جنگ یمن درحالی وارد ششمین سال خود شده است که در طول ۵ سال گذشته نیروهای مقاومت دستاوردهای بزرگی را علیه متجاوزان محقق ساختند و در عین حال، فجایع انسانی فراوانی نیز در طول این مدت رقم خورد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل رامین حسین آبادیان: در روز ۲۵ مارس سال ۲۰۱۵ بود که عربستان سعودی با تشکیل ائتلافی متشکل از ۱۷ کشور متجاوز، جنگ متجاوزانه علیه یمن را کلید زد. سعودی‌ها این عملیات تجاوزکارانه علیه یمن را «طوفان قاطعیت» نام نهادند.

درحال حاضر جنگ متجاوزانه علیه یمن توسط سعودی و متحدانش وارد ششمین سال خود شده است و این درحالی است که در طول ۵ سال گذشته گروه‌های مقاومت دستاوردها مهم و متعددی را علیه متجاوزان محقق ساختند. این درحالی است که در طول این مدت همچنین در نتیجه جنایت‌های متجاوزان علیه غیرنظامیان، فجایع بسیار بزرگی در یمن رقم خورد و حقوق بشر به طور کامل در این کشور نقض شد. در هر صورت، عمده دستاوردهای یمنی‌ها در جریان جنگ نابرابر سعودی علیه آنها طی ۲ سال گذشته محقق شده است.

درهمین راستا، در جریان یکی از عملیات‌های مذکور، نیروهای مقاومت یمن موفق شدند فرودگاه استراتژیک «ابها» در جنوب عربستان را با موشک کروز هدف قرار دهند. حملات موشکی گسترده یمنی‌ها به فرودگاه‌های سعودی این واقعیت را نشان می‌دهد که دشمن سعودی درحال حاضر با یک قدرت بازدارنده فزاینده از سوی یمنی‌ها مواجه است؛ قدرتی که البته ریاض تمام تلاش خود را برای تضعیف آن به کار گرفته اما توفیقی حاصل نکرده است.

افزون بر این، در طول سال گذشته پایگاه مهم و استراتژیک «ملک خالد» در جنوب عربستان به وسیله «قاصف ۲k» یمنی‌ها هدف حملات شدید قرار گرفت. این درحالی است که پیش از آن نیز پایگاه مذکور چندین مرتبه توسط نیروهای مقاومت یمن هدف قرار گرفته بود. تحقق همین دستاوردها موجب ایجاد آشفتگی در صفوف متجاوزان شده است؛ به گونه‌ای که آنها با مطرح ساختن ادعاهای واهی تلاش می‌کنند تا قدرت روزافزون ارتش و کمیته‌های مردمی یمن را تحت الشعاع قرار دهند.

اما این پایان کار نبود، چراکه یمنی‌ها ضربه دردناک دیگری را در طول این مدت به متجاوزنا سعودی وارد کرده‌اند. درهمین راستا، نیروهای مقاومت یمن عملیات گسترده‌ای را علیه مواضع سعودی و مراکز حساس و استراتژیک آن ترتیب دادند. این عملیات به عنوان بزرگترین عملیات پهپادی یمن علیه مواضع سعودی در عمق خاک این کشور شناخته می‌شود.

درهمین ارتباط، حدود ۶ ماه پیش «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن جزئیات «بزرگ‌ترین عملیات پهپادی» یمن در عمق خاک عربستان را اعلام کرد. وی اعلام کرد: ارتش یمن اعلام کرد با ۱۰ پهپاد تأسیسات نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار داد. وی گفت: این عملیات در چارچوب عملیات بازدارنده شماره یک انجام شد. سریع ادامه داد: در این عملیات حوزه نفتی و پالایشگاه الشیبه از شرکت‌های وابسته به آرامکو هدف قرار گرفته است. وی همچنین از شرکت‌های خارجی خواست که از اهداف مهم در عربستان سعودی خارج شوند.

میدانی که توسط یمنی‌ها هدف قرار گرفت از اهمیت استراتژیک بسیار بالایی برخوردار است. این میدان در جنوب شرق عربستان سعودی واقع شده است. نکته قابل تأمل در خصوص این میدان، این است که الشیبه تنها ۱۰ کیلومتر از مرزهای جنوبی با امارات متحده عربی فاصله دارد. نکته قابل تأمل در خصوص این میدان، این است که الشیبه تنها ۱۰ کیلومتر از مرزهای جنوبی با امارات متحده عربی فاصله دارد.

