به گزارش خبرنگار مهر، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در اواخر سال 85 در بخشنامهای به بانکهای دولتی و غیر دولتی بر رعایت جزء یک و دو از تبصره یک ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم توسط بانکهای کشور تاکید کرده است.
در بخشنامه بانک مرکزی به بانکهای دولتی و غیر دولتی چنین آمده است:" پیرو بخشنامه شماره نب / 3306 مورخ 1/6 / 1382 این بانک در خصوص ارسال ضوابط اجرایی تبصره یک ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب 27 / 11/ 1380 و با توجه به اعلاک دیوان محاسبات کشور مبنی بر عدم رعایت جزء یک و دو از تبصره یک ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم توسط برخی بانکهای کشور، بار دیگر بر لزوم رعایت قانون مذکور و ضوابط اجرایی آن تاکید میگردد."
ضوابط اجرایی تبصره 1 ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب 27/11/80
این ضوابط اجرایی درسال 82 به امضای ابراهیم شیبانی رئیس کل بانک مرکزی وعیسی شهسوار خجسته رئیس کل وقت سازمان امور مالیاتی رسید و سپس ابلاغ شد که جزئیات آن در پی می آید:
1- کلیه اشخاص حقوقی و همچنین اشخاص حقیقی مشمول فصل مالیات بر در آمد مشاغل موضوع قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه 1366 و اصلاحیه مصوب 27/11/80 که از تاریخ ابلاغ این آئین نامه تقاضای خود را برای استفاده از تسهیلات بانکها و یا موسسات اعتباری تسلیم می نماید و میزان استفاده آنها از تسهیلات هر بانک یا موسسه اعتباری در ظرف یکسال شمسی برای اشخاص حقوقی یک میلیارد و پانصد میلیون ریال یا بیشتر و برای اشخاص حقیقی یکصد و پنجاه میلیون ریال یا بیشتر باشد، مشمول حکم این تبصره می باشند.
2- بانکها و موسسات اعتباری مکلفند قبل از اعطای تسهیلات به اشخاص موضوع بند (1) فوق الذکر نسخه ای از صورتهای مالی دریافتی از متقاضی را ضمن تطبیق مندرجات آن با اصل ، حسب مورد به اداره امور مالیاتی محل شغل یا اقامتگاه قانونی اشخاص مذکور ارسال دارند. صورتهای مالی ارسال شده به ادارات امور مالیاتی کاملا محرمانه تلقی می شود و جز برای تشخیص مالیات مودی مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
3- اداره امور مالیاتی مربوط مکلف است در این باره به ترتیب زیر اقدام نماید:
الف- در صورت احراز معاف بودن مودی از پرداخت مالیات یا عدم تعلق مالیات ، در همان روز مراجعه گواهینامه ای دایر بر معافیت و یا عدم تعلق مالیات که موید وصول صورتهای مالی نیز باشد صادر و به مودی تسلیم و یا به بانک و یا موسسه اعتباری ذیربط ارسال نماید.
ب - در صورت تعلق مالیات ، ظرف سه روز از تاریخ پرداخت مالیاتهای قطعی شده و یا ترتیب پرداخت ، گواهینامه دایر بر پرداخت یا ترتیب پرداخت صادر و ضمن اعلام وصول صورتهای مالی ، به مودی تسلیم یا به بانک و یا موسسه اعتباری ذیربط ارسال نماید.
ج- در صورتی که مالیات مورد مطالبه در جریان رسیدگی بوده و به مرحله قطعیت نرسیده باشد، در همان روز مراجعه گواهینامه مبنی بر بلا مانع بودن استفاده از تسهیلات بانکی که موید وصول صورتهای مالی نیز باشد، صادر و به مودی تسلیم و یا به بانک و یا موسسه اعتباری ذیربط ارسال نماید.
4- منظور از صورتهای مالی در مورد اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی موضوع بند الف ماده 95 اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم ، ترازنامه و حساب سود و زیان در مورد اشخاص حقیقی موضوع بند ب ماده 95 مزبور ، حساب در آمد و هزینه عملکرد سال قبل از سال در خواست استفاده از تسهیلات می باشد و در مورد صاحبان مشاغل موضوع بند ج آن ماده ، صورتهای مالی عبارت از صورت خلاصه وضعیت در آمد وهزینه یا اسناد و مدارکی است که برای استفاده از تسهیلات به بانک یا موسسه اعتباری ارائه می شود.
5- گواهی صادره موضوع این مصوبه برای یکسال شمسی معتبر است و برای اخذ تسهیلات مجدد طی یکسال نیازی به اخذ گواهی مجدد نخواهد بود.
6- استفاده از تسهیلات بانکی به منظور خرید یا احداث مسکن شخصی و فعالیتهای بخش کشاورزی مشمول ضوابط اجرایی موضوع تبصره 1 ماده 186 یاد شده نخواهد بود.
7- بانکها و موسسات اعتباری مکلفند مفاد این ضوابط را بهطرق مقتضی به اطلاع مشتریان خود برسانند.
این مصوبه از تاریخ ابلاغ جایگزین مصوبه نخست که طی بخشنامه شماره 24980 مورخ 4/5/1374 معاونت وقت در آمدهای مالیاتی به واحدهای مالیاتی وطی بخشنامه شماره ثبت /2608 مورخ 15/5/1374 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به کلیه بانکهای کشور ابلاغ گردیده است، می شود.