سخنگوی دولت گفت: ما معتقدیم آمریکا حق ندارد اقدامات صندوق بین المللی پول را وتو کند.

به گزارش خبرنگار مهر، علی ربیعی سخنگوی دولت ظهر امروز (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران، گفت: پیش از این نیز با برگزاری دو نشست خبری در سال ۹۹ به صورت ویدئو کنفرانس به سوالات خبرنگاران پاسخ داده بودم و امروز نیز پاسخگوی خبرنگاران هستم؛ از این به بعد در هفته سه نشست خبری خواهیم داشت. دو نشست در روزهای شنبه و چهارشنبه به صورت مجازی و نشست های روز دوشنبه نیز به صورت حضوری و در همین محل به صورت چرخشی در خدمت تعدادی از خبرنگاران خواهیم بود.

وی سپس افزود: ما مرحله جدیدی از سیاست فاصله گذاری اجتماعی را از این هفته آغاز کرده ایم.

بازگشایی‌ها مبتنی بر دیدگاه کارشناسی است

سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه هرگونه سیاست در بازگشایی‌ها مبتنی بر دیدگاه کارشناسی و مورد تائید وزارت بهداشت است، افزود: خوشبختانه کارشناسان ما در حوزه سلامت و بهداشت محیط کار امروز با همکاری اتاق‌های ذی‌ربط تشکل‌های صنفی، اقتصادی و تولیدی در کنار هم انبوه پروتکل‌های بهداشتی را تولید کردند و از این پس کار در کارخانه‌ها و صنوف وشیوه کار در ادارات مبتنی بر پروتکل‌ها خواهد بود، این نیازمند همکاری نظارت و کنترل دستگاه‌های بازرسی است.

ربیعی با بیان اینکه همکاری کامل مردم لازمه دنبال کردن سیاست حفظ جان و سلامت و در کنار آن حفظ زندگی روزمره و معیشت مردم است، اظهار داشت: حفظ سلامت و جان مردم هر دو از وظایف ما است؛ ما از جان مردم مقابل کرونا و تبعات ناشی از فشار و سنگینی اقتصاد باید محافظت کنیم.

وی گفت: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده از این پس فعالیت در صنوف و ادارات مبتنی بر پروتکل‌ها خواهد بود که البته نیازمند آموزش و نظارت است.

دولت مدام در حال رصد وضعیت است

سخنگوی دولت گفت: دولت در ادامه طرح هوشمند، مدام در حال رصد است از این رو با توجه به شرایط پویای بیماری، بر آخرین تحولات جهانی اشراف داریم و این تحقیقات را مدنظر داشته ایم و سیاست‌های خود را براساس دانش بشری انطباق داده ایم.

ربیعی اظهار داشت: اخیراً رهبر انقلاب در بیانات روشنگرانه خود اشاره فرمودند که کشور نیازمند پویش عظیم اجتماعی است. دولت از رهبر انقلاب برای دعوت همه به «خیر جمعی» اعلام حمایت می‌کند. از همه سازمان‌های مردم نهاد و کسانی که به این پویش می‌پیوندند هم حمایت می‌کنیم.

وی تاکید کرد: امروز در جامعه نیازمند این هستیم که با افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد به یکدیگر با ویروس کرونا که روی ویروس تحریم نشسته است، مقابله کنیم و باید به هردو ویروس غلبه کنیم.

سخنگوی دولت اظهار داشت: در پاسخ به فرمایش رهبر انقلاب جلسه‌ای به ریاست معاون اول رئیس جمهور با نهادهای عمومی و سازمان‌های مردم نهاد برگزار شد و پنجره واحد خدمات حمایتی با حفظ هویت سازمانی طراحی شد و قرار است در کلیه استان‌ها ستادهایی تشکیل شود.

ربیعی گفت: وزارت ارتباطات تمهیداتی اندیشیده است که با ظرفیت دولت الکترونیک امکان اتصال کسانی که می‌خواهند کمک کنند و کمک می‌طلبند بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

مردم از «اپلیکیشن  ماسک» استفاده کنند

وی اعلام کرد: اپلیکیشن  ماسک می‌تواند به مردم برای حرکت ایمن در جامعه کمک کند. توصیه می‌کنم آنهایی که گوشی‌های هوشمند دارند، از این برنامه استفاده کنند. مسئولان این برنامه با مقامات وزارت بهداشت در حال مذاکره هستند تا داده‌های بیشتری به آن اضافه شود و برای حرکت ایمن در جامعه کارساز شود. 

