خرم‌آباد- خسارات کرونا حالا در میان مشاغل مختلف مسری شده است، از صنعت گردشگری گرفته تا حوزه اصناف و حتی فرهنگ و هنر؛ ویروسی که تمام قد مقابل کسب و کارها ایستاده است و هر روز ضرر می‌رساند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: زمان از دستمان در رفته است، از روزهای بروز ویروس کرونا انگار که لحظه‌ها و ساعت‌ها به‌سختی می‌گذرند و بسیاری از کسب‌وکارها و مشاغل حالا این روزها را با ضررهایشان می‌شمارند.

مغازه‌های تعطیل و نیمه تعطیل، کسب‌وکارهای نیمه‌جان، رکود حوزه گردشگری، صنایع رو به افول و… تنها بخشی از مصائب ویروس کوچکی است که حالا مشکلات بزرگی را رقم‌زده است، مشاغلی که از دست می‌رود و آمار رو به رشد بیکاران بخشی از عوارض این بیماری در حوزه اقتصادی است.

اقتصاد بیمار لرستان که پیش‌ازاین با هر تکانه‌ای رو به فروپاشی می‌رفت حالا زیر بار خسارات کرونا روزگار می‌گذراند و معلوم نیست تا کی می‌تواند دوام بیاورد.

صاحبان واحدهای صنفی از ضرر و زیان‌های دو ماه گذشته می‌گویند، بعضی از آن‌ها در طول این مدت درآمدی نداشته‌اند و دخلشان خالی است اما خرجشان پابرجا!

«مهدی» صاحب یک مغازه لباس‌فروشی است که به امید خرید عید چک کشیده و مغازه‌اش را پر کرده است، حالا دستش خالی است و کلی جنس روی دستش مانده و امیدوار است با آغاز به کار فعالیت اصناف رونق دوباره برگردد و ضررهای ماه‌های گذشته جبران شود.

«امیر» مغازه فروش لوازم‌آرایشی دارد، نگرانی را از چهره‌اش می‌توان خواند، به کرکره مغازه نیمه‌بازش تکیه داده، می‌گوید که «هنوز دشتی نداشته است»، مثل دو ماه تعطیلی که از جیب خورده‌اند. اما مگر جیب صاحبان مغازه‌های کوچک چقدر است که بتوانند این روزها را سر کنند.

اما کسب‌وکارهای حوزه گردشگری به‌شدت متضرر شده‌اند، صاحبان هتل‌ها و مجتمع‌های گردشگری، رستوران‌ها، واحدهای صنفی مرتبط، فعالان در حوزه بوم‌گردی و هزاران شاغل دیگر در این بخش در پیک درآمدزایی خود «بی‌درآمد» شده‌اند.

خسارت‌ها به این حوزه‌ها محدود نمی‌شود، ردپای کرونا را می‌توان در جای‌جای اقتصاد ایران و لرستان دید، در کوچک‌ترین بخش‌ها رسوخ کرده و به نظر می‌رسد باید تا ماه‌ها و یا شاید سال‌ها تبعات این ویروس را شاهد بود.

دومینوی خسارت، همه درگیر شد!

اسد عبدالهی معاون استاندار لرستان در خصوص تأثیر بیماری کرونا در حوزه اقتصادی لرستان، می‌گوید: با توجه به شیوع بیماری کرونا زیان‌هایی در بخش‌های مختلف، صنعت، کشاورزی و… وارد شده است و چون مشاغل مختلف زنجیره‌وار به هم وصل هستند رکود و زیان متوجه همه خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: گرچه ممکن است نتوانیم مشکلات کلان کشور مثل تحریم‌ها و صادرات یا واردات را کنترل کنیم، اما می‌توان با نظارت، پیگیری و هماهنگی دستگاه‌های اجرایی، وضعیت اقتصادی استان را ساماندهی کرد و جلوی ضرر و زیان فعلی و بحران احتمالی آینده را بگیریم.

معاون استاندار لرستان از دستگاه‌های اجرایی استان می‌خواهد که به این منظور پیشنهادات خود را ارائه دهند چراکه بخشی از این مشکلات در داخل استان حل می‌شود و بخشی هم با مکاتبه با دفتر رئیس‌جمهور پیگیری خواهد شد.

شاغلانی که بیکار شدند

علی آشتاب مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان هم در سخنانی با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور و به‌تبع استان لرستان، یادآور می‌شود: در پی شیوع این بیماری برخی از افراد شغل خود را از دست داده‌اند و یا بیکار شده‌اند.

