به گزارش خبرنگار مهر، قاره آفریقا در عصر حاضر به قاره فرصتهای قرن معروف شده و جهان شاهد توسعه روزافزون ارتباطات رسانهای، تجاری، فرهنگی و نظامی سایر کشورها با آفریقا است. از سال ٢٠٠٠ میلادی، رقابت چشمگیری بین قدرتهای جهانی برای ارتباط با آفریقا به راه افتاده است. آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، آلمان، ژاپن، عربستان، امارات، قطر و ترکیه با تاسیس انواع شبکههای رادیویی و تلویزیونی در آفریقا حضور پرقدرت رسانهای دارند.
محمدرضا حاتمی مدیر شبکه رادیو و تلویزیونی «هوسا» به مناسبت سالگرد افتتاح رسمی این شبکه در معاونت برون مرزی و حضور رسانهای ایران در قاره آفریقا گفت: از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ تعداد ۳۲۰ سفارتخانه جدید توسط کشورهای مختلف در قاره آفریقا افتتاح شده است که نشان از موقعیت استراتژیک و حساس قاره آفریقا و رقابت سایر کشورها برای حضور در این سرزمین دارد.
حاتمی افزود: یکی از اتفاقات مهم رسانهای ایران در روز سهشنبه ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ با حضور تعدادی از مدیران بلندپایه کشور و سازمان صداوسیما اتفاق افتاد، افتتاح شبکه رادیو و تلویزیونی دو زبانه هوسایی- انگلیسی «ویژه آفریقا» و پخش رسمی ۲۴ ساعته این شبکه (به صورت اینترنتی)، سرفصلی نو در ارتباط رسانهای بین ایران و آفریقا ایجاد کرد.
وی درباره چگونگی شکلگیری این شبکه برون مرزی بیان کرد: ساختار سازمانی این شبکه جدید برون مرزی در پاییز سال ۱۳۹۸ رسما تصویب و ابلاغ شد و شبکه برون مرزی هوسا، فعلا روزانه شش ساعت برنامه شامل فیلم، سریال، اخبار و انواع برنامههای تلویزیونی و سه ساعت انواع برنامههای رادیویی پخش میکند که متناسب با ساعات مختلف کشورهای قاره پهناور آفریقا، به صورت ۲۴ ساعته، چندبار تکرار میشود. زبان هوسایی در کشورهای نیجریه، نیجر، غنا، کامرون، چاد، بنین، ساحل عاج، مالی، توگو، بورکینافاسو، سودان، آفریقای مرکزی، کنگو دموکراتیک و جمهوری کنگو و سیرالئون رایج است.
حاتمی درباره اهمیت و گستره هوسازبانان در قاره آفریقا توضیح داد: حدود ۷۳ درصد از هوسازبانهای جهان، در نیجریه زندگی میکنند. کشور مهم صادرکننده نفت که قدرتمندترین ارتش و بزرگترین اقتصاد آفریقا را دارد و نیمی از جمعیت ٢٠٠ میلیونی اش را مسلمانان تشکیل داده اند. بنابراین فعالیتهای شبکه برون مرزی هوسا از نظر زبان، شباهت زیادی به شبکههای تلویزیونی دوزبانه استانی در کشورمان دارد که در آنها پخش برنامهها به دو زبان رسمی فارسی و محلی «استانی» صورت میپذیرد. همچنین زبان رسمی حدود ۷۰۰ میلیون نفر از جمعیت یک میلیارد و ۲۰۰ میلیونی آفریقا، انگلیسی است. بنابراین در شبکه برون مرزی جدید ویژه آفریقا، برنامهها به دو زبان هوسایی و انگلیسی پخش میشود.
وی در ادامه درباره نحوه و چگونگی پخش برنامههای این شبکه برون مرزی تصریح کرد: فعلا پخش شبانهروزی برنامههای این شبکه برون مرزی با روش Live stream، در بستر اینترنتی است. امیدواریم با تصویب بودجه لازم برای تغییر وضعیت این شبکه از حالت اینترنتی به ماهوارهای، شاهد توسعه ارتباطات رسانهای به عنوان بستر اصلی توسعه انواع روابط بین ایران و کشورهای آفریقایی باشیم و امیدواریم پخش ماهوارهای برنامههای تلویزیونی این شبکه نیز در سال ۱۳۹۹ آغاز شود. ماموریت این شبکه جدید برون مرزی حمایت از توسعه روابط بین کشورمان با کشورهای قاره آفریقا و مقابله با جریان شوم ایران هراسی و اسلام هراسی است.
مدیر شبکه رادیو و تلویزیونی «هوسا» در رابطه با جریان اسلام هراسی در قاره آفریقا و مشکلات به وجود آمده برای مسلمانان بخصوص در کشور نیجریه تاکید کرد: کشورهای استعمارگر از ابتدا با شکلگیری همه نهضتهای بیداری در افریقا مخالف بودهاند. تلاش شبانهروزی رسانههای استکباری برای تحریف حقایق و سرکوب شدید نهضت بیداری اسلامی و ادامه زندان شخصیتی برجسته مانند «شیخ زکزاکی» نیز نتیجه فتنه انگیزیهای قدرتهایی همچون انگلیس، آمریکا و رژیم صهیونیستی در این سرزمین است. ما خواهان استقلال، ثبات و پیشرفت همه کشورهای آفریقایی بخصوص نیجریه هستیم و امیدواریم هرچه زودتر شاهد آزادی شیخ زکزاکی و بازگشت ایشان به آغوش میلیونها نفر از مردمی که او را عاشقانه دوست دارند باشیم.
حاتمی در انتها تاکید کرد: در سالهای متمادی، رسانههای وابسته به جریان استکبار، با هدف حفظ منافع و حیاط خلوت قدرتهای جهانی، به ترویج جریان شومی با عنوان آفریقا هراسی اهتمام ورزیده اند. رسوب اطلاعات غلط و جهل مفرط نسبت به واقعیتهای آفریقا در افکار عمومی در داخل کشور و غفلت از منافع بیشمار در توسعه روابط بین ایران و آفریقا، از جمله مهم ترین موانع پیش روی شبکه هوساست.