به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در آئین بزرگداشت روز معلم که عصر امروز برگزار شد، اظهار داشت: مقام معلمین مقام بسیار والا و بزرگی است و اولین معلم خود خداوند بزرگ است. باید از معلم بگوییم و از معلم تجربه کنیم؛ در توان ما نیست از خدمات و کار بزرگ آنها بتوانیم به خوبی قدردانی بکنیم.
روحانی با بیان اینکه هرچه در زندگی داریم از اخلاق، تربیت، مهارت و دانش، بخش اعظم آن از آن آموزش و پرورش و معلمهای نمونه عزیزمان است، گفت: اولین کلاس برای ما کلاس درس است و اولین کسی که فرزندان بعد از ولادت و بعد از پدران و مادران میبینند، کلاس و مدرسه است و معلمان عزیز هستند که جایگاه بسیار والایی دارند؛ اگر کشوری سعادتمند شود و بتواند مراحل رشد را طی کند ریشه آن به آموزش و پرورش و کلاس درس باز میگردد.
وی با توجه به فضای جدید و واگذاری آموزش به صدا و سیما و فضای مجازی و جاهای دیگر، گفت: این حداقل کاری است که میتوان کرد و جای کلاس درس و معلم و محیط مدرسه را نمیتواند به طور کامل پر کند. محیط مدرسه، کلاس درس و شاگردان کنار هم و کلمه همکلاسی یا هم درس بودن نکته مهمی است که در طول زندگی به عنوان خاطره زیبا برای همه ما به یاد میمانند. سالهای ابتدایی، متوسطه و دانشگاه را به یاد میآوریم که در کنار معلمین بودیم و خاطراتی داشتیم، اما فضای مجازی و صدا و سیما میتواند بخشی از آن خلاء را پر کند.
وی با یادآوری معلمان بزرگ در تاریخ از شهید مطهری گرفته که روز معلم به خاطر آن بزرگوار نامیده شده است، این شهید را جزو شخصیتهای استثنایی تاریخ عنوان کرد و گفت: شهید مطهری جزو شاگردان بلندمرتبه مکتب امام بود. مطهری هم در عمق دانش و علم و هم در اخلاق و هم در غیرت دینی یک شخصیت کمنظیر بود. برای فرهنگ و جامعه ما و پاسخ به سوالات عصر دیروز و تا عصر امروز بهترین پاسخگو است. همین امروز هم کتابهای شهید مطهری بخش بزرگی از سوالات جامعه امروز ما را پاسخ داده است.
رئیس جمهور کشورمان با یادآوری از شهید رجایی و شهید باهنر و قدردانی از اقدامات آنها برای آموزش و پرورش به روح این شهیدان درود فرستاد و افزود: در طول دفاع مقدس هم دانشآموزان و معلمان عزیزی در دفاع حضور پیدا کردند که به آنها درود میفرستیم و شهید فهمیده یکی از نمونههای آن است. بسیاری از شهیدانی که توانستند در سنین نوجوانی و جوانی جان عزیز خود را فدا کنند، اخلاق و ایثار را برای ما به یادگار گذاشتند.
روحانی تصریح کرد: در این دوران استثنایی یعنی دوران کرونا که بخشی از تاریخ انسانها شده است، یعنی ما در طول قرنها حادثهای نداشتیم که مبدا برای تحولات شود اما از این پس خواهند گفت که در دوران کرونا چه بر سر انسان آمد و پس از آن چه شد.
رئیس جمهور ادامه داد: در این ایام روزهای سختی بر همه کشورها گذشت و مخصوصاً در ایران و این سرزمین که علاوه بر این ویروس موضوع تحریم را هم مردم به همراه داشتند، اما بهترین مقاومت و تاب آوری را از خود نشان دادند که به نظر من ما در اخلاق جوامع و ملتها میتوانیم ثبت شویم؛ در فشار کرونا شرایط اخلاقی مردم ما را با سایر ملتها و کشورها مقایسه کنید و شما دیدید که چه شرایطی برای کشورهای مختلف پیش آمد بخشی از کشورها ناچار شدند از ارتش و سلاح استفاده کنند تا نگذارند مردم از خانهها خارج شوند و قرنطینه را اعمال کنند. ما در کشور اسلامی نیازی به توپ و تانک نداشتیم و به راحتی با مردم حرف زدیم و مردم ما با فرهنگ غنی خود به خوبی همکاری کردند.
وی افزود: در روزهای پیک و اوج این ویروس در کشور که روزهای آخر اسفند است و هفتههای اول فروردین، البته اوج آن از ۲۶ اسفند آغاز شد، ما تقریباً سه هفته داشتیم و بعد با ملایمت این روند به سمت تثبیت در حال حرکت است؛ البته هنوز راه زیادی در پیش است تا از این ویروس بگذریم. اگر معنای آن این باشد که به این زودی برای ویروس پایانی هست، آن چیزی که گفته میشود تا زمانی که یک داروی دقیقی برای درمان ویروس پیدا نشود و در اختیار بشر قرار نگیرد، شاید ما هفتهها و ماهها گرفتار مسئله باشیم.