سخنگوی دولت تاکید کرد: از مردم تقاضا می‌کنم همانطور که از زمان شیوع کرونا نهایت همکاری را با مسئولان و کادر درمانی داشته‌اند و به توصیه‌ها عمل کردند در این مرحله که فاصله‌گذاری هوشمند است، این توصیه‌ها را هم رعایت کنند تا بتوانیم از این مرحله نیز به سلامت عبور کنیم.

ربیعی گفت: درخواست می کنیم در کنار هم باشیم و با افزایش سرمایه ‌اجتماعی و در کنار هم بتوانیم با ویروس کرونایی مقابله کنیم که بر ویروس تحریم نشسته و بحران مضاعفی را برای ما ایجاد کرده است، بر هر دو ویروس غلبه کنیم. این مسیر موفقیت ماست. 

اطلاعات جهانی درباره کرونا اندک است

وی با اشاره به اطلاعات کم جهان از ویروس کرونا، گفت: باید در نظر داشته باشیم اطلاعات جهانی درباره این بیماری اندک است و جهان با یک بیماری نادر مواجه شده است از این رو، دولت هر دانشی در هر جای جهان در مبارزه با شیوع این ویروس و برنامه‌های اقتصادی که دنبال می‌شود استفاده می‌کند.

سخنگوی دولت تصریح کرد: هدف از این اقدامات ریشه‌کن کردن کامل این ویروس است، به لحاظ علمی دستیابی به چنین هدفی ممکن نیست مگر با وجود ظرفیت‌های درمانی کشور و ایجاد فرصت کافی برای تطبیق زیرساخت‌های بهداشتی، با شرایط جدید این کار امکان‌پذیر است.

ربیعی با اشاره به مطالعات علمی در دانشگاه‌ها و مراکز علمی در خصوص بیماری کرونا، گفت: خوشبختانه از روزهای اول شیوع کرونا در ایران دانشگاه‌ها و مؤسسات مطالعاتی تحقیقات گسترده ای را آغاز کرده‌اند و خوشحالم اعلام کنم این مطالعات و فناوری‌های بررسی شده در روزهای بعد در کنار طرح فاصله گذاری فیزیکی هوشمند قرار خواهد گرفت.

۵ سناریو برای مقابله با کرونا

وی ادامه داد: دولت در کنار موفقیت‌ها، هر یک از سناریویی که با وضعیت فرهنگی ایران سازگاری بیشتری داشته باشد را دنبال می‌کند که در این میان پنج سناریو در جلسه گذشته ستاد ملی مبارزه با کرونا مشخص شده است.

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در رابطه با موضع دولت ایران از انتخاب «مصطفی الکاظمی» به عنوان نخست وزیر عراق و تحولات سیاسی این کشور، عنوان کرد: سیاست همیشگی ما تاکید بر احترام به حاکمیت عراق و پیروی از مرجعیت و اجتناب از هرگونه مداخله در امور داخلی این کشور بوده است. در سایر کشورها هم به تبعیت از این سیاست پیشنهاد می‌کنیم ایالت متحده آمریکا هم باید فهم تازه و واقع بینانه ای از سیاست‌های نادرست خود و وضع امنیتی در عراق رسیده باشد.

سیاست‌های ماجراجویانه در منطقه به زیان جان مردم است

ربیعی افزود: در جریان کرونا و کشورهایی که در منطقه ما هستند و در مقابل بیماری آسیب پذیری دارند همه باید تلاش کنند، برخی سیاست‌های ماجراجویانه در منطقه بیشتر به زیان جان مردم عمل خواهد کرد. ما از هرگونه تصمیمی که بر اساس اراده ملی در عراق اتخاذ شده حمایت می‌کنیم و حمایت ما یک حمایت معنوی است. همکاری با همسایه دیرین که با فرهنگ و منافع مشترک همسایگی همراه است، دنبال خواهد شد.

