خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: زندهیاد رضا بابایی، دین شناس معاصر و پژوهشگر ادبیات، صبح امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ بر اثر ابتلاء به سرطان درگذشت. زندهیاد بابایی از مهمترین چهرههای دین شناسی روزگار معاصر بود و نگاه او به اسلام رحمانی و «دین گفتوگویی» تأثیر جالبی بر نسل جوان داشت. زندهیاد بابایی را همچنین میتوان از منتقدان جدی فرهنگ معاصر دانست، یادداشتها و مقالات او در این حوزه نیز مشهورند. کانال تلگرامی «یادداشتها» متعلق به او بود که در آن نقدهای مهمی به وضعیت فرهنگی ایران معاصر منتشر شد.
خبرگزاری مهر پیشتر یادداشتهایی از او را منتشر کرده بود. برای آشنایی بیشتر با دغدغه و قلم او میتوانید عناوین زیر را مطالعه کنید:
نوشتن با حفظ احترام به شعور و اندیشههای دیگران
«درد زندگی» یکی از آخرین یادداشتهای زندهیاد رضا بابایی است شاید در این شرایط «کرونا زده» کمی مرهم درد باشد. بازنشر این یادداشت را در ادامه بخوانید:
«در ماههای گذشته، روزها و شبهایی بر من گذشت که درد تا مغز استخوانم را به آتش میکشید؛ اما در اوج درد، چهرۀ خندان زندگی هیچگاه از پیش چشمان من نرفت. یادآوری لحظهای که در آن زندگی دوباره به روی من میخندد، به من آرامش و تحمل میداد. اینکه میدانستم تا چند ساعت یا چند روز یا حتی چند ماه دیگر، دوباره لختی آرام میگیرم و دوباره اندکی طعم زندگی را میچشم، بهترین مسکن و آرامبخش بود. مینالیدم و زمزمه میکردم:
درد و غم را حق پی آن آفرید
تا از آن دو خوشدلی آید پدید
عشق به زندگی، تحمل هر رنجی را آسان میکند. عشق به زندگی، روح اخلاق و فضیلتمداری است، و هر دردی جز درد زندگی، عین بیدردی و کمال بیهودهگردی است. در جهان، از گرگ گرسنه و مار زخمی آنقدر نباید ترسید که از کسانی که زندگی را نمیفهمند و قدم زدن در پارک را و رفیقبازی را و دوستی با حیوانات را و عشقورزی با طبیعت را و خندیدن و موسیقی را و نشستن بر روی صندلیهای سینما و تئاتر را. آنان که جز به نفوذ و اقتدار بیشتر نمیاندیشند و جز صدای طبل جنگ، قلب و روحشان را نمینوازد، هراسانگیزترین جنبندگان روی زمیناند، حتی اگر پشت مقدسترین آرمانهای انسانی سنگر بگیرند. اگر جهانی گرفتار چنین پشمینه پوشان عبوسی شد، جز این راهی ندارد که زندگی و شادی را پر و بال دهد تا فضا را بر آنان تنگ کند.
عبوس زهد به وجه خمار ننشیند
مرید خرقۀ دردیکشان خوشخویم