به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی روز چهارشنبه، ۱۷ اردیبهشت ماه ۹۹ به ریاست سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا و با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری (به صورت مجازی)، حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش (به صورت مجازی)، خاکی صدیق معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمد مهدی دادمان قائم مقام رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، جواد رمضاننژاد نماینده سازمان صدا و سیما، آقاسی دبیر ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی و حاجیلویی معاون خط مشیگذاری ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
سعید رضا عاملی در ابتدای این جلسه طی سخنانی گفت: خوشبختانه شصتمین جلسه شورای هنر بعد از یک تأخیر طولانی تشکیل شده است. اصل مصوبه تشکیل شورای هنر به سال ۱۳۷۶ بازمیگردد که در آن سال اعضای شورای هنر توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین شده و اولین جلسه در سال ۱۳۷۷ و آخرین جلسه هم در سال ۱۳۸۸ تشکیل میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: از سال ۱۳۹۰ کمیسیون هنر و معماری در دبیرخانه تشکیل میشود که این کمیسیون متولی موضوع هنر در دبیرخانه میشود. با توجه به تأکیدات حضرت امام «ره» و رهبر حکیم انقلاب «مدظلهالعالی» درباره هنر و نقش هنر در انتقال مفاهیم و ارزشهای فرهنگی میتوان گفت هنر در اصل یک عنصر الهی است که در کل خلقت و آفرینش الهی جریان دارد.
وی افزود: از این منظر هر چه انسان هنرمند در عرصه هنر تولید میکند، در حقیقت بازآفرینی خلقت الهی است. حوزه هنر حوزه موضوعات «دوستداشتنیهای» جامعه انسانی است که از برجستگی، ظرافت، زیبائی و توانمندی برخوردار است و به نوعی تمام ابعاد تمدن بشری با هنر پیوند دارد. در واقع هنر از ماهیت تمدنی، فاخر و دوست داشتنی بودن برخوردار است. مجریان و کارگزاران هنر از سیاستگذاران این عرصه مهمتر هستند و ما در این حوزه باید ضمن کار قرارگاهی در مورد تشخیص ضرورت و اندیشهورزی نیز کار کنیم.
عاملی با اشاره به لزوم توجه بیشتر به هنرمندان بیان کرد: باید جلوههای هنر الهی در جامعه عرضه شود و در شاخههای مختلف ارزشهای هنر متعالی جلوه پیدا کند.
وزیر ارشاد: هنر در جامعه امروز ایران ظهور و بروز برجستهای دارد
در ادامه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز طی سخنانی گفت: راهاندازی مجدد شورای هنر در دوره اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یک اقدام قابل تقدیر است. هنر شاخه تمدن اسلامی و ایرانی است و در طول تاریخ ایران به ویژه پس از اسلام، ایران را نمیتوان بدون هنر شناخت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در موضوع بازسازی تمدن ایرانی اسلامی نمیتوان به موضوع هنر بی توجه بود. هنر در جامعه امروز ایران هم ظهور و بروز برجستهای دارد و گسترش کیفی و کمی این حوزه چشمگیر است.
راهاندازی مجدد شورای هنر در دوره اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یک اقدام قابل تقدیر است. هنر شاخه تمدن اسلامی و ایرانی است و در طول تاریخ ایران به ویژه پس از اسلام، ایران را نمیتوان بدون هنر شناختوی با اشاره به آمار وضع هنر در جامعه اظهار کرد: در زمینه دانشجویان رشتههای هنری طی ۳۰ سال اخیر با رشد چند برابری مواجه هستیم و یک سرمایه عظیم انسانی در حوزه هنر کشور در حال تربیت است. موضوع اقتصاد هنر هم موضوع مهمی است و در بخش صنایع خلاق حوزه هنر جایگاه مهمی دارد چون آثار هنری میتوانند با سرمایه کم تولید شوند ولی ارزش افزوده زیادی داشته باشند.