وی در ادامه این سوال و در رابطه با تلاش‌ها برای تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان خاطرنشان کرد: در مورد افغانستان هم به همین سیاق از هرگونه تلاشی که منجر به دولت مرکزی قدرتمند در افغانستان شود حمایت می‌کنیم. وجود دولت قوی در افغانستان که ناشی از رأی مردم است قطعاً به امنیت منطقه کمک خواهد کرد و ما از هرگونه تلاش خود برای استقرار دولت قوی در افغانستان فروگذار نخواهیم کرد و معتقدیم این کار به نفع امنیت جهان و مبارزه علیه تروریسم هم هست.

کشورها و نهادهای بین‌المللی ملک و دارایی آمریکا نیست

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در رابطه با وامی که ایران از صندوق بین المللی پول درخواست کرده است، گفت: ما فکر می‌کنیم آمریکا به لحاظ قانونی در جایگاهی نیست که بخواهد مانع از عملکرد طبیعی و قابل انتظار نهادها و سازمان‌های بین المللی شود.

ربیعی افزود: آمریکا باید درک کند که نه نهادهای بین المللی ملک و دارایی آمریکا هستند و نه آنکه سایر ملت‌ها زیر دست آنها هستند که آنها بتوانند این چنین امر و نهی‌های ظالمانه کنند.

آمریکا حق ندارد اقدامات صندوق بین‌المللی پول را وتو کند

وی اظهار داشت: البته ما معتقدیم آمریکا حق ندارد اقدامات صندوق بین المللی پول را وتو کند و هیچ حقوقی برای وتو کردن اقدامات صندوق، پیش بینی نشده است.

سخنگوی دولت تاکید کرد: ما مطلع هستیم، سایر اعضای صندوق هم از اقدام ضد انسانی آمریکا ممانعت به عمل خواهند آورد و فکر می‌کنم صندوق مستقلاً تصمیم گیری می‌کند.

ربیعی با بیان اینکه ما سال‌های سال به این صندوق حق عضویت خود را پرداخت کرده ایم و هیچ گاه از این صندوق درخواستی نداشته ایم، اظهار داشت: این حق طبیعی است که در شرایطی که تحریم‌ها از یکسو جان و زندگی افراد را تهدید می‌کند و شیوع گسترده کرونا در سطح جهانی نیز موجب تهدید جان شهروندان شده است، ما هم دچار رنج مضاعف شده‌ایم و باید از حق خود استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه اقدام صندوق برای دنیا نشان‌دهنده این خواهد بود که مشارکت شما در امور بین‌المللی تابعی از سیاست‌های یکجانبه هیچ کشوری نمی‌تواند باشد، خاطرنشان کرد: در واقع تصمیم صندوق بین‌المللی پول یک نماد برای اخلاق و انسانی بودن صندوق‌هایی است که برای مسائل انسانی به وجود می‌آیند.

سخنگوی دولت در رابطه با جزئیات خبر آزاد سازی ۱.۶ میلیارد دلاری پول ایران در منطقه از سوی رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی و اینکه این پول چه زمانی در اختیار ایران قرار خواهد گرفت؟، تصریح کرد: آمریکایی‌ها از طریق دادگاه‌های خود بر اساس ادعاهای واهی مبتنی بر کشته شدگان ۱۱ سپتامبر از سال ۹۴ منابع بانک مرکزی که نزد بانک «لوکزامبورگ» بود را توقیف کردند و تلاش داشتند با حکم دیگری این پول را به آمریکا منتقل کنند و این پول را متصرف شوند.

ربیعی افزود: با تلاش جدی و فعالیت حقوقی قوی بانک مرکزی در ۱۱و ۱۵ فروردین ماه، هر دو حکم نقض شد و حقوقدانان ما در کنار بانک مرکزی تلاش بسیار زیادی در این زمینه کردند.

وی با بیان اینکه به عقیده من همین ادعای آمریکا شاخصی برای قضاوت است، گفت: همه ما می‌دانیم، ماجرای ۱۱ سپتامبر از سوی چه گروهی بود. امروز برای کسی پوشیده نیست این حادثه ناشی از حملاتی بود که ما هم نپسندیدیم و در همان دوران بیانیه دادیم و آن را محکوم کردیم. این حادثه ناشی از جریانات افراطی ای بود که خود آمریکا زمینه ساز تقویت آنها بود.