وی با اشاره به پیش‌بینی سامانه برای ثبت‌نام افرادی که شغل خود را از دست داده‌اند، می‌گوید: این سامانه برای پرداخت بیمه بیکاری به این افراد راه‌اندازی شده است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان با بیان اینکه ۱۳ هزار نفر در استان در این سامانه ثبت‌نام کرده‌اند، ادامه می‌دهد: از این تعداد تاکنون ۸ هزار و ۲۳۷ نفر مشمول دریافت بیمه بیکاری در لرستان شده‌اند.

۸ هزار بیکار روی دست لرستان

آشتاب با تأکید بر اینکه پرداخت بیمه بیکاری به این ۸ هزار و ۲۳۷ نفر از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین سازمان تأمین اجتماعی تأیید شده است، می‌گوید: با برنامه‌ریزی صورت گرفته مصوب شده که به این تعداد سه ماه بیمه بیکاری پرداخت شود.

وی با اشاره به پرداخت بیمه بیکاری ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت به این افراد، ادامه می‌دهد: بر اساس نرخ مصوب، یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان که معادل حقوق پایه سال ۹۹ بوده به این افراد بیکار شده پرداخت می‌شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی لرستان، مشاغلی مانند رستوران‌ها، هتل‌ها، مراکز گردشگری و… را دارای بیشترین درصد بیکاری در پی شیوع ویروس کرونا اعلام می‌کند.

گردشگری خوابید!

امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان، هم با اشاره به اینکه از ۲۵ اسفند تاکنون نیز به‌منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تمامی موزه‌ها و اماکن گردشگری تعطیل هستند ابراز امیدواری می‌کند که با همکاری مردم و مسئولان و پس از شکست قطعی این ویروس منحوس لرستان بازهم پذیرای گردشگران داخلی و خارجی خواهد بود.

وی یادآور می‌شود: تعطیلی اماکن گردشگری با توجه به شیوع ویروس کرونا خسارات زیادی را به حوزه گردشگری وارد کرده است.

مدیرکل میراث فرهنگی لرستان، ادامه می‌دهد: امیدواریم با پیگیری‌های وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و موافقت هیئت دولت پس از شکست قطعی ویروس کرونا یک روز متصل به جمعه هر هفته (پنجشنبه یا شنبه) تا پایان سال ۹۹ تعطیل شود تا شرایط رونق گردشگری و فعالان این صنعت در کشور فراهم شود.

کرونا به جان فرهنگ و هنر

احمد حسین فتایی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان هم می‌گوید: طبق برآوردهای صورت گرفته، شیوع ویروس کرونا بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال خسارت به بخش‌های فرهنگی، هنری، قرآنی و رسانه‌ای لرستان وارد کرده است.

وی معتقد است: شیوع ویروس کرونا و تعطیلی تمامی فعالیت‌های فرهنگی، هنری، قرآنی و رسانه‌ای این اداره کل، خسارات فراوانی را به این حوزه وارد آورده است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، ادامه می‌دهد: بر همین اساس و بر طبق برآوردهای صورت گرفته، خسارت‌های وارده به بخش فرهنگی، هنری، قرآنی و رسانه‌ای استان لرستان بالغ‌بر ۳۰۰ میلیارد ریال است که در مدت‌زمان کمتر از دو ماه طی اسفند سال گذشته تا فروردین امسال به وقوع پیوسته است.

فتایی، از این مبلغ، بالغ‌بر ۱۵۰ میلیارد ریال را مربوط به خسارت بخش‌های فرهنگی، هنری و قرآنی و۱۵۰ میلیارد ریال نیز مربوط به حوزه رسانه شامل مطبوعات، خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری استان می‌داند.

وی به تلاش در راستای حمایت از اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و جامعه قرآنی استان اشاره می‌کند و می‌گوید: خسارت‌های وارده به طور دقیق و با جزئیات کامل به مقامات کشوری و استانی گزارش داده شده و امیدواریم با پیگیری‌های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاندار لرستان و قول مساعد دولت در راستای حمایت از خسارت دیدگان، بتوانیم بخشی از این خسارات را رفع کنیم.

اما خسارات تنها محدود به کسب‌وکارهای صنفی، گردشگری و فرهنگی نیست، در حوزه زیرساختی هم اوضاع تفاوتی ندارد.

سقوط آزاد پروازهای فرودگاه!

علی کاملی مدیر فرودگاه خرم‌آباد در این رابطه می‌گوید: برخی از شرکت‌های هواپیمایی با شیوع این ویروس و از انتهای اسفندماه اقدام به کاهش و کنسلی پروازها کردند و برخی از مسیرهای پروازی مانند مشهد مقدس به دلیل اینکه فعلاً امکان زیارت حرم رضوی وجود ندارد کنسل شده است، بعد از پایان کرونا و باز شدن حرم مطهر رضوی مسیر پروازی مشهد مقدس به برنامه پروازی فرودگاه اضافه خواهد شد.