روحانی افزود: مردم ما تا امروز امتحان خوبی را از خود نشان دادند که در آن روزهای پیک و روزهای بسیار سخت و چه در روزهایی که یک مقدار شرایط بهتر شده است و این شرایط عمدتاً از آن کادر پزشکی و درمان ما و بالاتر از آن مراعات مردم عزیزمان است که این فاصله گذاریها را رعایت کردند. یک مقداری از پیک و روزهای سخت الحمدالله فاصله گرفته ایم.
پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بار سنگینی را به دوش کشیدند
رئیس جمهور کشورمان با بیان اینکه پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بار سنگینی را به دوش کشیدند و فداکاری بزرگی را از خود نشان دادند، گفت: بعد از آنها هم آنهایی بودند که شرایط سخت زندگی را برای مردم تا حدی آسان کردند؛ این که در فروشگاههای ما مواد غذایی و موارد مربوط به بهداشت مردم و ضدعفونی ها بعد از چند روزی که یک مقدار مشکلات داشتیم و توانستیم از آن عبور کنیم مربوط به کار و تلاش همه کارگاههای کشور است؛ همه کشاورزان، کارگران، فروشگاهها و رانندهها فعالیت کردند.
روحانی خاطرنشان کرد: همه تلاش کردیم. خلبانان و کادر پروازی ما که در روزهای سخت ما رفتند از کشورهایی که لازم بود وسایل درمانی و کیتهای تشخیص را منتقل کردند؛ همه کار کردیم. اگر بخواهم نام ببرم حتماً قادر نیستم همه را نام ببرم ملت ما به صحنه آمدند و در اقتصاد و زندگی مردم وارد شدند و توانستند اقدام بزرگی را انجام دهند.
وی با بیان اینکه عزیزانی که در شرکتهای دانش بنیان وارد عمل شدند و توانستیم کیت تشخیص را خودمان بسازیم، کمک بسیاری کردند، گفت: امروز ما به صادر کننده آن تبدیل شده ایم و حتی در جلسه اخیر هیئت دولت یکی از وزرا اجازه خواست که n۹۵ را صادر کنیم و به وزیر بهداشت و درمان گفتم که شما مشخص کنید نیازهایتان برای روزهای آینده چقدر است و اضافی آن را صادر کنیم. در مسائل ضدعفونی که از همان هفتههای اول ما قدرت صادرات را پیدا کردیم و این کار بسیار بزرگی بود که در کشور انجام دادیم.
رئیس جمهور کشورمان با اشاره به اقدامات معلمان در آموزش و پرورش، گفت: سامانه شاد که در انتهای این مراسم افتتاح رسمی خواهد شد و از این سامانه در ظاهر میخواهیم که بچهها از درس عقب نیفتند اما اگر ارتباط فضای مجازی و معلم و شاگرد نبود، ببینید که این فضا برای بچهها که در داخل خانه باید میماندند، چقدر سخت میگذشت.
روحانی افزود: مدرسه یک نشاط فراوانی برای بچهها دارد و جایی است که بچهها میتوانند در آن فضا یادگیریها را داشته باشند و هم رفاقتها را داشته باشند و هم محیط مناسب برای زندگی را داشته باشند. خانه ماندن کار ساده ای نیست و خیلی سخت است و معلمان کار بسیار بزرگی کردند و حتی قبل از اینکه این سامانه فعال شود از طرق مختلف شروع کردند به در تماس بودن با شاگردان و دانشآموزان و تدریس به آنها؛ یادگیری و آموزش آنها فضا را عوض میکند و روحیه میدهد و نشاط میآفریند.
وی تصریح کرد: از طریق فضای مجازی، رسانه ملی و صدا و سیمای ما کار بسیار بزرگی انجام گرفت و باید همیشه از معلم و بویژه از کسانی که در این ایام تلاش کردند و زحمت کشیدند تشکر کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: خود معلمین به ما بگویند که آموزش از طریق صدا و سیما و فضای مجازی تا چه حد توانسته فضا را پر کند و دانش آموزان ما توانستند درس و فصلهایی که قرار بوده بیاموزند را بیاموزند؛ این آزمایش بسیار خوبی است و امیدوارم این شبکه ای که الان درست شده است به نام سامانه شاد کامل شود و نواقص آن برطرف شود.
تربیت و اخلاق اولین اصل است که باید در آموزش و پرورش پیگیری کنیم
روحانی افزود: از این شبکه خوب باید استفاده کنیم و آموزش و پرورش در اختیار دانشآموزان کشور قرار دهد؛ ما به این شبکه نیاز داریم و گاهی میبینیم که یک معلم ماهر چه توفیقاتی دارد. معلمی یعنی اینکه شما بتوانید علم را به طرف منتقل کنید و به خوبی بتوانید از طرف خود سوال کنید و ببینید چگونه دریافت کرده است. این مهارت بالایی میخواهد.
