به گزارش خبرنگار مهر، حدود یک هفته از بازگشایی مجدد صنوف مختلف در سطح کشور و استان فارس گذشته و به محض آغاز کار دوباره صنوف شاهد تکرار ازدحام و شلوغی در سطح کلان شهرها به خصوص کلان شهر شیراز بودیم که تصویری مشترک میان دوران قبل و بعد از کرونا را به نمایش گذاشته است.
در این میان عدم رعایت مسائل بهداشتی توسط برخی از واحدهای صنفی این تهدید را در جامعه واحدهای صنفی ایجاد کرده است که شاید در آیندهای نزدیک دوباره واحدهای صنفی مجبور به اجرای برخی از محدودیتها شوند این در حالی است که آمارهای ابتلای افراد به بیماری کرونا در سطح استان فارس همچنان شیب صعودی دارد و مسئولین دانشگاه علوم پزشکی نیز بر صعودی بودن این آمارهای صحه گذاشته اند.
پیشتر در خبرگزاری مهر در گزارشی با عنوان واکاوی بازار در ماه رمضان به بررسی علت حضور مردم در سطح جامعه پیش از آغاز ماه رمضان پرداخته ایم که یکی از اصلیترین دلایل تأمین مایحتاج برای ماه رمضان عنوان شده بود اما پس از آغاز این ماه نیز نه تنها مراجعات مردمی به واحدهای عرضه کننده کاهش نداشت بلکه شیب صعودی نیز پیدا کرده بود.
در نگاهی دیگر با باز شدن مراکزی که مورد مراجعه مردمی است نظیر مراکز شماره گذاری خودرو با شلوغی بسیار زیاد این مراکز مواجه میشویم که این گونه تجمعات نیز میتواند عاملی برای افزایش شمار مبتلایان به بیماری کرونا در سطح کلان شهر شیراز باشد.
جامعه شناس: حضور مردم در بازار جنبه روانی دارد
محسن اسلامی فر جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار مهر و در پاسخ به این سوال که چرا تعطیلی بازار امکان پذیر نیست، گفت: در تحلیل رفتار مصرف کننده پس از بازگشایی صنوف به این نکته میریم که جنبه روانی بازگشایی واحدهای صنفی بر نیاز اقتصادی ارجحیت دارد.
اسلامی فر اضافه کرد: بازگشایی واحدهای صنفی به علتهای مختلفی در دستور کار سیاست گذاران قرار گرفت و به منزله پایان یافتن کرونا نیست اما بخش بسیار زیادی از افراد جامعه با القا این مفاهیم در باور خود روند زندگی خود را به صورت عادی برگرداننده اند و این موضوع نقطه عطفی برای افزایش آمارهای مبتلایان به کرونا ویروس است.
وی در خصوص افزایش بیماران متذکر شد: این باور که کرونا به پایان رسیده و صنوف بازگشایی شده اند منجر به این خواهد شد که به زودی آمارهای استان فارس در ابتلای افراد به کووید ۱۹ افزایش جهشی و تصاعدی خواهد داشت لذا یکی از محتملترین پیشنهادها در راستای کاهش آمار مبتلایان به بیماری کرونا در سطح کلان شهر شیراز تعطیلی دوباره صنوف غیر ضروری است.
او ادامه داد: ادارات دولتی نیز یکی دیگر از محلهایی است که مراجعات مردمی به آنها زیاد است و تمهیدات مختلفی در راستای مقابله با کرونا را باید در دستور کار ادارات دولتی قرار داده شود و تنها نمیتوان به استفاده از ماسک و دستکش یا ضد عفونی کردن روزانه اکتفا کرد.
شدت یافتن کرونا در نیمه دوم اردیبهشت
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: اگر رعایت مسائل بهداشتی در سطح جامعه به گونهای نباشد که عاملی برای از بین بردن زنجیره شیوع ویروس نباشد نیمه دوم اردیبهشت شاهد پیک شیوع این بیماری خواهیم بود.
عبدالرسول همتی اضافه کرد: استان فارس بیش از ۳۲ هزار نمونهگیری از افراد مشکوک به ابتلاء به بیماری کرونا را داشته است که این میزان نمونهگیری در کشور بی سابقه شاخص است اما حضور مردم در سطح جامعه نیز بر افزایش نظارت بر مراکز و واحدهای صنفی که مورد مراجعه مردمی است صحه گذاشته است.