پس از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین ایمانی خوشخو نیز طی سخنانی گفت: در سال ۱۳۷۷ موضوعاتی در مورد بخش هنر به شورای عالی انقلاب فرهنگی منعکس شد که یکی از این موضوعات موضوع آموزش هنر بود. در همان زمان مقرر شد با تشکیل شورای هنر ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوعات به صورت تخصصی بررسی شوند.
وی ادامه داد: تشکیل فرهنگستان هنر، تصویب جوایز فرهنگی و هنری و ... تنها بخشی از مصوبات این شورا است. امروز نقش هنر در جامعه بسیار برجسته است ولی در بسیاری از این بخشها ما سند بالادستی نداریم. از این مسائل در حوزه فرهنگ زیاد است و امیدواریم این مسائل با تشکیل این شورا سامان پیدا کند. تعدد مراکز هنری که بعضاً موجب تصمیمات ناهماهنگ میشود میتواند توسط شورای هنر تنظیم شود.
پس از سخنان ایمانی خوشخو، حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش نیز طی سخنانی گفت: در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به مفهوم تربیت توجه زیادی شده است و میتوان گفت تمام برنامههای آموزش و پرورش حول این موضوع تنظیم خواهد شد.
وی افزود: در مورد تربیت و تحقق اهداف تربیتی نظام، هنر نقش زیادی دارد.
ارائه گزارش ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد شورای هنر
در ادامه جلسه گزارش تهیه شده در ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد تاریخچه فعالیتهای این شورا ارائه شد. در این گزارش با اشاره به مصوبات تصویب شده توسط این شورا در طول دوران فعالیت این موضوع نیز مورد اشاره قرار گرفت که آئین نامه شورای هنر در مرداد ماه ۱۳۷۷ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است.
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به عضویت وزیر آموزش و پرورش در شورای هنر در سال ۱۳۸۰ این موضوع نیز مورد اشاره قرار گرفت که شورای هنر در طول دوران فعالیت حوزه مصوبات مهمی در همه زمینههای مربوط به هنر کشور داشته است.
در ادامه گزارش تهیه شده در ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به لزوم اصلاح ترکیب شورای هنر این موضوع نیز مورد اشاره قرار گرفت که باید از تمام حوزههای هنری در شورای هنر حضور داشته باشند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در این زمینه گفت: در ترکیب فعلی شورای هنر، ذینفعان بخشهای مختلف هنری حضور ندارند و این موجب میشود مصوبات این شورا در مرحله اجرا با مشکل مواجه شود. بنابراین پیشنهاد میشود نمایندگان تشکلهای هنری مانند خانه سینما و جامعه موسیقی دانان کشور، نظام مهندسی عمران و معماری، جامعه ادبی و شعرا و ... و همچنین چهرههای دانشگاهی رشتههای هنری در شورای هنر عضویت پیدا کنند.
محمد آقاسی دبیر ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد مسائل اصلی سیاستگذاری هنر گزارشی ارائه کرد.
وی در این زمینه با اشاره به تغییرات ایجاد شده، در ذائقه هنری جامعه گفت: نقش هنر در کاهش آسیبهای اجتماعی، رفع برخی سوء تفاهمها میان هنرمندان و نظام، فعالیت بخش خصوصی در حوزه هنر، دیپلماسی هنر، نقش فضای مجازی در حوزه هنر، تبیین تاریخ انقلاب و دفاع مقدس توسط هنرمندان، نقش هنر در بازنمایی ارزشها و پیامهای فرهنگی و حوزه گسترده کتاب جزء مهمترین مسائل مطرح در حوزه سیاستگذاری فرهنگ است.
دکتر آقاسی با اشاره به ارتباط دین و هنر و مسائل فقهی مطرح در بخش هنر افزود: احکام شرعی تولیدات هنری در حوزه سینما، موسیقی و... چگونگی نمایش مفاهیم دینی در سینما و... نیز از اهم موارد این بخش است.
