به گزارش خبرگزاری مهر، لیلا کفاشزاده مسئول دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت: این دفتر در سالهای اخیر بخش عمدهای از پژوهشهای خود را به موضوع عروسکهای بومی اختصاص داده و تاکنون در بسیاری از نمایشگاهها و نشستهای اختصاصی در حوزه عروسک و اسباببازی شرکت کردهاست.
به اعتقاد این پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان، فصل مشترک میراث فرهنگی و اسباببازی و عروسک بیشتر به دست ساختههای زنان و کودکان بهویژه مناطق روستایی که از فرهنگ بومیتری برخوردارند؛ اختصاص یافته و کارشناسان اینحوزه با مطالعه و پژوهش روی نحوه ساخت، جنس، ارتباط با طبیعت و فرهنگهای وابسته به عروسک، به مطالعات تاریخی در حوزه کودکان پی میبرند.
کفاشزاده افزود: بدیهی است استفاده از نمادهایی که معرف فرهنگ غنی این سرزمین بوده و بتواند ابزاری برای شناساندن هنر و دستساختههای ایرانی باشد آثاری منتقل کننده بار تاریخ و فرهنگ به نسل آینده خواهندبود.
او با اشاره به فعالیتهای سال گذشته این مرکز گفت: نشستهایی با حضور کارشناسان مرکز معرفی فرهنگی و پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و طراحان عروسکهای ایرانی در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون برگزار شد و در پنجمین جشنواره ملی اسباببازی کانون پرورش فکری بخش ویژهای به عروسکهای ایرانی اختصاص یافت.
وی افزود: دراینراستا و به منظور حفظ و شناساندن عروسکهای بومی، کارشناسان میراث فرهنگی بر آن شدند تا با حمایت معنوی از برگزاری جشنواره گروهی عروسکسازان با نام «لبخندِ زمین» در این رویداد شرکت کنند. این نمایشگاه پس از پایان شیوع بیماری کرونا و عادی شدن شرایط جامعه برگزار و تاریخ آن نیز در آینده اطلاعرسانی خواهد شد.
کفاشزاده گفت: این نمایشگاه توسط شورای نظارت بر اسباببازی و با مشارکت مرکز سرگرمیهای سازنده و بازیهای رایانهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و استودیو عروسک نیلشید و با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار میشود و از دیگر حامیان اینرویداد میتوان از کرسی سلامت اجتماعی یونسکو نام برد. این نمایشگاه در بردارنده عروسکهایی خواهدبود که از هر جنس و ابعادی به مفهوم «لبخندِ زمین» اشاره داشته باشد.
براساس این فراخوان، انتخاب مواد و ابعاد در ساخت عروسکهای «لبخندِ زمین» برای علاقهمندان آزاد است. موادی که برای ساخت این عروسکها استفاده میشود باید از پارچه، چوب، پاپیهماشه، انواع خمیر مجسمه، گل، گچ و ترکیبی از مواد در دسترس و بهویژه طبیعی و دوستدار طبیعت باشد. همچنین عروسکها باید به صورت خلاقانه و ابداعی ساخته شود و عروسکهای کپی به هیچ عنوان پذیرفته نخواهد شد.
آثار در ابتدا با ارسال عکس داوری و پس از انتخاب بر اساس ویژگیهای یاد شده، ارسال میشود. علاقهمندان تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ فرصت دارند تا عکسِ عروسکهای خود را به شماره واتساپ ۰۹۹۱۲۴۷۸۷۶۷ ارسال کنند.