خبرگزاری مهر، گروه استانها - سید احمد میرعمادی*: یکی از عوامل ناآرامی و ترس و یأس انسان، زمانی است که انسان با دشمن قوی و مجهز و یا مشکل لاینحل مواجه بشود، وقتی که توازن قوا نباشد، قدرت مقابله ضعیف باشد، انسان روحیه خود را می بازد و ترس و شکست بر او غلبه پیدا میکند، اما خداوند متعال به مومنان وعده داده که در هنگام روبه رو شدن با دشمن و یا مواجهه با مصائب و مشکلات آنان را یاری میکند و با نصرت الهی بر دشمن یا سختیها غلبه پیدا میکنند و پیروز میشوند .در آیات متعدد قرآن خداوند وعده نصرت و پیروزی به مومنان داده است و با این وعده دلهایشان را محکم و امیدوار نموده است، در اینجا چند نمونه از آیات را متذکر میشویم.
خداوند در سوره روم آیه ۴۷ یاری نمودن مومنان را بر خود لازم کرده است و فرمود: «کَانَ حَقًّا عَلَیْنَا نَصْرُ الْمُؤْمِنِینَ» بر ما نصرت و یاری کردن اهل ایمان حتمی و قطعی است، بر طبق این آیه نصرت و پیروزی مومنان از وعدههای قطعی خداوند متعال است. (فعل ماضی کان دلالت بر وقوع میکند)
در آیه ۱۰۳ سوره یونس این چنین تعبیر فرمود: «کَذلِکَ حَقًّا عَلَیْنَا نُنْجِ الْمُؤْمِنِینَ» این چنین ما بر خود فرض کردیم که اهل ایمان را نجات بخشیم و به پیروزی برسانیم. وعده نصرت و نجات بهترین پشتوانه برای آرامش و امید است.
در آیات دیگر شرط تحقق وعده الهی در نصرت مؤمنان را استقامت و پایداری و یاری کردن دین خدا دانسته است.
در آیه ۴۰ سوره حج میفرماید: «وَلَیَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِیٌّ عَزِیزٌ» خداوند کسانی را که او را یاری کنند، یاری میکند خداوند قوی و شکست ناپذیر است.
مفهوم این آیه آن است که اگر شما خدا را یاری کنید، در راه خدا تلاش و مجاهدت نمائید، خدا هم شما را یاری میکند.
یاری کردن مؤمنان به این است که دین خدا را یاری کنند، از دین خدا دفاع کنند، در مقابل دشمنان خدا ایستادگی و مقاومت کنند، تسلیم آنان نشوند، برای خدا کار کنند، برای خدا قیام کنند.
اما یاری کردن خدا به این است که خداوند تمام نیروهای موجود در این طبیعت و نیروهای ماوراء طبیعی را مأمور به کمک انسان میکند، اسباب پیروزی را فراهم میکند، ترس و وحشت در دل دشمن ایجاد میکند، آرامش و امید در دل مومنان بوجود میآورد.
نمونههای فراوانی از نصرتهای الهی درصدر اسلام و در عصر حاضر اتفاق افتاد که برای همه تجربه و لمس شد، نزول فرشتگان برای یاری مؤمنان در جنگ احزاب، القاء و رعب و وحشت در دل دشمنان، کم و کوچک نشاندن تعداد دشمن در مقابل دید مؤمنان و یا بزرگ و زیاد نشان دادن مؤمنان در جلوی چشم دشمن، فرستادن باد و طوفان بر سر دشمنان و.... همه این امدادهای غیبی جزء نصرت الهی به شمار می آیند و مایه امید و آرامش انسان میشوند، همانگونه که اشاره شد، صبر و استقامت، ایمان و عمل صالح، هوشیاری و بصیرت شرط نصرت الهی است چه اینکه فرمود: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ» ای کسانی که ایمان آوردید، اگر خدا را یاری کنید، خدا یاریتان میکند و گامهایتان را استوار میسازد (سوره محمد آیه ۷)
* استاد حوزه علمیه قم