ارمنستان روابط گرم و نزدیکی با ایران دارد و روابط این کشور و ارمنستان را محکم و نفوذ روسیه را به عنوان یک قدرت کلیدی منطقه متعادل می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه کریستین ساینس مانیتور با بیان این مطلب در تحلیلی نوشت : در اواخر ماه مارس که شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اینکه آیا تحریمهای خود علیه ایران را به علت برنامه هسته ای آن افزایش دهد یا نه، محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران و همتای ارمنستانی وی در نزدیکی مرز دو کشوربه منظور افتتاح یک خط لوله که گاز طبیعی ایران را به شهرهای ارمنستان منتقل کند، دیدار کردند.

نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: "رابرت کوچاریان" رئیس جمهوری ارمنستان این اقدام را نشانه دوستی آنها توصیف کرد، اما این رابطه ای است که برخی از دوستان دیگر ارمنستان به ویژه آمریکا نمی خواهند خیلی گرم باشد.

در ادامه این تحلیل آمده است : همچنانکه تنشها بین ایران وغرب به یک نقطه جوشان نزدیک می شود؛ ارمنستان به گونه ای فزاینده خود را در موقعیت دشواری برای مذاکره با همپیمانان در حال منازعه در همسایگی خود می بیند. موضعگیری مشکوک آن نشان دهنده پیامدهای بالقوه بی ثبات کنده منازعه غرب با ایران نه تنها در خاورمیانه، بلکه در قفقاز جنوبی هم هست.

در بخشی از این تحلیل با عنوان "ارمنستان با یک گزینه روبروست : ایران یا آمریکا؟" ، آمده است: حفظ رابطه خوب با ایران برای ارمنستان مهم است؛ مرزهای اصلی آن - با ترکیه و آذربایجان- بسته است و هنوز بر سر " ناگورنو قره باغ" در وضعیت جنگ سرد با آذربایجان قرار دارد.

نویسنده می افزاید: اما آمریکا هم کمک کننده اصلی برای ارمنستان و تنها کشوری است که هم اکنون در قره باغ کمکهای انساندوستانه ای ارائه می دهد.

در بخشی از این تحلیل به نقل از تحلیلگران آمده است : اقدام نظامی علیه ایران برای منطقه فاجعه بار خواهد بود و بسیاری در قفقاز نگران هستند که پیامدهای این اقدام می تواند به همسایگان ایران در قفقاز جنوبی، ارمنستان و آذربایجان هم کشیده شود.

"استیوپا صفرجان" مدیربخش تحقیقات در مرکز مطالعات ملی و بین المللی ارمنستان گفت :"خدا نکند، اگر اقدام نظامی علیه ایران صورت گیرد، ممکن است ارمنستان هم درگیر شود؛ آذربایجان هم همین طور."

سیاستمداران همچنین معتقدند که حتی اگر درگیری کنونی به مقابله نظامی منجر نشود، تنش افزایش یافته بین ایران و غرب ممکن است توازن دیپلماتیک ظریف در منطقه را از بین ببرد. ارمنستان و آذربایجان هر دو روابط نزدیکی با ایران و آمریکا دارند، هر چند روابط ارمنستان با ایران محکم تر بوده است.

بر اساس این تحلیل، با وجود برخی روابط پرتنش با آذربایجان ، اما بسیاری از تحلیلگران می گویند که این کشور ( ایران) نقش متعادل کننده ای در منطقه ایفا می کند. ایران روابط بین آذربایجان و ارمنستان را محکم و نفوذ روسیه را به عنوان یک قدرت کلیدی منطقه متعادل می کند.

به عقیده نویسنده، تاکنون ارمنستان توانسته یک مسیر میانه را بین آمریکا و ایران هدایت کند. در سیاست هسته ای ایران سکوت اختیار کرده ، اما روابط اقتصادی خود را با آن حفظ کرده و - همراه با آذربایجان - به آهستگی توافقنامه ای بین المللی منع گسترش سلاحهای هسته ای را اجرا کرده است. اما آمریکا نگران روابط رو به رشد اقتصادی بین ارمنستان و همسایه آن ، به ویژه درمورد خط لوله جدید است که ارمنستان آن را از نظر استراتژیک مهم می داند.

در پایان این مطلب آمده است : ارمنستانهیچ منبع انرژی ندارد و در اوایل دهه 1990 در نتیحه جنگ داخلی در گرجستان درهمسایگی آن با کمبودهای انرژی روبرو شد. ارمنستان به عنوان همپیمان دو کشور ( ایران و آمریکا) نشان می دهد که چطور تنشها بین این دو می تواند تعادل دیپلماتیک منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.