سخنگوی دولت با بیان اینکه جریان‌ها چون انسان‌ها در آن دخیل هستند و قابل کنترل نهایی نیستند، خاطرنشان کرد: عنوان هم شد که آن حمله از سوی القاعده بوده است. اینکه به آن بهانه بخواهد پول ما را مصادره کند نشان دهنده سیاست و خوی استکباری دولت ایالت متحده آمریکا است.

بخشی از منابع مالی آزاد شده ایران صرف دارو و اقلام مورد نیاز مردم می‌شود

ربیعی افزود: همه تلاش خود را به کار می‌گیریم منابع خود را منتقل و یا آن را تبدیل دارو یا کالای مورد نیاز مردم در شرایط فعلی کنیم. در همین ارتباط هم آزاد شدن برخی از منابع ما و امکان عمل کردن روی برخی از منابع ما که تاکنون آمریکا اجازه عملیات روی آن نمی‌داد در حال فراهم شدن است و امیدوار هستیم بتوانیم در این رابطه از منابع خود برای دارو، زندگی مردم به خصوص غذا و خوراک و نهاده‌های مورد نیاز کشاورزی استفاده کنیم.

وی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با فضاسازی برخی رسانه‌های خارجی از جزئیات برگزاری جلسه اخیر شورای عالی امنیت ملی، اظهار داشت: به دلیل اینکه منبع این خبر یک رسانه «پترو دلاری» است و من واقعاً آن را رسانه نمی دانم، بلکه یک مؤسسه خبری عملیات روانی است که باپول مشخص یک کشور ایجاد شده و با پول و سیاست‌های سازمان‌های اطلاعاتی اداره می‌شود، تکرار مطالبشان هم اساساً وجاهتی ندارد

سخنگوی دولت افزود: قطعاً رئیس جمهور چنین بیانی نداشت و این بیان و این نوع رفتارها که بخواهند میان تصمیمات دولت تعارض ایجاد کنند متأسفانه مدت‌ها است که توسط همین دست رسانه‌ها در حال تبلیغ است و حفظ جان انسان‌ها برای ما مهم است.

ربیعی با بیان اینکه اگر ما برای گشایش فعالیت‌های اقتصادی تصمیماتی می‌گیریم، برای حفظ جان انسان‌ها است، اظهار داشت: بنابراین چنین اظهاری به شدت تکذیب می‌شود و انتظاری بیش از این هم از این دست رسانه‌ها نمی‌رود.

وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره نحوه برخورد با تخلف مدیران شماری سازمان‌های دولتی از بخشنامه حضور برخی کارکنان در شرایط کرونا، و ورود سازمان بازرسی کل کشور به این موضوع، و اینکه چرا برخی مدیران از بخشنامه‌های لازم الاجرا اطاعت نمی‌کنند و با مدیران متخلف چه برخوردی می‌شود و چه ضرورتی برای اجرایی شدن این بخشنامه‌ها وجود دارد؟ گفت: قطعاً تمامی دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها ابتدا برای خود دولت لازم الاجرا است و دولت مُصر است این دستورالعمل‌ها را در حوزه‌های خود ابتدا با سازمان‌های نظارتی ای که دارد دنبال کند.

سخنگوی دولت اضافه کرد: حتی در مورد تعویق وام‌ها در چند بانک، دیدید که بانک مرکزی به سرعت عمل کرد و حتی برای برگرداندن آنها اقدام کرد.

ربیعی با بیان اینکه قبلاً با دکتر زالی صحبت کرده بودم که او گفت این مربوط به زمان حضور یک سوم کارکنان است از این رو موضوع مربوط به سازمان‌ها و ادارات دولتی نبوده است، افزود: در اصل، برخی شرکت‌ها تخلفاتی داشته اند نه وزارتخانه‌ها به همین جهت اینگونه نبود که وزارت بهداشت یا فرماندهی عملیات مقابله با کرونا در تهران به سازمان بازرسی گزارش داده و سازمان بازرسی پیشنهادات پیشگیرانه عرضه کرده است.

