قم - شروع مجدد فعالیت اصناف در قم احتمال شیوع ویروس کرونا را افزایش داده و با رعایت نکردن فاصله اجتماعی زحمات کادر درمانی نادیده گرفته می‌شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - هیفاء پردل: با اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند و شروع فعالیت بسیاری از واحدهای صنفی شلوغی و ازدحام به خیابان‌های شهر قم بازگشت و برخی از مردم هم بدون رعایت اصول بهداشتی در حال گشت زنی در واحدهای تجاری و انجام امور روزمره خود هستند.

در طرح فاصله گذاری هوشمند، اصناف کم ریسک و بی خطر به شرط رعایت اصول بهداشتی و ثبت نام در سامانه سلامت و دادن تعهد به طور پلکانی می‌توانند فعالیت کنند و باید علاوه بر حفظ فاصله اجتماعی موازین بهداشتی را هم خود و هم برای مشتریان رعایت کنند.

اما ساعات اندکی بعد از اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند با گشتی در مناطق مختلف شهر قم از خیابان ارم، مجتمع الغدیر و صفائیه تا ۴۵ متری صدوق و … صحنه‌های متفاوتی را مشاهده کردیم که گویی دیگر بحران کرونا در شهر قم کاملاً مهار شده و مردم هم بدون ماسک و دستکش به انجام امور روزمره خود ادامه می‌دهند.

با گذشت نزدیک به دو ماه از فعالیت کادر درمانی قم که به عنوان مدافعان سلامت در خط مقدم نبرد با ویروس کرونا خطرات این ویروس را به جان خریده و مدت‌ها از خانواده خود دور هستند تا سلامتی را برای ما به ارمغان بیاورند اما شلوغی این روزهای شهر و خیابان‌های قم و حضور مردم در اجتماع حکایت از نادیده گرفتن زحمات چندماهه مدافعان سلامت دارد.

در حالی که طرح فاصله گذاری هوشمند باید مکمل طرح فاصله گذاری اجتماعی باشد ولی به شیوه‌ای برخورد می‌شود که گویا شرایط شهر قم به روال عادی بازگشته و دیگر خبری از مبارزه با کرونا نیست؛ آیا اینکه باید منتظر موج جدیدی از بیماری باشیم؟ این اصنافی که فعالیت تجاری و اقتصادی خود را شروع کردند همه آنها بی‌خطر و یا کم ریسک هستند؟

رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در این زمینه اعلام کرده است که نگران کاهش ناگهانی محدودیت‌ها و به دنبال آن موج جدید شیوع کووید ۱۹ در قم هستیم.

بیگانگی مردم با فاصله اجتماعی

شروع طرح فاصله گذاری هوشمند بهانه‌ای شد که گشتی در مناطق مختلف قم بزنیم؛ در همه مناطق و خیابان‌های شهر حضور پررنگ مردم در اجتماع و فعالیت پررنگ اقتصادی از سوی اصناف قم محسوس بود در حالی که طبق پروتکل‌های این طرح در ابتدا باید تنها اصناف کم ریسک به طور پلکانی فعالیت کنند.

اما با گذر در خیابان ۱۹ دی چند آرایشگاه مردانه آن هم پر جمعیت که جزو اصناف پر خطر هستند و فعالیت آن‌ها فعلاً باید تعطیل باشد باز بود و در حال فعالیت بودند؛ اندکی جلوتر هم دو کافی نت که خدمات کپی، اینترنتی و پرینتر چشم نوازی می‌کنند.

شلوغی شهر و خیابان‌های قم و حضور مردم در اجتماع حکایت از نادیده گرفتن زحمات چند ماهه مدافعان سلامت دارد

باب گفت‌وگو را با صاحب یکی از این مغازه‌ها باز می‌کنم، از او می‌پرسم مغازه شما فضای فیزیکی اندکی دارد در ضمن جمعیت بسیاری هم در این مکان هستند آیا شما متعهد به رعایت اصول بهداشتی نیستند؟

رضا شیرازیان در جواب می‌گوید: چند هفته‌ای فعالیت نداشتیم ولی این روزها به فعالیت اقتصادی من آسیب وارد کرد، امروز روز نخست فعالیت کاری من است و طبیعی است مغازه با شلوغی روبرو می‌شود اگر فقط دو سه نفری را قبول کنم مشتریانم را از دست می‌دهم، مشتریان خود باید موازین بهداشتی را رعایت کنند.

با گفته‌های این کافی نت دار مشخص می‌شود که اصناف با ثبت نام در سامانه سلامت به طور کامل راستی آزمایی نمی‌شوند و بعد از دادن تعهد هم باید از سوی مرکز بهداشت بر فعالیت آن‌ها نظارت جدی صورت گیرد.

بسیاری از مغازه‌های قم فعال هستند؛ به سمت یکی از خرازی‌های که مشتری زیادی هم دارد می‌روم، بانوانی در حال خرید وسایل مورد نیاز خیاطی هستند و با توجه به شلوغی مغازه نه فاصله را رعایت کرده و از هیچ وسایل حفاظت شخصی هم استفاده نکرده‌اند؛ یکی از بانوان در این ارتباط بیان می‌کند: شما هم اطلاع دارید که مغازه‌ها چند روزی تعطیل بوده و چنین ازدحامی هم دور از ذهن نیست من عجله داشتم و نتوانستم منتظر بمانم بانوانی که در مغازه هستند کارشان تمام شود و من برای خرید وارد مغازه شوم.

