به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «سازشناسی» نوشته محمدتقی مسعودیه بهتازگی توسط انتشارات سروش به چاپ سوم رسیده است.
«سازشناسی» آخرین اثر زندهیاد محمدتقی مسعودیه (۱۳۷۷ – ۱۳۰۶)، استاد گروه موسیقی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است که طی سالهای حیات وی مجال انتشار پیدا نکرد. از اینپژوهشگر، غیر از ایناثر، تعداد ۱۰ عنوان کتاب و بیش از ۲۰ مقاله به زبانهای فارسی، آلمانی و فرانسوی در موضوعات مختلف موسیقی شامل اصول موسیقی، تحلیل انواع موسیقیهای محلی ایران و دیگر کشورها، و معرفی علمی انواع سازها باقی مانده است.
او در اینکتاب به بررسی انواع سازها و تاریخچه آنها، تشریح ساختمان سازها، حدود اجرایی و نوتاسیون سازها، امکانات اجرایی و روش نوازندگی سازها، کیفیت صوتی سازها و چگونگی تلفیق هر ساز با سایر سازهای ارکستر سمفونیک پرداخته است. بهاینترتیب «سازشناسی» بهطور علمی با جزئیات آموزشی به ایندستهبندیها پرداخته و مخاطب را در مجموع با سازهای دنیا آشنا میکند.
«ساز» بهطور کلی واژهای فارسی و ترکی بهمعنای «آلت موسیقی» است. همچنین نام خانوادهای از لوتهای دستهبلند است که در ایران و قفقاز و اروپای جنوب شرقی و آسیای صغیر پیدا میشوند. سازها اغلب دستگاه تشدیدگر گلابیشکلی دارند که از چوبِ یکتکّه تراشیده شده یا از چند باریکه چوب به هم پیوسته ساخته میشوند. دسته ساز راست و مستقیم است و تعداد متغیری دستان روی آن بسته شده است که قابلیت جابهجاشدن نیز دارند.
سازها را به چنددسته تقسیم میکنند؛ سازهای ایدیوفون که خودبهخود ایجاد صوت میکنند؛ سازهای ممبرانوفون که صوت در آنها بر اثر زخمهزدن، مالشدادن، یا دمیدن در پوست حیوان یا کاغذ یا بادکنک حاصل میشود؛ سازهای آئروفون (سازهای بادی چوبی و برنجی و کلاویهدار و هارمونیکا)؛ و سازهای کوردوفون که در آنها وسیله اصلی ایجاد صدا سیم است.
چاپ سوم کتاب مورد اشاره، با ۲۶۳ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۵۰ هزار تومان منتشر شده است.