نظارت، بازرسی و همکاری مردم، شرط موفقیت طرح فاصله گذاری هوشمند

وی با اشاره به اینکه طبق پروتکل‌های بهداشتی شرط موفقیت ما برای عبور از این بحران و موفقیت طرح فاصله گذاری فیزیکی هوشمند، دو امر است، گفت: نخست بازرسی و نظارت جدی و برخورد با متخلفان و دوم هم اعتماد بالا و همکاری همگانی است. یعنی در حقیقت ما از دو بازوی نظارت، بازرسی و کنترل و دوم، همکاری مردم و نظارت اجتماعی و به کارگیری از مردم استفاده خواهیم کرد تا کار را جلو ببریم.

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره علت دریافت ۱۲ درصد سود از وام یک میلیونی به یارانه بگیران، گفت: من معمولاً اخبار دنیا را رصد می‌کنم و گاهی اوقات دیده ام که یک اقدام در کشوری صورت می‌گیرد و همان یک اقدام در کشور آنقدر تکرار و بزرگنمایی می‌شود از این رو معمولاً مجموع اقدامات ما و کشورهای دیگر با هم مقایسه نمی‌شود.

ربیعی تصریح کرد: کلیپ کوتاهی در شبکه‌های مجازی پخش شد که نشان می‌داد در یکی از کشورها که نمی‌خواهم از آن نام ببرم، کمک‌ها را به درِ خانه‌ها می‌بردند اما من در تماسی که با یکی از دوستانم داشتم، او چنین مسئله‌ای را کاملاً تکذیب کرد.

وی اضافه کرد: من نمی دانم این ویدئوها در کجا تولید می‌شود اما می‌خواهند مقایسه ناامیدکننده ای را انجام دهند.

سخنگوی دولت با بیان اینکه ما در شرایط یک اقتصاد تحریم زده هستیم و در این باره شما را به یادداشت روز شنبه ام در روزنامه ایران ارجاع می‌دهم، گفت: ما با کاهش رشد ناشی از فشار کرونا بر اقتصاد حتماً روبرو خواهیم بود، در حالی که اقتصادهای پویا و قدرتمندی مثل اروپا و آمریکا و حتی ژاپن و کره جنوبی تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته اند و در حال حاضر رشدهای منفی را در اقتصاد بسیاری از کشورها شاهد هستیم بنابراین طبیعی است که به اقتصاد کشور ما نیز فشار وارد خواهد شد.

وی گفت: اگر دولت مداخله نکند احتمال می‌رود بیکاری‌های گسترده‌ای پس از کرونا اتفاق بیفتد و اگر نتوانیم طرح فاصله گذاری فیزیکی و هوشمند را دنبال کنیم، بعید نیست که یک بیکاری ۴ میلیون نفری در کشور پدید آید، بنابراین ما ناچاریم با اقتضائات اقتصادی خودمان تصمیماتی بگیریم و سعی کنیم پله- پله در شرایط مختلف به صورت پلکانی تصمیمات جدیدتری بگیریم.

سخنگوی دولت تصریح کرد: اولاً به چهار میلیون خانوار با درآمد پایین یک تا دو میلیون تومان وام قرض الحسنه پرداخت کردیم و در آنجا اصلاً بحث نرخ بهره وجود ندارد و اعلام کردیم که به همه مردم وام یک میلیون تومانی با نرخ بهره ۱۲ درصد پرداخت خواهیم کرد که منابع این وام به دولت تعلق ندارد، بلکه کمک سیستم بانکی در ازای این منابع به سپرده گذاری‌های خود بانک‌ها پرداخت می‌شود که در حال حاضر سود می‌دهند.

ربیعی با بیان اینکه علت کاهش نرخ از ۱۸ درصد به ۱۲ درصد هم کمک بانک مرکزی از طریق آزادسازی ذخیره‌های قانونی بانک‌ها بوده است، افزود: در هر حال به علت تحریم‌های ظالمانه و کاهش شدید صادرات نفت و نیز افزایش قیمت بنزین و هزینه‌های مبارزه با کرونا آنچه که در توان دولت است همین برنامه‌هایی است که تا به حال اجرا کرده است.