از سوی دیگر، شرکت نفتی و بزرگ آرامکو عربستان سعودی در سال ۱۹۹۸ تولید نفت در میدان الشیبه را آغاز کرد و در سال ۲۰۰۳ این شرکت نفتی به عربستان سعودی این امکان را داد تا به وسیله این میدان، با شرکت‌های جهانی وارد معامله شود. ظرفیت میدان نفتی و استراتژیک الشیبه برای تولید نفت روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت است و همین موارد موجب شده است تا این میدان نفتی بزرگ و راهبردی، هدف بزرگترین عملیات پهپادی نیروهای مقاومت یمن قرار گیرد و در نهایت نیز در آتش بسوزد.

علاوه بر آنچه که گفته شد، نیروهای مقاومت یمن در طول این مدت همچنین موفق شدند اهداف استراتژیک در قلب ریاض، پایتخت عربستان را نیز هدف قرار داده و بدین‌ترتیب ضرب شست محکمی را به دشمن سعودی نشان دهند. در شهریور ماه بود که نیروهای یمنی با تعدادی پهپاد صماد ۳ به هدف نظامی مهم در ریاض پایتخت عربستان انجام دادند. پس از این عملیات بود که «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد اهداف مهم و استراتژیک در ریاض از این پس در تیررس نیروهای مقاومت یمن قرار دارند.

در همین حال، قدرت نظامی ارتش یمن در مقابله با متجاوزان تنها در هدف قرار دادن اهداف متجاوز سعودی و اماراتی خلاصه نمی‌شود، چراکه آنها دستاورد دیگری را نیز به دست آورده‌اند. پس از عملیات‌های موفق پهپادی علیه مراکز نظامی و تأسیسات نفتی در عمق خاک عربستان به ویژه هدف قرار دادن میدان نفتی و پالایشگاه الشیبه در جنوب شرق عربستان و در نزدیکی مرز امارات؛ یمنی‌ها ضربه مهلکی به آمریکا وارد کردند و آن هدف قرار دادن یک پهپاد پیشرفته آمریکایی بر فراز ذمار بود.

عبدالباری عطوان تحلیلگر معروف جهان عرب در تحلیلی در این باره می‌نویسد: «غافلگیری‌های شوک آوری که البته برای آمریکا و متحد سعودی آن و سایر متحدانش در خلیج فارس خوشحال کننده نیست، یکی پس از دیگری رخ می‌دهد. دولت آمریکا به موفقیت سامانه دفاع هوایی وابسته به ارتش یمن در سرنگون کردن پهپاد آمریکایی ام کیو ۹ اذعان کرد؛ پهپادی که با یک فروند موشک پیشرفته در آسمان استان ذمار در جنوب شرقی صنعا سرنگون شد».

فارغ از دستاوردهایی که بدان اشاره شد، عملیات بزرگ دیگری که یمنی‌ها علیه متجاوزان انجام دادند و به دنبال آن دستاورد بزرگی را محقق ساختند، عملیات «نصر من الله» بود. سخنگوی نیروهای مسلح یمن توضیحاتی را در این خصوص ارائه کرده است.

یحیی سریع در این خصوص تأکید کرده است: عملیات نصر من الله در نجران را انجام دادیم و تعدادی از نظامیان سعودی را به اسارت درآوردیم. عملیات نظامی نصر من الله یکی از بزرگترین عملیات‌های نظامی از آغاز جنگ، ضد سعودی‌ها محسوب می‌شود. در جریان این عملیات سه تیپ دشمن به طور کامل نابود شد و مقادیر زیادی سلاح و مهمات از دشمن به غنیمت گرفته شد».

وی همچنین در خصوص این عملیات گفت: «پس از به اسارت درآمدن شمار زیادی از نیروهای دشمن، نیروهای ما در راستای تأمین امنیت و حفاظت اسیران از حملات دشمن اقدام کردند زیرا دشمن به دنبال هدف قرار دادن آنها بود. ما به خانواده‌های اسیران دشمن اطمینان می‌دهیم که ما اقدامات لازم را برای حمایت از آنها به عمل خواهیم آورد. نیروهای ویژه ما در راستای حمایت و پشتیبانی در محور نجران مشارکت کردند».

