محمد مهدی کاظمی معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین آمار ثبت نامی دانش آموزان در سامانه سناد گفت: از ۲۳ فروردین ماه که مهلت ثبت نامهای کتابهای درسی در سامانه سناد آغاز شد تا دیروز آخر وقت ثبت سفارش کتابهای درسی توسط ۲ میلیون و ۳۱۰ هزار دانش آموز انجام شده است که این تعداد از جامعه آماری ۱۱ میلیون و ۲۱۴ هزار واجد شرایط در این مرحله است. در این مرحله به جز دانش آموزان پایههای اول و هفتم و دهم، ثبت نام کتابهای درسی انجام میشود.
وی ادامه داد: این تعداد ثبت نام ۲۱ درصد آمار را در بر میگیرد و امیدواریم با برنامهریزیهایی که صورت گرفته تا پایان ۲۳ خرداد که مهلت ثبت نام به پایان میرسد، صد درصد دانش آموزان ثبت سفارش را داشته باشند. ما بنای تمدید این بازه زمانی را نداریم چون یک بازه زمانی دو ماهه است و پیگیر هستیم که در موعد مقرر این کار انجام شود.
بیش از ۷۰ درصد ثبت کتابهای درسی تا امروز انفرادی بوده است
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی در خصوص برطرف شدن مشکلات سامانه سناد نیز بیان کرد: خوشبختانه بحث فنی و پشتیبانی خوبی در امسال صورت گرفت و سرعت این سامانه بسیار بالا رفت و نه در زمینه قطعی این سامانه و نه افزایش ظرفیتها مشکلی نداشتیم.
وی در پاسخ به این پرسش که بیشتر ثبت نامها تا این لحظه فردی بوده یا گروهی نیز گفت: بیش از ۷۰ درصد ثبت نامها تا امروز فردی بوده است و این آمار نسبت به سال گذشته تغییر مخصوصی داشته است. یکی از دلایلش شاید شیوع کرونا بوده و بخشی هم به خاطر اطلاع رسانی بیشتر ما مبنی بر ثبت نام فردی اولیا در این سامانه بوده است. ضمن اینکه ما هم این بستر را بیشتر مهیا کردیم چرا که برخی اولیا گلایه داشتند که شاید نخواهند از طریق مدرسه این ثبت نام را انجام دهند.
کاظمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به شیوع کرونا و احتمال تعویق در ثبت نام دانش آموزان پایه اول، هفتم و دهم و اینکه هنوز تکلیف زمان ثبت نامها مشخص نشده است، ممکن است در زمان ثبت نام کتاب این پایهها نیز تغییری ایجاد شود، اظهار کرد: دانش آموزان پایه اول ابتدایی، هفتم و دهم تا ثبت نام قطعی در مدرسه نداشته باشند و اطلاعاتشان وارد سامانه نشود، طبیعتاً نمیتوانند ثبت کتاب درسی داشته باشند. اگر ثبت نامها در همان بازه زمانی همیشگی رخ بدهد ما نیز از ۸ تیر ثبت نام کتابهای درسی این پایهها را آغاز میکنیم.
وی درباره اینکه برخی اولیا اظهار میکنند که ممکن است تصمیم بگیرند فرزندان خود را امسال به پایه اول نفرستند و با یکسال تاخیر این کار را بکنند و یا عدم تعیین تکلیف آزمون سمپاد و همچنین احتمال تجدید نظر والدین و دانش آموزان در انتخاب رشته تحصیلی پایه دهم و یا به دلیل افت تحصیلی تاثیرپذیری این انتخاب رشته و لاجرم مشکل در پیش بینی چاپ کتابهای درسی نیز گفت: تصمیم در خصوص ثبت نامها در آموزش و پرورش گرفته میشود و ثبت کتاب درسی تابعی از آن است. اما در دوره ابتدایی معمولاً ثبت نام در مدارس از خرداد آغاز میشود و ما یک بازه زمانی بیش از یک ماه بعد آن را برای ثبت کتاب درسی در نظر گرفتیم و تا ۹ شهریور نیز این امکان برای پایه اولیها وجود دارد و نباید مشکلی باشد. اگر هم کمتر از تعداد واجدین شرایطی که ما برای آنها کتاب چاپ کردهایم، ثبت نام صورت بگیرد هم خللی در روند ایجاد نمیشود
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی ادامه داد: حتی امسال یک پیش بینی که در سازمان شده است این است که اعتبار برخی کتابهای درسی مهر سه ساله و ۵ ساله بخورد که بتوانیم در سالهای بعد در صورت زیاد آمدن کتابها از آنها استفاده کنیم و این مهر یعنی تا سه سال کتابها قرار نیست تغییری داشته باشند. این راه حل بسیاری از مشکلات ما را حل خواهد کرد.
