس که روز ولادت ایشان را به نام روز مرد در ایران اسلامی در تقویم نامگذاری شده است؛ این امام همام نخستین مردی بودند که به اسلام ایمان آورد.
تأکید بر توازن بین علم و دین
یک استاد حوزه و دانشگاه نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه بر بعضی موارد بر اولویت دادن علم بر دین و یا برعکس در جامعه کنونی سفارش میشود بیان میکند: به تناسب اتفاقات و حوادثی که در جامعه کنونی با آن روبرو هستیم روی آوردن به فرمودههای مولا علی علیه السلام در نهج البلاغه سندی مهم است که ایشان بر وجود هماهنگی و توازن علم و دین تأکید دارند.
حجت الاسلام محسن غرویان اظهار میکند: این امام همیشه تأکید دارند که هرکس به من حرفی آموخت مرا بنده خود ساخت که این امر نشاندهنده اهمیت علم و دانش دارد و نکتهای که کمتر از سیره حضرت علی (ع) مورد توجه قرار دادیم بحث جدایی نبودن علم از دین است؛ شاید این امر را میتوان در بحث مبارزه با کرونا ویروس هم تطابق داد و اینکه باید علم و دانش از دین جدا نباشد و زندگی را طوری تنظیم کنیم که هماهنگی بین علم و دین باشد لذا با این نکته از سفارش امام علی (ع) باید علم با دین در زندگی ما تنظیم شود.
به گفته وی، مولی متقیان حضرت امیرالمؤمنان علی علیه السلام اهل کار بودند کشاورزی میکردند و اهل فعالیت هم بودند درختان را با دستان خود آبیاری میکردند و خود چاه میکندند؛ زندگی امام علی (ع) طوری تنظیم میشد که تعامل بین دنیا و آخرت در سیره و زندگانی ایشان مشهود بود.
تولد حضرت علی (ع) تولد یک اندیشه است و روز ولادت ایشان در واقع توجه به عرفان حقیقی است
حجت الاسلام غرویان میگوید: باید سیره و زندگانی مولی متقیان از ولادت، زندگی، امور اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و همچنین علم و جنگ و … برای ما الگو باشد.
وی میافزاید: شاید فلسفه نامگذاری روز ولادت این حضرت به نام روز مرد و یا پدر همان زندگی نمونه در همه عرصهها و پدری نمونه برای فرزندان خود و همسری لایق برای حضرت زهرای مرضیه (س) است؛ تولد حضرت علی (ع) تولد یک شخص نیست بلکه تولد یک اندیشه است و روز ولادت ایشان در واقع توجه به عرفان حقیقی است.
این کارشناس مسائل مذهبی در پایان از مردان جامعه خواست، از این بزرگ مرد تاریخ در همه عرصههای زندگی الگو گرفته و آن را در همه ابعاد زندگی خود پیاده کنند.