وی به مردم توصیه کرد: تا زمانی که ویروس در سطح جامعه وجود داشته باشد خطر ابتلاء افراد به بیماری کووید ۱۹ وجود دارد و با وجود این ویروس نیز آمار افراد مبتلا به بیماری افزایش خواهد یافت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص واحدهای صنفی نیز تاکید کرد: با توجه به افزایش مراجعات مردمی به واحدهای صنفی در سطح جامعه لذا شاهد افزایش گشتهای نظارتی دانشگاه علوم پزشکی در سطح بازار هستیم و اگر مشاهده شود که واحدهای صنفی مسائل بهداشتی که وزارت بهداشت بر آن تاکید داشته و مالکان واحدهای صنفی مکلف به اجرای آن هستند را رعایت نکنند مجبور به تعطیلی آن واحد صنفی خواهیم شد.
او ادامه داد: مالکان واحدهای صنفی نسبت به مراجعه کنندگان و کرکنان خود مسئولیت دارند لذا تاکیداتی که وزارت بهداشت در قالب کد سلامت به واحدهای صنفی اعطا کرده است لازمالاجرا است و باید افراد تکالیف قانونی خود را اجرایی کنند.
افزایش عبور و مرور در سطح جامعه
افزایش حضور مردم بعد از بازگشایی صنوف کاملاً واضح بوده و نمیتوان این افزایش حضور در جامعه را نادیده گرفت با این حال مسئولین پلیس راهور میگویند پس از بازگشایی صنوف نسبت به مدت زمانی که طرح فاصله گذاری اجرایی شده بود بیش از ۴۰ درصد افزایش داشته است.
رئیس پلیس راه شمال استان به خبرنگار مهر گفت: پس از پایان محدودیتها در سطح کلان شهر شیراز شاهد افزایش تردد در محورهای مواصلاتی این کلان شهر بوده و این افزایش تردد با میزان تردد در فروردین ماه امسال قابل مقایسه نیست.
سرهنگ عبدالهاشم دهقانی اضافه کرد: در حوزه ترددها با توجه به بازگشایی صنوف ترددها عادی شده است و این در حالی است که این نوع رفتار انسانی با طرح فاصله گذاری اجتماعی که هدف آن از بین بردن زنجیره شیوع بیماری است مغایرت دارد.
وی به رانندگان توصیه کدر: دو موضوع در استان از اهمیت قابل توجهای برخوردار است اولین نکته کاهش ترددها در راستای کنترل بیماری کرونا است موضوع دوم نیز کاهش سوانح و حوادث ترافیکی است که رانندگان باید با اجرای قوانین سعی در کاهش تصادفات در استان و کلان شهر شیراز داشته باشند.
امکان بازگشت محدودیتها با روند افزایشی ابتلاء به کووید ۱۹ در فارس
جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا گفت: اگرچه بازگشایی مراکز و اصناف پس از دو ماه با رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام شد، اما اگر به جمع بندی برسیم که این رویه موجب شیوع بیماری میشود، تصمیمات جدیدی اتخاذ خواهد شد.
عبدالرضا قاسمپور افزود: تعداد مبتلایان کرونایی در استان با شیب ملایمتر از متوسط کشور در حال افزایش است و تقریباً ۵۰ درصد متوسط کشوری را داریم و روند کلی بروز موارد مرگ در فارس نیز با شیب ملایمتر از متوسط کشوری و به میزان ۲۰ درصد در حال افزایش است.
وی گفت: ازدحام و شلوغی برخی خیابانهای کلانشهر شیراز در روزهای اخیر بسیار خطرناک است.
جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا افزود: مردم تصور میکنند که شرایط عادی و خطر کرونا کمتر شده، در حالی که خطر کرونا بیش از قبل است و مردم باید بیشتر از روزهای گذشته از سلامت همشهریان خود مراقبت کنند.
قاسمپور افزود: اگر مردم بهداشت فردی و عمومی را رعایت نکنند و شلوغیها کمتر نشود، شاهد افزایش تعداد مبتلایان در استان خواهیم بود.
با توجه به اینکه در استان فارس همچنان شیب صعودی افراد مبتلا به ویروس کرونا وجود دارد لذا تمهیدات بهداشتی در سطح جامعه بایستی بیشتر از قبل لحاظ گردد با توجه به اینکه استان فارس به لحاظ جغرافیایی محل اتصال شمال کشور به جنوب کشور است لذا اگر استان فارس دارای وضعیت مطلوبی نسبت به ابتلای افراد به ویروس کرونا باشد شاهد خواهیم بود که آمار کرونا در سطح کشور نیز کنترل قابل محل موسی خواهد داشت
البته در این میان نقش واحدهایی که مراجعات مردمی به آنها زیاد است بیشتر از سایر بخشها است و بایستی تمهیدات لازم برای اجرای پروتکلهای بهداشتی در این واحدها بیش از گذشته در نظر گرفته شود و اگر این شرایط وجود نداشته باشد شاهد خواهیم بود که محدودیتهای جدیدی به زودی در شیراز و استان فارس اجرایی میشود.