به نوشته یک روزنامه آمریکایی، غربی ها و دولت بوش در نحوه برخورد با موضوع هسته ای ایران اختلاف دارند و این در حالی است که اقدام نظامی علیه ایران بیهوده خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه واشنگتن پست در تحلیلی نوشت : پس از گذشت آخرین ضرب الاجل شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تهران به منظور تعلیق فعالیتهای غنی سازی اورانیوم در هفته گذشته، بازرسان آژانس گزارش دادند که  2 هزار و 100 سانتریفیوژ در تاسیسات نطنز در حال فعالیت و یا در حال ساخت هستند و این رقم بیش از سه برابرتعداد سانتریفیوژها در سه ماه پیش بود.

با وجودی که جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است در برنامه هسته ای صلح آمیز خود هرگز دستیابی به سلاح هسته ای را دنبال نمی کند و آژانس نیز تا کنون هیچ مدرک و سندی دال بر انحراف برنامه ایران از مسیر صلح آمیز و غیر نظامی به دست نیاورده است؛ نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: ایران در مسیر رسیدن به هدف اعلام شده خود مبنی بر 3 هزار سانتریفیوژ فعال در تابستان سال جاری قرار دارد؛ تاسیساتی با این اندازه در صورتی که برای تولید اورانیوم غنی شده در مقایس بالا مورد استفاده قرار گیرد، می تواند ماده کافی برای ساخت بمب را در حدود یک سال تهیه کند.

در ادامه این تحلیل ضمن زدن برچسب ستیزه جو به ایران آمده است: این در حالی است که دولت های غربی و خود دولت جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا درباره چگونگی حرکت به سوی جلو اختلاف دارند. به نظر می رسد که برخی به سخنان دیک چنی معاون بوش در یکی از ناوهای هواپیمابر در خلیج فارس اشاره می کنند و می گویند که اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران را نمی توان حذف کرد. برخی هم بر گسترش تماسها که بین مقامهای آمریکایی و ایرانی درباره عراق آغاز شده، تاکید دارند.

واشنگتن پست می افزاید: محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهاراتی را بیان کرده است به اینکه شورای امنیت باید تایید کند که حوادث بر سه قطعنامه الزام آور آن که خواستار پایان دادن به برنامه غنی سازی ایران است، غلبه کرده و اینکه ( شورای امنیت) باید تلاشهای خود را به منظور اجرای آنها کنار بگذارد.

به عقیده نویسنده، هیچ یک از این گزینه ها کارساز به نظر نمی رسند. اقدام نظامی علیه ایران یک اقدام نا امید کننده و احتمالا بی اثر خواهد بود. به جز در شرایط اضطراری، دولت بوش نباید از آن استفاده کند. درحالی که گفتگو با ایران درباره عراق ارزش دنبال کردن را دارد؛ دلیلی برای کنار گذاشتن موضع دولت بوش وجود ندارد مبنی بر اینکه باز کردن باب گفتگوهای گسترده تر و استراتژیک با ایران باید به تعلیق غنی سازی منوط باشد.

واشنگتن پست تصریح می کند: در نهایت اینکه ما تنها می توانیم به پیشنهاد البرادعی با حیرت و تعجب بنگریم، یعنی کسی که با پیشنهاد کنار گذاشتن قطعنامه های الزام آور به سادگی ، از بین بردن اختیارات شورای امنیت را پیشنهاد می دهد.اگر این کار انجام شود؛ هر فرصتی برای توقف ایران از طریق دیپلماسی از بین خواهد رفت.

در بخشی این تحلیل آمده است : هیچ گزینه ای بهتراز بازگشت به شورای امنیت و شکل دادن قطعنامه دیگری با تحریمهای سخت تر وجود ندارد؛ گزینه ای که به نظر رضایتبخش به نظر نمی رسد  .

درپایان این تحلیل بدون توجه به اعتراف کارشناسان و تحلیلگران غربی مبنی بر بی اثر بودن تحریمها بر ایران ادعا شده است : ایران در برابر فشار اقتصادی آسیب پذیر است و صنعت نفت آن به سرمایه گذاری خارجی وابسته است. تحریمهایی که فشار واقعی را بر اقتصاد ایران وارد کنند؛ همراه با پیشنهاد مداوم تجارت گسترش یافته و ضمانتهای امنیتی در زمانی که برنامه هسته ای تعلیق شود، ممکن است موضع تند ایران را بشکند. در نبود چنین اقدامی ، تنها گزینه های تسلیم و یا جنگ باقی می مانند.