وی، ادامه می‌دهد: تعداد پروازهای فرودگاه خرم‌آباد به دلیل این بیماری حدود ۷۰ درصد کاهش‌یافته است.

رکود صنایع و بازار

محمدرضا صفی خانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان به مصائب حوزه صنعت استان اشاره می‌کند و وضعیت فعالیت کارخانه نساجی بروجرد با شیوع ویروس کرونا را مشت نمونه خروارها مشکلات این بخش می‌داند.

وی می‌گوید: شبکه فروش این کارخانه با مشکل مواجه شده است، با بحث کرونا هم فروشگاه‌های این کارخانه در سطح کشور تعطیل شد و هم تُجاری که با این کارخانه فعالیت داشتند به لحاظ اینکه فروش بازار نداشتند، نتوانستند که خرید از آن داشته باشند و هم تعهدات قبلی خود را عملیاتی کنند.

وی با تأکید بر اینکه یک سری مشکلات مالی در رابطه با بحث بازار دست‌به‌دست هم داد تا مقداری تولید این کارخانه با مشکل مواجه شود، ادامه می‌دهد: در این راستا ما تأکید کردیم که این کارخانه تولید خود را تداوم بدهد، کارخانه به دنبال عوض کردن شبکه فروش خود برود و از فروش‌های اینترنتی استفاده کند.

صفی خانی، یادآور می‌شود: شبکه مویرگی این کارخانه در سطح کشور مغازه بود، مردم باید مراجعه می‌کردند و این در حالی است که همه آن‌ها بر اساس مصوبات ستاد ملی کرونا تعطیل بودند.

وی، معتقد است: کرونا شبکه فروش کارخانه را با مشکل مواجه کرده و تقاضای بازار کارخانه به‌شدت پایین آمده است و به همین دلیل کارخانه تحت تأثیر قرارگرفته که امیدواریم با روش‌های مختلف معمول شبکه فروش آن تقویت شود و تقاضا بالا برود.

فرصت‌های شغلی، پَر!

حسین سلاح ورزی نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: واقعیت این است که به‌جز تعداد محدودی از کسب‌وکارهای مرتبط با تجهیزات پزشکی، مواد ضدعفونی و بهداشتی، سوپرمارکت‌ها، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، تقریباً همه کسب‌وکارها تحت تأثیر شیوع بیماری کرونا قرار گرفته‌اند.

وی با تأکید بر اینکه برخی از کسب‌وکارها به دلیل الزامات مقرراتی دولت، مسائل بهداشتی و یا عدم تقاضا تعطیل شده‌اند و یا کاهش فعالیت داشته‌اند، گفت: حتی کسب‌وکارهای در حوزه خدمات سلامت مانند درمانگاه‌ها و بیمارستان‌های خصوصی هم در این روزها به‌شدت روند فعالیتشان کم شده است.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه البته این امر در همه دنیا وجود دارد، بیان داشت: آمارهای متفاوتی وجود دارد که بیش از ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشور به‌نوعی دچار مشکل و اختلال شده است.

سلاح ورزی با بیان اینکه کسب‌وکارهای ارائه‌دهنده خدمات اقامتی و پذیرایی نیز به‌طور کامل تعطیل شده‌اند، تصریح کرد: تفاوتی به لحاظ تقویمی در ایران نسبت به بسیاری از کشورها وجود دارد، اسفند و فروردین‌ماه زمان پیک فروش، درآمد و رونق کسب‌وکارها در ایران است، خیلی از این‌ها در طول سال با ظرفیت کمتر خود را آماده می‌کنند تا در ایام عید فروش و رونق خوبی داشته باشند و این در حالی است که به دلیل شیوع کرونا این فرصت را از دست دادند.

وی با تأکید بر اینکه همچنین در پی این اتفاقات، شاهد از دست رفتن خیلی از فرصت‌های شغلی در کشور هستیم، بیان داشت: کرونا بعد از نشانه گرفتن سلامت جامعه، بیشترین ضرر و زیان و آسیب را به اقتصاد و کسب‌وکارها زد.

کرونا همچنان در گوشه و کنار اقتصاد کشورمان لانه کرده است، بااینکه فعالیت برخی اصناف و واحدها از سر گرفته‌شده و برخی محدودیت‌ها لغو شده است اما خسارات این ویروس تمامی ندارد، باید منتظر ماند و دید در ادامه این راهی که کرونا شروع کرده متولیان حوزه اقتصاد چه خواهند کرد، آیا برای نجات راهی خواهند یافت یا به فهرست قربانیان این ویروس اضافه خواهد شد.