رئیسجمهور ادامه داد: ممکن است روزی به این تشخیص برسیم که بخشی از تدریس را میتوان از طریق این فضا انجام داد و اگر به چنین چیزی ما برسیم فضای آموزشی ما هم ممکن است به اینجا برسد به جای اینکه دانش آموز ۵ ساعت سر کلاس باشد ۲ ساعت یا ۳ ساعت سر کلاس باشد، یا یک روز در میان سر کلاس باشد کافی است؛ اگر به چنین نتیجه برسد به نحوه تعلیم دادن معلم و فضای آموزش و پرورش کمک میکند؛ البته الان زود است قضاوت کنیم به تدریج به جلو میرویم و میتوانیم قضاوت کنیم که این سامانه فضای مجازی یا صدا و سیما چقدر میتواند ما را یاری کنند.
روحانی خاطرنشان کرد: آنچه در آموزش و پرورش لازم است قبل از هر چیز تربیت و اخلاق است؛ البته علم خیلی مهم است اما از آن مهمتر تزکیه اخلاق و تربیت است که دانش آموز ببیند چگونه باید حرف بزند و چگونه باید تحمل کرده و راه برود و بنشیند؛ چگونه مهارت بیاموزد. تربیت و اخلاق اولین اصل است که باید در آموزش و پرورش پیگیری کنیم و مهمتر از مهارت در علم است. نکته دوم آموزش است، آموزش بخشی از آن مربوط به علوم پایه میشود که دانش آموزان باید یاد بگیرند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: نکته سوم زبان فارسی است که خیلی مهم است و آن را خوب باید یاد بگیریم؛ این زبان وسیله ارتباط ما با دنیای گذشته و تاریخ ما است. همه کتب و علوم گذشته ما به زبان فارسی است. ارتباط برقرار کردن با جامعه و همچنین نحوه گفتار، سخن گفتن و نوشتن هم مهم است؛ خیلیها هستند که تا آخر عمر نمیتوانند حق خود را بگیرند و این به خاطر این است که نمیتوانند خود بنویسند، ممکن است در دل خیلی حرف داشته باشند و با زبان هم خوب بگویند اما وقتی میخواهیم بنویسم و در دادنامه بیاورند (حالا نمیخواهم بگویم دادگاه) میتواند خوب نوشتن باشد و به زوایای یک زبان آشنا شدن مهم است. یاد گرفتن یک زبان خارجی توسط دانش آموز هم مهم است تا وقتی فارغ التحصیل شد حداقل یک زبان بلد باشد. ولی وقتی تمام میشود فقط زبان فارسی رو بلد است؛ زبان دیگری را نه میتواند بنویسد و نه تکلم کند. این نقص بزرگی در آموزش و پرورش است و باید آن را حل کنیم. دانش آموز ما وقتی فارغ التحصیل میشود باید یک زبان غیر فارسی را علاوه بر زبان فارسی خوب یاد بگیرد. یک مهارت هم باید یاد بگیرد.
وی گفت: در آموزش و پرورش طوری باید کار کنیم که یک مهارت را دانش آموز در دوران تحصیل تمام کند؛ یک مهارت و شغل را باید بلد باشد تا بتواند یک مهارت خاص شغلی داشته باشد. در دنیای امروز سواد مجازی مهم است. همه بچهها باید سواد مجازی داشته باشند و علم در دنیای امروز بدون سواد مجازی تقریباً امکان پذیر نیست و در فضای مجازی است که طرف میتواند با یک تبلت با علم و دانش دنیا و کتابهای مختلف در تماس باشد؛ سواد مجازی بسیار مهم است و جزو علومی است که طرف باید در دبستان و دبیرستان آن را بیاموزد و یاد بگیرید.
رئیس جمهور با اشاره به مشکلات زندگی معلمان، گفت: از سال ۹۰ و ۹۱ که شروع کردیم و دولت یازدهم شروع به فعالیت کرد، همیشه تلاش داشتیم که مشکلات کارمندان را به طور عموم و معلمان و کارگران را به طور خصوص حل کنیم و تلاش ما این است که به اندازه تورم بتوانیم حقوق را بالا ببریم؛ البته در سالهای اول توانستیم این کار را بکنیم و بیش از تورم بالا بردیم اما سال گذشته دستمان بسته بود و امسال هم با توجه به شرایط شدید تحریم که اگر در سال ۹۷ و ۹۸ و ۹۹ نبود شرایط ما بهتر بود. همه تلاش خود را انجام دادیم و وزیر آموزش و پرورش گفتند که برای مسئله مسکن معلمان فکر میکنند. کار بسیار مهمی است و باعث آرامش در زندگی و هم یک سرمایه است برای روز مبادا.
وی تاکید کرد: معلمان عزیز بدانند که در حد توان خود تلاش و کار کردهایم و امیدواریم که فشار بر زندگی آنها کمتر شود. اقدام بزرگی در دولت یازدهم و دوازدهم انجام دادیم و باز هم ادامه خواهیم داد و امیدواریم که مشکلات معلمین کمتر بشود. در مدرسه یکی از مسائل مهم مسئله سلامت دانشآموزان است. آموزش و مسئله سلامت بسیار مهم است. ممکن است مشکلی را در سن ۶ سالگی متوجه بشویم و حل شود اما اگر متوجه نشویم ممکن است به یک بیماری مزمن تبدیل شود.