وی اظهار داشت: اگر ما می‌خواستیم این وام را هم به صورت قرض الحسنه پرداخت کنیم، فشار مالی بسیار زیادی بر بودجه کشور وارد می‌شد، بنابراین اجازه دهید که ما بر اساس مقدورات دولت آرام آرام تصمیمات مختلف دیگری که ممکن است گرفته شود، اجرا کنیم و این مقدورات دولت را هم شما نمی‌توانید با کشورهای دیگر مقایسه کنید.

سخنگوی دولت تصریح کرد: البته در شرایطی که تورم کشور هم عددی است که از نرخ بهره این وام‌ها بالاتر است، از این وام استقبال خواهد شد.

ربیعی با بیان اینکه ای کاش پول بیشتری داشتیم و تحریم نبودیم و می‌توانستیم نفتمان را در حداکثر مقدار بفروشیم و همه این پول‌ها در بانک‌های ما قرار می‌گرفت، گفت: قطعاً در چنین شرایطی در مقابله با کرونا دست بازتری داشتیم و می‌توانستیم حمایت بیشتری انجام دهیم؛ خوشبختانه اردیبهشت ماه آغاز پرداخت تسهیلات حمایتی ضدکرونایی خواهد بود. همچنین در جلسه آتی ستاد اقتصادی دولت جمع بندی نهایی چگونگی پرداخت این وام‌ها صورت خواهد گرفت و ما از ابتدای ماه بعد، این تسهیلات را پرداخت خواهیم کرد.

وی با تأکید بر اینکه همه تسهیلات از ابتدای اردیبهشت پرداخت خواهد شد، افزود: تمهیداتی اندیشیده ایم که این اعتباراتی که امروز به دست آورده ایم، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان از آن را برای افزایش قدرت خرید جامعه به کار خواهیم گرفت که این پرداخت‌ها، الگوها و مدل‌های خاصی را می‌طلبد.

سخنگوی دولت افزود: در بیمه بیکاری هم برنامه ما ماندن افراد در کارگاه است، نه بیکار شدن آنها از کارگاه و در این طرح وام، بنای ما حفظ اشتغال است.

ربیعی گفت: وزیر محترم کار تلاش‌های بسیار زیادی را در راستای این امر به کار برده اند و جهت گیری اصلی تسهیلات پرداخت شده، حفظ نیرو در کارگاه‌ها است و بخشی از این تسهیلات هم برای افزایش قدرت خرید جامعه به کار گرفته خواهد شد.

عجله برای بازگشایی مدارس نداریم

وی در پاسخ به سوالی درخصوص چگونگی ادامه فعالیت‌های آموزشی در آموزش و پرورش و آموزش عالی، اظهار کرد: قطعاً به پایان فروردین که نزدیک شویم، برآوردهای جدید بدست خواهیم آورد و تصمیم نهایی را اتخاذ خواهیم کرد و عجله و برنامه‌ای هم برای بازگشایی مدارس نداریم.

سخنگوی دولت افزود: ما در خصوص آموزش و پرورش تصمیم مطلقی که بتوانیم به همه کشور تسری بدهیم نخواهیم داشت، این انعطاف برای دستگاه آموزش و پرورش باقی خواهد ماند تا بتوانند با شرایط گرمایی تابستان تصمیم لازم را بگیرند.

ربیعی با بیان اینکه ما کلاً آموزش را تعطیل اعلام نکردیم، گفت: ما در مدارس فقط ساختار حضور فیزیکی را تعطیل کردیم ولی آموزش اصلاً تعطیل نشده است. شاید آموزش حضوری فواید بیشتری داشته باشد بخصوص برای دروس کارگاهی و عملی اما به طور کلی آموزش در آموزش و پرورش و آموزش عالی تعطیل نبوده است.

وی تصریح کرد: با تلاش‌هایی که وزارت آموزش و پرورش کرده است، طرح «شاد»، شبکه آموزشی دانش آموزان رونمایی و زیرساخت‌های آن آماده شد تا فضا برای دانش‌آموز-معلم فراهم شود.

سخنگوی دولت با بیان اینکه البته در مناطق محروم مشکلاتی داریم، افزود: ممکن است امکانات زیرساختی عمومی وجود داشته باشد اما امکانات فردی برای ارتباط گیری نباشد که باید تمهیدی برای آن بیاندیشیم.