وی ادامه داد: نقش معماری در سبک زندگی، چرایی تولید و توزیع آثار هنری، حق تولید (کپی رایت) و ... هم از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
پس از سخنان آقاسی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم طی سخنانی گفت: به این موضوع توجه شود که در زمینه هنر و تولیدات هنری عوامل فرامرزی و خارجی تأثیر زیادی بر جامعه ما دارند. وظیفه اصلی هنر اسلامی تلاش برای تحقق تمدن نوین اسلامی است و نظام موضوعی بخش هنر باید با توجه به این رسالت مهم تدوین شود تا به نوعی زمینههای حس افتخار و عضویت در اقلیم تمدن اسلامی را فراهم کنم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این زمینه گفت: چگونگی طرح مسائل و موضوعات و روش شناختی طرح موضوعات از موضوعات مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد. بحث تربیت و آموزش هنر در بخش آموزش و پرورش و آموزش عالی هم از حوزههای بسیار مهم مطرح در بخش هنر است.
وی با اشاره به سند گام دوم انقلاب اسلامی گفت: توجه به نقش هنر در تحقق اهداف این بیانیه مهم هم موضوع بسیار مهمی است.
اثربخشی و فایدهمند بودن شورای هنر در منظومه کلان مدیریت هنری کشور، موضوع مهمی است که تضمین کننده مفید بودن این شوراستمحسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش هم در این زمینه گفت: اثربخشی و فایدهمند بودن شورای هنر در منظومه کلان مدیریت هنری کشور، موضوع مهمی است که تضمین کننده مفید بودن این شوراست.
در ادامه جلسه، ایمانی خوشخو نیز طی سخنانی گفت: طرح مباحث نظری هر چند لازم است اما میتواند موجب اتلاف وقت شود. بنابراین پیشنهاد میکنم دستگاههای اجرایی اهم مسائل مطرح حوزه فعالیت خود را با توجه به اولویتها برای تصمیمگیری و بررسی به شورای هنر منعکس کنند.
با رأی مثبت اعضای مقرر شد دستگاههای عضو شورای هنر مسائل مربوط به حوزه فعالیت خود را با توجه به اولویتها برای بررسی و تصویب به این شورا منعکس کنند.
عاملی در ادامه جلسه گفت: شورای هنر با توجه به سابقه فعالیت خود دارای دبیرخانه و سایر اجزای تشکیلاتی است. پیشنهاد میکنم پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نهاد پشتیبان پژوهشی شورای هنر در بخش نظری و پژوهشی باشد.
پس از سخنان عاملی مقرر شد پژوهشگاههای دستگاههای عضو با محوریت پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه مطالعات نظری و پژوهشی موضوعات مطرح در شورای هنر را بر عهده داشته باشند. در ادامه جلسه، موضوع انتخاب رئیس شورا و سه نفر اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بحث قرار گرفت.
وزیر ارشاد در این زمینه گفت: به نظر میرسد در تعیین اعضای شورای هنر باید افرادی انتخاب شوند که در زمینههای مختلف هنری مانند اقتصاد هنر، دین و هنر، جامعه و هنر و ... صاحب نظر باشند.
پس از سخنان صالحی مقرر شد که از میان آقایان غلامعلی حداد عادل، علی لاریجانی، محمدعلی کینژاد، حجتالاسلام والمسلیمن احمد واعظی، حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی و حجتالاسلام والمسلمین پارسانیا سه نفر به عنوان مصوبه شورای هنر به شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت رأی نهایی معرفی شوند، قرار شد اعضا افراد مورد را نظر متعاقباً اعلام کنند.
در پایان جلسه نظر غلامی و حجتالاسلام والمسلمین قمی در زمینه ترکیب اعضای شورای هنر و رئیس این شورا به صورت برخط ارائه شد و رأی اعضا سید عباس صالحی به اتفاق آرا به عنوان رئیس شورای هنر و محمدحسین ایمانی خوشخو به عنوان دبیر شورای هنر انتخاب شدند که تعیین منشی شورا هم به رئیس و دبیر شورا محول شد.