شانس الکاظمی برای تصدی سمت نخست وزیری بیش از عدنان الزرفی است؛ با این حال و براساس ماهیت و متغیرات سیاسی عراق باید منتظر ماند که در پایان چه گزینه ای برای نخست وزیری معرفی می شود.

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل؛ مهدی عزیزی: مواضع امروز گروههای سیاسی عراق گویای این نکته است که شانس مصطفی الکاظمی برای عهده دار شدن سمت نخست وزیری بیش از عدنان الزرفی است؛ با این حال و بر اساس ماهیت و متغیرات سیاسی عراق باید منتظر ماند که در پایان چه گزینه‌ای برای تصدی نخست وزیری معرفی می‌شود.

رئیس فراکسوین حزب دموکراتیک کردستان عراق گفت که نیروهای کردی از نامزدی که مورد توافق اکثریت گروه‌ها باشد حمایت خواهد کرد.

نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق هم موافق نامزدی الکاظمی است.

ائتلاف القوی العراقیه هم که بزرگترین ائتلاف اهل سنت در پارلمان عراق است و رهبری آن را الحلبوسی رئیس مجلس عراق برعهده دارد با صدور بیانیه‌ای، حمایت خود را از نامزدی «مصطفی الکاظمی»، رئیس اطلاعات ملی عراق اعلام کرد.

فراکسیون‌های الفتح (وابسته به هادی العامری، دولت قانون (نوری المالکی)، جریان ملی حکمت (سید عمار حکیم) جنبش العطاء (صالح الفیاض) و حزب فضیلت اسلامی در نشستی که در خانه هادی العامری برگزار شد، از نامزدی الکاظمی حمایت کردند.

عدنان الزرفی که از سوی برهم صالح رئیس جمهور عراق ودر پی شکست تلاش‌های جریان‌های سیاسی در رسیدن به یک توافق، برای تصدی سمت نخست وزیری معرفی شد، نتوانست حمایت این جریان‌ها را کسب کند.

مواضع آمریکایی الزرفی، ارتباط با سفارتخانه‌های خارجی در عراق برای به دست آوردن پشتوانه سیاسی و از همه مهمتر شیوه معرفی شدن او (براساس اختیارات رئیس جمهور) از دلایل مهم مخالفت گروههای شیعی این کشور با نامزدی وی عنوان شده است.

در حقیقت الزرفی خارج از مفاد قانون اساسی عراق و تنها با استناد به اختیارات رئیس جمهور و بدون توافق سیاسی اکثریت معرفی شد. روندی که بیشتر جریان‌های سیاسی این کشور بویژه شیعیان با آن مخالفت کردند. برخی نیز نگران آن بودند که انتخاب الزرفی روند انتخاب قانونی نخست وزیر را که در اختیار بیت شیعی است از دست آنان خارج کند.

گفته می‌شود که الزرفی درک درستی از تحولات عراق ندارد و نگاه او به مناسبات این کشور براساس واقعیت نیست.

فشارهای سیاسی و جنگ روانی آمریکایی‌ها نیز برای اجبار جریان‌های عراقی به پذیرش نامزدی الزرفی بی تأثیر نبوده است. از سویی گروههای شیعی نیز تلاش دارند تا موضوع انتخاب نخست وزیر یک انتخاب شیعی باشد نه براساس ابزاراختیارات رئیس جمهور یا فشارهای خارجی.

ماجد غماس نمایده مجلس اعلای اسلامی عراق در تهران نیز در گفتگوی تلفنی با خبرگزاری مهر با اشاره به آخرین مواضع گروههای سیاسی عراق گفت که بیت شیعی برسر نامزدی الکاظمی توافق دارد و گروههای دیگر نیز گفته‌اند که نامزد آنان گزینه‌ای خواهد بود که مورد توافق اکثریت قرار بگیرد.

او در عین حال این مطلب را هم گفت که برخی گروه‌ها نیز با نامزدی الکاظمی مخالف هستند.

غماس ادامه داد: در شرایط کنونی، وضعیت عراق اینگونه است که برخی خواهان آن هستند که انتخاب نخست وزیر عراق با هر بهانه‌ای از دست شیعیان خارج شود.

نماینده مجلس اعلای اسلامی عراق در تهران با اشاره به اهمیت و تأثیرگذاری عراق در روند تحولات محور مقاومت گفت: عراق جزئی از محور مقاومت است و عنصر مقاومت اسلامی در تمامی فرایندهای سیاسی عراق حضور دارد و لحاظ می‌شود.

وی با اشاره به فشار حداکثری آمریکا بر گروههای عراقی برای دور کردن این کشور از محور مقاومت و نزدیکی به ایران گفت که گروههای سیاسی عراق اکنون با وجود بحران‌های داخلی آمریکا می‌توانند اندکی به دور از فشارهای سیاسی این کشور تصمیم مناسبی اتخاذ کنند.

با این حال باید منتظر ماند و دید که آیا الکاظمی می‌تواند رأی اکثریت را کسب کند. کسی که بعنوان مدیر اطلاعات ملی عراق شناخته می‌شود و تحصیلکرده حقوق است از چهره‌های نزدیک به حزب الدعوه شناخته می‌شد و اتهاماتی نیز ازسوی برخی گروههای عراقی علیه وی مطرح است هرچند اثبات نشده است.