در هر صورت آنچه که در عرصه دستاوردها و موفقیت‌های ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در عربستان واضح به نظر می‌رسد این است که موازنه قدرت در جنگ نابرابر سعودی علیه یمن به طور کامل تغییر کرده است و هم اکنون این نیروهای مقاومت یمن هستند که می‌توانند سرنوشت نبرد کنونی را تعیین کنند.

فارغ از آنچه که بدان اشاره شد، در طول سال‌های گذشته جنگ یمن سرشار از وقوع فجایع انسانی نیز بوده است؛ فجایعی که در نتیجه جنایت‌های هولناک سعودی رقم خورده است. حملات سعودی‌ها به یمن طی سالهای گذشته تنها به هدف قرار دادن مناطق مسکونی محدود و محصور نشد. جنگنده‌های متجاوز سعودی و متحدان آن، همچنین زیرساخت‌های یمن را مورد تجاوز نظامی گسترده قرار دادند. بسیاری از بیمارستانها، مدارس، دانشگاه‌ها، پل‌ها و راه‌های اصلی و همچنین نیروگاه‌های برق و … به صورت کاملاً عامدانه توسط سعودی‌ها و هم پیمانانشان در سایه سکوت جهانی بمباران شدند.

این درحالی است که قوانین بین المللی، جملگی بر لزوم اجتناب از هدف قرار دادن غیرنظامیان و زیرساخت‌های کشورها در صورت وقوع جنگ، تأکید دارند. حملات سعودی‌ها به زیرساخت‌های یمن تاکنون مشکلات زیادی را برای مردم این کشور به وجود آورده و آنها را از رسیدگی به امور معمولی و زندگی روزمره خود بازداشته است. استفاده از تسلیحات جنگی ممنوعه بین المللی از جمله دیگر جنایت‌هایی است که عربستان سعودی و متحدان آن طی سالهای گذشته علیه مردم بی دفاع یمن مرتکب شده‌اند. متجاوزان از همان روزهای اولیه حمله به یمن از انواع و اقسام مختلف تسلیحات کشتار جمعی بهره برداری کردند که ازجمله مهمترین آنها بمب‌های خوشه‌ای مسحوب می‌شود.

در همین ارتباط، سازمان عفو بین بین الملل در تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۱۵ صراحتاً گزارش داد که جنگنده‌های متجاوز سعودی از بمب‌های خوشه‌ای ممنوعه در مناطق مسکونی استفاده کرده است. پس از این تاریخ نیز گزارش‌های متعددی از سوی سازمان عفو بین الملل در خصوص استفاده ریاض از تسلیحات ممنوعه در یمن منتشر شد.

از سوی دیگر، بر اساس آمارهای اخیر وزارت بهداشت یمن دو میلیون و نیم کودک دچار سوءتغذیه و سوءتغذیه حاد شده‌اند و نیم میلیون زن باردار یا شیرده به همراه نوزادانشان در معرض خطر هستند. همچنین ۱۸ میلیون یمنی از «ناامنی غذایی» رنج می‌برند و ۸ میلیون و چهارصد هزار نفر آنها با ناامنی غذایی حاد روبرو هستند که از نظر جهانی در مرحله پنجم گرسنگی قرار دارند.

بر اساس گزارش پایگاه عرب زبان «العهد»، درحال حاضر ۳۲۰ هزار بیمار نیازمند سفر به خارج برای درمان هستند که ۴۲ هزار نفر آنها به دلیل عدم امکان این موضوع تا کنون فوت شده‌اند.

در همین زمینه «رضیه راوح» وزیر حقوق بشر دولت نجات ملی یمن به پایگاه العهد گفته است: محاصره، بحران اقتصادی، سختی رفت و آمد و بستن فرودگاه‌ها منجر به وضعیت فاجعه‌باری برای بیماران شده است. بسیاری از موارد بیماری مسن وجود دارد که نمی‌تواند در داخل استان (صنعاء) رفت و آمد کند چه برسد به اینکه پانزده ساعت تا فرودگاه سیئون یا عدن را طی کند.

در هر صورت آنچه که واضح به نظر می‌رسد این است که سعودی‌ها پس از تغییر موازنه قدرت به نفع نیروهای مقاومت یمن در طول سال‌های گذشته، به صورت عامدانه هدف قرار دادن غیرنظامیان در این کشور را در دستور کار خود قرار داده‌اند و تلاش می‌کنند تا فجایع بیشتری را در این کشور رقم بزنند.