ربیعی تصریح کرد: در مورد آموزش عالی هم دانشگاه‌ها می‌توانند خودشان درباره چگونگی تداوم آموزش تصمیم بگیرند. اما قطعاً ترم به پایان خواهد رسید ولی تمهیداتش به صورت جلسات مجازی، ترم تابستانی یا حذف ترم انجام خواهد شد.

وی در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص مصوبه حقوق و دستمزد برای کارگران و انتقاداتی که به این مصوبه بوده است، اظهار کرد: ما در جلسات شورای عالی کار سه جانبه گرایی را در دولت یازدهم و دوازدهم به شدت دنبال کردیم. منتقدترین نماینده‌های کارگری عضو شورای عالی کار شدند. هیچ نماینده ای که در این شورا باشد و به فرموده حضور داشته باشد، مثل یک دورانی که این چنین بود، وجود نداشت.

سخنگوی دولت گفت: عده‌ای سال‌های سال که بین مزد و تورم چنان شکاف وحشتناکی ایجاد شد و قدرت خرید کارگران کاهش پیدا کرد، انتقادی نکردند و چیزی هم ننوشتند. خوشحالیم که امسال جریان کارگری در چانه زنی‌ها حضور دارد و اینکه در آخر با اقتدار می‌گوید من نمی‌خواهم این مصوبه را امضا کنم، حاصل سه جانبه گرایی است که دولت ایجاد کرده است.

ربیعی با بیان اینکه تصمیم سه جانبه گرایی یعنی دو سمت کارگری حتماً باید تصمیمی را بپذیرند، اظهار داشت: در شرایطی سیاستگذار یا تصمیم گیر که همان دولت باشد، ناچار است هم کارگاه و عدم اخراج کارگر را ببیند و هم به معیشت کارگر توجه داشته باشد. در دوره‌های طولانی وزارت کار همواره در حمایت از کارگران موضع گیری می‌کرد و در برخی موارد هم کارفرماها مصوبه را امضا نمی‌کردند.

وی تاکید کرد: الان یک میلیون ۸۳۵ هزار تومان حقوق پایه و ۲ میلیون ۳۳۰ هزار تومان هم حقوق، کارگر مجرد است. با پایه سنوات و محاسبه اولاد ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان حاصل می‌شود. الان حدود ۳۱ درصد حقوق متأهل ها افزایش داشته است.

سخنگوی دولت تصریح کرد: اعتراض کارگران این است که آن مبلغی که روی بن آمده، روی پایه حقوق بیاید. تفاوت این دو این است که سال بعد هر افزایش حقوق داشته باشیم روی پایه حقوق می‌آید.

با موضوع حق مسکن، دستمزد کارگران را جبران می‌کنیم

ربیعی خاطرنشان کرد: وزیر محترم کار برنامه‌ای خواهند ریخت که ما بتوانیم در برهه‌های مختلف رضایت جامعه کارگری را تأمین کنیم. امروز امکانی که برای ما وجود دارد در زمینه حق مسکن است. ما امیدواریم بتوانیم ۴ درصد به مؤلفه حق مسکن اضافه کنیم؛ البته این عدد دقیق نیست.

وی با بیان اینکه زندگی کارگری به خصوص کارگرهایی که روزمزد هستند بسیار سخت و دشوار است، اظهار داشت: کارگران روزمزدی که به دلیل کرونا امکان تعطیلی کارشان وجود دارد را نباید فراموش کنیم.

سخنگوی دولت افزود: در این ۱۰ رسته ای که ما مطالعه کردیم و آسیب اول را از کرونا می‌بینند، از ۳ میلیون ۳۰۰ هزار نفری که مشغول به کار هستند حدود ۴۰ درصدشان کارگران غیر رسمی هستند. ما باید مراقب زندگی این ها باشیم. یکی از اندیشه‌های دولت و رئیس‌جمهور و وزیر کار مراقبت از کارگران در شرایط کرونایی است.

ربیعی با بیان اینکه ما امیدوار بودیم در زمان قبل از فشار تحریم منحنی مزد را با تورم فاصله بدهیم، گفت: ما سال‌ها پیش گرفتن مزد بر تورم را اجرا کردیم. امیدواریم از تعطیلی کارخانجات جلوگیری کنیم. امکان اخراج و ناامنی شغلی تلخ‌ترین مساله برای یک شاغل است.