در پایه دهم بر اساس نیازسنجی که معاونت متوسطه به ما اعلام میکند ما به چاپ کتاب اقدام میکنیم. پارسال نیز با یک رشد در رشته علوم انسانی رو به رو بودیم که کمی ما را دچار مشکل کرد البته ما بلافاصله به چاپخانه برای تولید کتاب سفارش میدهیم و چون آن زمان فرصت کافی دارد و تراکم کاری نیست، به سرعت مشکل رفع میشود
وی درباره ثبت نام کتابهای درسی پایه هفتم و دهم نیز بیان کرد: تا ۱۵ شهریور زمان ثبت نام کتاب درسی پایههای هفتم و دهم است. در پایه هفتم نیز مشکلی رخ نمیدهد چون ما واجدین شرایط را بر اساس تعداد پایه ششمی ها در نظر میگیریم که معمولاً نرخگذار از پایه ششم تا هفتم با دو تا سه درصد ریزش است. در بحث سمپاد نیز عمدتاً دانش آموزان در یک مدرسه پیش ثبت نام میکنند و اگر در مدرسه سمپاد قبول شوند در همان منطقه جا به جا میشوند که باز هم مشکلی در توزیع ایجاد نمیکند. مشکل وقتی است که دانش آموزی از یک استان به استان دیگر منتقل شود که این مساله کمتر از چند دهم درصد هر سال رخ میدهد. مشکل اصلی ما که سال گذشته هم بود در پایه دهم است.
کاظمی بیان کرد: در پایه دهم بر اساس نیازسنجی که معاونت متوسطه به ما اعلام میکند ما به چاپ کتاب اقدام میکنیم. پارسال نیز با یک رشد در رشته علوم انسانی رو به رو بودیم که کمی ما را دچار مشکل کرد البته ما بلافاصله به چاپخانه برای تولید کتاب سفارش میدهیم و چون آن زمان فرصت کافی دارد و تراکم کاری نیست، به سرعت مشکل رفع میشود. ما رصدمان لحظهای و بلافاصله است و پیش بینیهای لازم در این زمینه را نیز انجام دادهایم.
تامین ارز مورد نیاز کتابهای درسی سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱
وی در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص اینکه آیا برای شروع کار چاپ کتاب درسی برای سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ مشکل تامین ارز حل شده است، گفت: قبلاً اعلام شده بود ممکن است در تامین کتاب برای سال تحصیلی دو دوره بعد مشکل داشته باشیم و مشکل هم در تامین ارز برای کاغذ وارداتی بود. ۶ ماه پیگیری شد و هفته گذشته اعتبار آن به آموزش و پرورش ابلاغ شد و بخش عمده ارز مورد نیاز تامین کاغذ مرتفع میشود. سال گذشته کمی دیر و تیرماه این تامین اعتبار رخ داد ولی امسال زمان خوبی است و یک دوره مناقصه کاغذ وارداتی نیز برگزار شده و هفته آینده نوبت دوم مناقصه برگزار میشود.
معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: حجم کاغذی که ما برای چاپ کتابهای درسی نیاز داریم بالاست و به دو بخش آن را تقسیم کردهایم. تولید داخلی هم فقط یک شرکت چوب و کاغذ مازندران در این زمینه فعال است که از آنها کاغذ را تامین میکنیم.
وی درباره اینکه چه میزان از حجم کاغذ مورد نیاز کتابهای درسی از تولید داخلی تامین میشود، بیان کرد: پیش بینی ما برای تامین داخلی کاغذ برای چاپ کتاب درسی سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱، حدود ۲۵ درصد است اما سال گذشته هم ما پیش بینی ۶ هزار تن کاغذ را از تولید داخل داشتیم اما کارخانه به مشکلاتی خورد و عملاً نتوانست آن را تامین کند و این میزان کاغذ را برای تولید کتابهای درسی سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ استفاده کردیم که کمتر از ۱۵ درصد حجم کاغذ مورد نیازمان است.