وی که نخواست نامش ذکر شود می‌افزاید: وقتی داروخانه‌ها ماسک ندارند برای تهیه ماسک چه کار کنیم؟ دستکش هم باید خود مغازه دار تهیه کند هرچند من ژل ضدعفونی کننده دست به همراه دارم.

در یکی از بوستان‌های شهر چند سالمند نزدیک هم مانند روزهای عادی مشغول صحبت کردن هستند، یکی از آن‌ها در گفت وگو با خبرنگار مهر عنوان می‌کند: قرنطینه خانگی ملال آور و خسته کننده است امروز با دوستان هماهنگ شدیم در این بوستان جمع شویم و کمی گل بگوییم و گل بشنویم آخر چندی است دورهمی را نداشتیم.

سید احمد موسوی در پاسخ به رعایت نکردن فاصله اجتماعی می‌افزاید: ما موازین بهداشتی را رعایت می‌کنیم اصل دورهمی است و اتفاقی نمی‌افتد.

یک بانوی قمی نیز در گفت وگو با مهر می‌گوید: هفته‌های گذشته مردم خوب فاصله اجتماعی را رعایت و در خانه‌ها خود را قرنطینه کردند شب نیمه شعبان و سیزده نوروز با فعالان عرصه بهداشت همکاری خوبی کردند و در اجتماع حضور نیافتند اما با شروع فعالیت اصناف خیابان‌ها دوباره شلوغ شد.

فاطمه خیری اظهار می‌کند: باید با اجرای این طرح، نظارت‌ها با شدت بیشتری از سوی اتاق اصناف و بازرسان صورت گیرد ولی فعلاً برای برخی اصناف شرایط اقتصادی اولویت دارتر از حفظ سلامت خود و جان مردم است؛ هرچند حق دارند در این روزها خیلی آسیب دیدند.

مجوز فعالیت ۷۵ درصد از اصناف قم

رئیس اتاق اصناف قم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: با اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی ۷۵ درصد از اصناف قم مجوز فعالیت گرفتند؛ این مجوزها منوط به ثبت نام در سامانه سلامت سیب و دریافت کد رهگیری و به همراه آن دادن تعهد برای رعایت اصول بهداشتی از سوی این واحدها است.

حسن احمدلو بیان می‌کند: تعزیرات و مرکز بهداشت با در نظر گرفتن این کد رهگیری اگر تخلفی از سوی هرکدام از این واحدها صورت گرفت تا یک ماه پلمب خواهند شد؛ مردم استقبال چندانی از خریدهای غیرضروری ندارند تنها برای خرید مایحتاج خود در اجتماعات حضور دارند.

به گفته وی، تیمی متشکل از معاون دادستانی، تعزیرات و اتاق اصناف و هم چنین نمایندگانی از مرکز بهداشت بر روند فعالیت اصناف استان قم در طول اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند نظارت دقیق دارند و نظارت‌ها را هم تشدید خواهیم کرد.

تشکیل ۱۰۰ اکیپ بازرسی با بهره گیری از نیروهای مردمی

معاون بهداشتی و مدیر سلامت محیط کار مرکز بهداشت قم نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان می‌کند: در اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند ۱۱ صنف پرخطر در قم هستند که باید هم چنان تعطیل باشند؛ تعدادی از این واحدها فعال بودند که با تذکر تعطیل شدند اما ۵۸ رسته کم ریسک و کم خطر هم در این استان هستند که با دریافت مجوز شروع به فعالیت کردند.

نرگس جعفری می‌افزاید: این ۵۸ رسته کم ریسک به دو حالت می‌توانند فعالیت داشته باشند؛ اول اینکه در سامانه وزارت بهداشت ثبت نام و کد رهگیری دریافت کنند و این کد را در مغازه نصب تا مشتریان از مجاز بودن واحد مطلع شوند، هم‌چنین بعد از دریافت کد رهگیری این واحدها باید کلیه موازین و اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کنند.

با واحدهایی که اصول و موازین را رعایت نکنند برخورد و واحد آنها پلمب خواهد شد

از وی درباره واحدهایی که پروتکل‌های بهداشتی و اصول فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نکنند می‌پرسیم که عنوان می‌کند: ۱۰۰ اکیپ بازرسی تشکیل شده است هم چنین با بهره گیری از نیروهای مردمی نظارت‌ها تشدید شده و با اجازه از دادستانی با واحدهایی که این اصول و موازین را رعایت نکنند برخورد و واحد آنها پلمب خواهد شد.

جعفری درباره فعالیت واحدهای صنفی آرایشگاه مردانه در سطح شهر قم نیز گفت: این واحدها نسبت به عدم فعالیت خود مطلع نبودند و بعد از تذکر تعطیل شدند؛ آرایشگاه‌ها جزو اصناف پرخطر هستند و باید هم چنان تعطیل باشند؛ صنوف غذایی، طباخی تنها منوط به بیرون بر بودن مجاز به فعالیت هستند.

وی ادامه داد بر نحوه فعالیت ادارات و سازمان‌های دولتی هم نظارت جدی داریم و اگر مرکزی اصول بهداشتی را رعایت نکرد با مجوز دادستانی تعطیل خواهند شد.